Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ρόδα, τσάντα και... κοτσάνα

Ρόδα, τσάντα και... κοτσάνα
Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2019 - 09:29
Αρθρογράφος: Σπύρος Γρομητσάρης
ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΟΜΗΤΣΑΡΗΣ

Τα ωραιότερα σενάρια, λένε, τα γράφει η ζωή και τα αντιγράφει η τέχνη. Να συμπληρώσω και ότι η ζωή γράφει και τα πιο σπαρταριστά σκετς κωμωδίας. Όχι απαραίτητα ποιοτικής. Σαν βιντεοκασέτα της δεκαετίας του '80. Να, σαν και τη χθεσινή ανακοίνωση του ΠΑΟΚ για το ντέρμπι στο «Γ. Καραϊσκάκης». «Φαινόμενα ασυδοσίας που παρατηρούνται συχνά στο συγκεκριμένο γήπεδο και δεν είναι τυχαίο πως όποτε ο Ολυμπιακός δεν παίρνει το αποτέλεσμα που επιθυμεί ή αισθάνεται αδύναμος, το Καραϊσκάκη μετατρέπεται σε αυτόνομη περιοχή όπου καταργούνται οι νόμοι του κράτους», γράφτηκε στην ανακοίνωση του δικεφάλου. Ρόδα, τσάντα και... κοτσάνα θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της επικοινωνιακής... βιντεοκασέτας του δικεφάλου.

Αυτά γράφτηκαν σε ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ! Ο ΠΑΟΚ ρε φίλε! Ο ΠΑΟΚ μιλάει για φαινόμενα ασυδοσίας σε άλλο γήπεδο. Οδηγούσα όταν άκουσα την ανακοίνωση του δικεφάλου στο ραδιόφωνο και πήγε να μου φύγει το τιμόνι από τα χέρια. Ο ΠΑΟΚ που «επέτρεψε» (αν τα κλειδιά του γηπέδου σου τα έχουν άλλοι, είσαι υπεύθυνος) να μπουν σκουτεράκια στην Τούμπα, ψάρια και φωτοβολίδες σε πάγκους, τούβλα, πέτρες, σίδερα, καδρόνια σε παίκτες που εκτελούσαν κόρνερ, μπράβοι έπαιξαν ξύλο με παίκτες και παράγοντες του Ολυμπιακού, παίκτες κινδύνεψαν να χάσουν μάτια σε κεκλεισμένων των θυρών, ιδιοκτήτες μπήκαν με κουμπούρια στον αγωνιστικό χώρο και υψηλόβαθμα στέλεχη είπαν σε ζωντανή πανελλήνια μετάδοση σε διαιτητή: τελείωσες.

Και μετά από τέτοια, ν' ακούς: δεν ήρθαν για μπαλέτο. Ο ΠΑΟΚ ρε φίλε. Ο ΠΑΟΚ που έχει έδρα την Τούμπα μιλάει για ασυδοσία σε άλλα γήπεδα. Δεν κοκκινίζει κανένα μάγουλο; Έλεος κάπου. Είπαμε, επικοινωνία αλλά υπάρχει και όριο. Εδώ δεν μιλάμε για το άσπρο που έγινε μαύρο. Μίλησαν μουγγοί και είδαν τυφλοί. Ήμαρτον. Ο ΠΑΟΚ μιλάει για... υποδοχή.

Έχω πάει 4-5 φορές στην Τούμπα. Δεν θυμάμαι έστω και ένα ματς ΔΙΧΩΣ «υποδοχή» της αποστολής του Ολυμπιακού. Από τον περιφερειακό άρχιζε το κυνήγι με καρτέρια και πέτρες στα τζάμια του πούλμαν των ερυθρολεύκων. Και όταν πλησίαζε την Τούμπα γινόταν ο... τρίτος παγκόσμιος πόλεμος. Μαλαματίνες, μολότοφ, πέτρες, σίδερα και εν τέλει δακρυγόνα της αστυνομίας για να απομακρύνουν το πλήθος που πάντα έφτανε μια... ανάσα από την αποστολή των Πειραιωτών. Μια αποστολή που έμπαινε στο γήπεδο τρέχοντας και καλύπτοντας κεφάλια (για τα... ιπτάμενα αντικείμενα), και μύτες και μάτια για την οσμή των δακρυγόνων.

Ο ΠΑΟΚ ρε φίλε εξέδωσε αυτή την ανακοίνωση. Που αν ψάξεις σε λεξικό τη λέξη «ζούγκλα» σου έχει την κυριολεκτική ερμηνεία και την μεταφορική με φωτογραφία της έδρας του ΠΑΟΚ δίπλα.

ΥΓ: Προφανώς, προφανέστατα, το ιδανικό είναι να μη γίνεται το παραμικρό πουθενά. Ζούμε όμως στην Ελλάδα και βλέπουμε ποδόσφαιρο 10ετίες, δεν πέσαμε χτες με αλεξίπτωτο. Ζούγκλα που ακούμε και διαβάζουμε από υπαλλήλους του κ. Σαββίδη δεν υπήρξε στο «Γ. Καραϊσκάκης». Τους παίκτες του δικεφάλου να μπαίνουν χαμογελαστοί στα αποδυτήρια είδαμε.

ΥΓ2: Το έγραψα και χθες, θα το επαναλάβω και όποιος μπορεί να σκεφτεί θα με καταλάβει και θα συμφωνήσει: δεν είναι ώρα για (δημόσια τουλάχιστον) ανάλυση τυχόν λαθών ή παραλείψεων του Ολυμπιακού. Είναι ώρα για την πιο μεγάλη συσπείρωση που έχει βιώσει η οικογένεια του Ολυμπιακού. Μη μιλάς για λάθη, μίλα για λύσεις.

ΥΓ3: Ο Γρηγόρης την Κυριακή ξύπνησε, όπως κάθε μέρα πολύ πρωί, για να ανοίξει το καφέ με το οποίο ζει την οικογένειά του. Το μεσημέρι άφησε τη σύζυγο και μία υπάλληλο στο μαγαζί για να κάνει αυτό που θεωρούσε χρέος του. Να ξοδέψει χρήματα που δεν του περισσεύουν σε βενζίνες και διόδια και να κάνει ταξίδια από το Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας στο «Γ. Καραϊσκάκης» και να φωνάξει για τον Ολυμπιακό του στο ματς με τον ΠΑΟΚ. Και μετά τη λήξη του ματς άρχισε το κοπιαστικό ταξίδι της επιστροφής που τον βρήκε χαράματα στο σπίτι. Ελάχιστες ώρες ύπνου και τη Δευτέρα πρωΐ-πρωΐ ξανά στη ρουτίνα. Τρέφω απεριόριστο σεβασμό στον Γρηγόρη και τον κάθε Γρηγόρη της κερκίδας (και την Δροσία που κατέβηκε ξανά από την Κοζάνη) που, σε αντίθεση με τους καναπεδάτους που κάνουν... live σχολιασμό των αγώνων του Ολυμπιακού υποδεικνύοντας, φάση-φάση τα λάθη και τους ενόχους, είναι δίπλα στην ομάδα δίχως μουρμούρα. Ο Ολυμπιακός είναι πολύ μεγάλος και του αξίζουν ανάλογα «μεγάλοι» σε όλα οπαδοί δίπλα του. Μη μετράς μόνο το... ανάστημα της ομάδας σου, κοίτα στον καθρέφτη και μέτρα και το δικό σου που και που...

ΥΓ4: Ολυμπιακός.

Διαβάστε επίσης