Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ολυμπιακός του «και dreaming και qualifying»

Ολυμπιακός του «και dreaming και qualifying»
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019 - 09:55
Αρθρογράφος: Σπύρος Γρομητσάρης
ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΟΜΗΤΣΑΡΗΣ

Αύγουστος 2018. Πρόκριση επί της Λουκέρνης με συνολικό σκορ 7-1 και πρόκριση επί ομάδας Πρέμιερ Λιγκ, της Μπέρνλι, με συνολικό σκορ 4-2. Ο Ολυμπιακός συνεχίζει στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

Δεκέμβριος 2018. Νίκη με 3-1 επί της Μίλαν και πρόκριση (με ταυτόχρονο αποκλεισμό της ιταλικής ομάδας) στους 32 του Γιουρόπα Λιγκ. Φεβρουάριος 2019. Αποκλεισμός στους 32 του Γιουρόπα από τη Ντιναμό Κιέβου με συνολικό σκορ 3-2 και ενώ στο πρώτο ματς μετά το γρήγορο 1-0 του Ολυμπιακού υπάρχει και δοκάρι του Φορτούνη για το 2-0.

Ιούλιος και Αύγουστος 2019. Πρόκριση στον β' προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ επί της Πλζέν με συνολικό σκορ 4-0. Πρόκριση επί της Μπασάκσεχιρ με συνολικό σκορ 3-0. Πρόκριση επί της Κράσνονταρ με συνολικό σκορ 6-1. Σούμα 5 νίκες και 1 ισοπαλία και είσοδος του Ολυμπιακού στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ από ένα μονοπάτι, με τρεις αντιπάλους στη σειρά, που δεν τα έχει καταφέρει καμία άλλη ελληνική ομάδα.

Δεκέμβριος 2019. Νίκη με 1-0 επί του Ερυθρού Αστέρα στο Γ.Καραϊσκάκης και ξανά πρόκριση στους 32 του Γιουρόπα Λιγκ κι ενώ στο μεσοδιάστημα, σ' έναν όμιλο με το θηρίο Μπάγερν Μονάχου και την περυσινή φιναλίστ της διοργάνωσης, Τότεναμ, ο Ολυμπιακός στέκεται ως ίσος προς ίσο.

Αυτά που διαβάσατε είναι ΓΕΓΟΝΟΤΑ. Όχι εκτιμήσεις. Όχι επιθυμίες. Όχι εικασίες. Όχι όνειρα. ΓΕΓΟΝΟΤΑ. Έγραφα πριν από ελάχιστα 24ωρα ότι ο αυτός Ολυμπιακός επιβάλλεται κόντρα στους Σέρβους ν' αποδείξει ότι πέρα από το να συνεχίσει να ονειρεύεται (keep on dreaming), να συνεχίσει και να προκρίνεται (keep on qualifying). Και το έκανε. Αγχώθηκε υπερβολικά, αφού οι ευκαιρίες και πάλι έγιναν αλλά άλλες φορές η τελική πάσα κι άλλες η εκτέλεση, δεν ήταν εκεί που έπρεπε. Αγχώθηκε αλλά τα κατάφερε κι αυτό μετράει.

Δείτε τί έπαθαν στο φινάλε των ομίλων ουκ ολίγες ομάδες (π.χ. η Ντινάμο Ζάγκρεμπ αλλά και η Ζενίτ ήταν μέσα για πρόκριση στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ κι έμειναν ουραγοί κι έξω απ' όλα ενώ η Ίντερ έμεινε 3η κι ενώ ήλεγχε την κατάσταση) και επανέλθετε στην πραγματικότητα. Την ευρωπαϊκή πραγματικότητα που είναι αμείλικτη και σκληρή αν σε βρει... μπόσικο.

Αυτός ο Ολυμπιακός λοιπόν, ο Ολυμπιακός της 10ετίας του Βαγγέλη Μαρινάκη και της τρέχουσας διετίας του Πέδρο Μαρτίνς στον πάγκο είναι μια σημαντική ευρωπαϊκή ομάδα. Μια ΣΥΝΕΠΗΣ (αυτό είναι το πιο δύσκολο) ευρωπαϊκή ομάδα. Μια ομάδα που και ονειρεύεται και συνήθως προκρίνεται αγωνιζόμενη σκληρά και με πλάνο. Στην Ελλάδα, όπου όλοι μας «ξέρουμε» πολύ καλά τη δουλειά των άλλων αλλά όχι τη δική μας, ψειρίζουμε συνεχώς τη... μαϊμού ψάχνοντας πάντα, μετά από κάθε ματς, λάθη, παραλείψεις, κενά για να τα υποδείξουμε. Δεν γίνονται όλα τέλεια στον Ολυμπιακό αφού τον διαχειρίζονται άνθρωποι και οι άνθρωποι κάνουν λάθη. Οι τέλειοι δεν κατοικούν ανάμεσά μας. Όμως, στη «μεγάλη» εικόνα αυτός ο Ολυμπιακός, κατά την ταπεινή μου γνώμη τουλάχιστον, είναι ψηλότερα κι από 'κει που θα περίμενε κανείς ως ολοκαίνουργια, μόλις ενάμιση έτους, ομάδα.

Όσοι τον αγαπούν αληθινά, ας το απολαύσουν, δεν υπάρχει συμβόλαιο επιτυχίας και συνεχών προκρίσεων.

ΥΓ: Η αναμονή για την κλήρωση και όταν εκείνη γίνει, τα σχέδια για το επόμενο ταξίδι. Τόσο υπέροχα συναισθήματα που σε γεμίζουν ηλεκτρισμό. Και τόσο αποκλειστικά προνόμια για Ολυμπιακούς. Αναγνωρίστε το και απολαύστε το.

Διαβάστε επίσης

Ο Θρύλος του keep on... qualifying

Ο Θρύλος του keep on... qualifying

Η σημαντική υποχρέωση της Τετάρτης και η νοοτροπία Αγρινίου και Νέας Σμύρνης. Γράφει ο Σπύρος Γρομητσάρης.