Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ναι στο πρωτάθλημα, αλλά το κανονικό

Ναι στο πρωτάθλημα, αλλά το κανονικό
Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2019 - 11:51
Αρθρογράφος: Σπύρος Γρομητσάρης
ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΟΜΗΤΣΑΡΗΣ

Δε γίνεται, λένε οι περισσότεροι, φυσικά και η Σούπερ Λιγκ, να μην αρχίσει άμεσα το πρωτάθλημα γιατί θα υπάρξει πρόβλημα και με το πρόγραμμα. Δε γίνεται, λέω εγώ, να διεξάγεται το πρωτάθλημα όπως διεξάγεται μέχρι τώρα. Με δανεισμούς δίχως ανώτατο πλαφόν (βλέπε Βόλος-ΠΑΟΚ), με κακές διαιτησίες που διαμορφώνουν αποτελέσματα και κρίνουν τίτλους, με διαφόρων ειδών... σκιές. Μπορεί και εύχομαι να είναι όλα καλώς καμωμένα κι εγώ να είμαι υπερβολικός ή καχύποπτος. Θα ήθελα ωστόσο να το ξεδιαλύνουν εκείνοι που πρέπει αυτό, που έχουν την ευθύνη, ώστε να μην πλανώνται διάφορα. Να μην υπάρχει τοξικότητα στον αέρα.

Φυσικά και θέλω να δω μπάλα το Σαββατοκύριακο. Όμως θέλω και να μην ανακαλύπτω ότι υπάρχουν κι άλλοι κανονισμοί του αθλήματος που δεν γνώριζα κάθε αγωνιστική. Στο Βόλο π.χ. μάθαμε ότι οφ σάιντ είσαι ακόμα κι αν βρίσκεσαι μισό ή ένα μέτρο πίσω από τον τελευταίο αμυντικό. Στη φάση που βρισκόμαστε, νομίζω, τα λίγα λόγια είναι ζάχαρη και τα καθόλου μέλι. Χωρίς «θα» και «θα δούμε», επιβάλλεται να υπάρχει πρωτάθλημα αλλά κανονικό. Με ίσους όρους για όλους. Δίχως χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Κι ας το πάρει ο καλύτερος, όχι αυτός που θα δεχτεί τις λιγότερες τρικλοποδιές.

ΥΓ: Πάνω που λέω ότι το θέμα έφτασε στο... ταβάνι του, κάθε μέρα που περνάει διαπιστώνω ότι έχει κι άλλο. Είναι αληθινά εκπληκτικό αυτό που έχει συμβεί μετά το ματς του Ολυμπιακού στο Βόλο και την εκεί, κακή, διαιτησία. Όπως είπα από την πρώτη στιγμή, θεωρώ ότι οι διαιτητές βρέθηκαν απλά σε πολύ κακή μέρα. Δεν θα ισχυριστώ κάτι άλλο αφού εκτός του ότι το μυαλό μου δεν σκέφτεται πονηρά, δεν μπορώ και να το αποδείξω. Με τη συγκεκριμένη απόδοση που είχαν ωστόσο οι διαιτητές και τα όσα ακολούθησαν, με αποκορύφωμα τη δήλωση Χούμπελ, ανάγκασαν ένα «σύστημα» που είναι τριγύρω τους να... μαρτυρήσει από μόνο του. Άνθρωποι που κρεμούσαν στα μανταλάκια τους διαιτητές όταν στην ΕΠΟ δεν ήταν ο «δικός μας» Γραμμένος αποκαλώντας τους χιλιοτραγουδισμένος και πολλά άλλα, τώρα ευαισθητοποιήθηκαν. Νοιάζονται για τους ανθρώπους που διευθύνουν τα ματς. Μπαίνουν, λέει, και στη δική τους θέση. Άκου τώρα! Παλιότερα δεν έμπαιναν στη θέση άλλων, τους περνούσαν... πριονοκορδέλα μία εβδομάδα πριν από το κάθε ματς και διά... βίου μετά απ' αυτά. Τώρα όμως που η ΕΠΟ και η ΚΕΔ διάγουν τις πλέον εξυγιαντικές τους μέρες, νοιάζονται. Όχι δεν είναι το πνεύμα των Χριστουγέννων, το πνεύμα της εξυγίανσης είναι.

ΥΓ2: Κι όπως επίσης είπα από την πρώτη μέρα, όταν κάποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του, πρέπει να πηγαίνει σπίτι του. Ήσυχα, με ασφάλεια, δίχως λεκτική ή σωματική βία, αλλά σπίτι του.

ΥΓ3: «Σκάνδαλο που παίρνει πανευρωπαϊκή διάσταση αφού σερβικά ΜΜΕ μπλα μπλα μπλα». Ας αρχίσουμε από το βασικό. Η Σερβία είναι μία χώρα, η Ευρώπη είναι η ήπειρος στην οποία ανήκει η Σερβία. Στη γεωγραφία δεν ήμασταν και τόσο συνεπείς έτσι; Όπου σκάνδαλο βέβαια «τοποθετείται» ότι ένας παίκτης, άκου τώρα, έχει επί σειρά αγώνων κακή απόδοση και μια ομάδα σκέφτεται να απαλλαγεί από 'κείνον. Με την ίδια λογική μπορεί να χαρακτηριστεί σκάνδαλο το λάθος του Πασχαλάκη φέτος με τη Σλόβαν ή εκείνο με τη Μπενφίκα που οδήγησε σε ισάριθμους ευρωπαϊκούς αποκλεισμούς και τον έθεσε στο περιθώριο; Αλήθεια, τί πάει να πει αψυχολόγητο χέρι-πέναλτι; Υπάρχει και με καλή ψυχολογία; Ήρεμα τα ρωτάω όλα αυτά.

ΥΓ4: Χρόνια πολλά αλλά, κυρίως, χρόνια καλά, όσα κι αν είναι αυτά. Ας κουλάρουμε όλοι λίγο, γενικώς. Κι αυτό δεν αφορά τον αθλητισμό. Εύχομαι το 2020 να βοηθήσει όλους μας να ιεραρχήσουμε σωστά τα πράγματα στη ζωή. Τα σοβαρά να τα αντιμετωπίζουμε ως σοβαρά και τα δευτερεύοντα ως τέτοια. Υπάρχει πολλή... θολούρα στα μυαλά μας και κάπου έχουμε χάσει τη... μπάλα. Ας την ξαναβρούμε.

Διαβάστε επίσης

Πώς «τολμάς» κ.Χούμπελ;

Πώς «τολμάς» κ.Χούμπελ;

Έτσι γίνεσαι από υπερ-ήρωας διάσωσης του ποδοσφαίρου σε κατηγορούμενος, σε μια νύχτα. Γράφει ο Σπύρος Γρομητσάρης.