Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Η Ξάνθη, ο Κουτσουπιάς και τα ΔΥΣΚΟΛΑ πλέι οφ

Η Ξάνθη, ο Κουτσουπιάς και τα ΔΥΣΚΟΛΑ πλέι οφ
Δευτέρα, 2 Μαρτίου 2020 - 10:41
Αρθρογράφος: Σπύρος Γρομητσάρης
ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΟΜΗΤΣΑΡΗΣ

Από την πρώτη στιγμή που «έσκασε» το υπό διερεύνηση θέμα της πολυϊδιοκτησίας ΠΑΟΚ και Ξάνθης ήμουν της γνώμης πως θα πρέπει να περιμένουμε. Αρχικά για να αποφανθεί η αρμόδια επιτροπή, δηλαδή η ΕΕΑ που απεφάνθη, και ακολούθως τα... β' ημίχρονα, τις παρατάσεις και τα πέναλτι που ήταν βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν.

Αυτό λέω και τώρα αν και, προσωπικά, τη γνώμη μου για το αν υπάρχει σχέση και τί είδους μεταξύ ΠΑΟΚ και Ξάνθης την έχω προ πολλού σχηματίσει. Όπως έχω σχηματίσει γνώμη και για το ΠΑΟΚ - Βόλος. Ενδεχομένως (ποτέ δεν ξέρεις, αν πρέπει να ψαχτεί κάτι, ας ψαχτεί από τους αρμόδιους) η δεύτερη σχέση μπορεί να μην έχει καμιά παρανομία. Υπάρχει ωστόσο μέγα ζήτημα αναφορικά με την ποδοσφαιρική ηθική και την... εξάρτηση (και τις απαγορεύσεις) που προκαλεί μια ντουζίνα δανεικούς από τον δικέφαλο στην ομάδα που έχει για μεταφραστή ένα δήμαρχο.

Χθες ο ΠΑΟΚ έμεινε στο 1-1 με την Ξάνθη και σε 3,2,1 με τη λήξη του ματς ήταν δεδομένο ότι θα... φυτρώσουν σαν τα μανιτάρια τα κείμενα περί απόδειξης μη εξάρτησης της Ξάνθης από τον ΠΑΟΚ. «Να, η Ξάνθη στέρησε και την τελευταία ελπίδα του δικεφάλου για πρωτάθλημα, είδατε, δεν υπάρχει καμία σχέση, ήταν αφήγημα», είναι το πνεύμα των όσων γράφτηκαν.

Και ο Κουτσουπιάς, κάποτε, ως παίκτης του ΟΦΗ άφηνε με δικό του γκολ τον Παναθηναϊκό εκτός Ευρώπης αλλά το ματς αυτό δεν στάθηκε ικανό να διαγράψει από τη μνήμη κανενός ό,τι συνέβαινε μεταξύ των δύο ομάδων επί σειρά πολλών ετών. Ακόμα κι αν δεχτούμε (σ.σ.: βλέπετε τις δεκαετίες του '80, του '90 και λίγο μετά το 2000 δεν υπήρχε τεχνολογία με κοριούς να γράφουν) ότι δεν υπήρχε τίποτα τυπικά μεμπτό ή παράνομο μεταξύ των δύο ΠΑΕ, η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης είχε δικάσει και καταδικάσει.

Η συχνότητα δανεισμών της μιας ομάδας προς την άλλη ήταν μεγαλύτερη από δρομολόγια λεωφορείων του κέντρου της Αθήνας. Κατά καιρούς έχουν προβεί σε ουκ ολίγες δηλώσεις ξένοι παίκτες που αγωνίστηκαν στον ΟΦΗ ενώ και ο αείμνηστος Ευγένιος Γκέραρντ, ο εμβληματικός προπονητής και αναμορφωτής της ομάδας του Ηρακλείου, είχε κάνει... περίεργες δηλώσεις κατά καιρούς δείχνοντας την ενόχλησή του για διάφορα σε ματς με τον Παναθηναϊκό. Ακόμα και ο ίδιος ο κόσμος του ΟΦΗ φώναζε. Μπορεί, επαναλαμβάνω, τυπικά να μην υπήρχε καμία παρανομία. Ωστόσο ότι οι δύο ομάδες ήταν πιο κοντά απ' όσο έπρεπε, ήταν εμφανές.

Ας αφήσουμε λοιπόν τα περί αφηγήματος ΠΑΟΚ - Ξάνθης για να τα αποφασίσουν εκείνοι που πρέπει και όχι τα δημοσιογραφικά γραφεία. Έγινε σίγουρα μια σημαντική αρχή από την ΕΕΑ και καλό θα είναι να μην την... προσπερνάμε σα να μην υπάρχει. Ενοχλεί και φέρνει σε άβολη θέση κάποιους αλλά... υπάρχει.

Από εκεί και έπειτα, μιλώντας για το Ολυμπιακός-Παναιτωλικός, έγραφα χθες ότι θα είναι δύσκολο και έτσι ήταν. Λίγο η κούραση, λίγο το αναγκαστικό ροτέισον και λίγο η διπλή ζώνη άμυνας του Παναιτωλικού που δεν μπορεί να παίξει αλλιώς ανάγκασαν τον Ολυμπιακό να προσπαθεί ως το φινάλε. Το ιδανικό σενάριο, δηλαδή η σπατάληση της λιγότερης δυνατής ενέργειας και η μη χρησιμοποίηση για πολύ ή καθόλου κάποιων παικτών, δεν πραγματοποιήθηκε. Και ο Ελ Αραμπί έμεινε μέσα ως το τέλος του ματς ουσιαστικά και ο Βαλμπουενά αναγκάστηκε να μπει.

Όπως και να 'χει, πάει κι αυτό. Η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος ολοκληρώθηκε και η αλήθεια είναι πως ούτε ο πιο αισιόδοξος περίμενε το +7β. του Ολυμπιακού. Πριν από μόλις μία εβδομάδα ήταν στο +2 και πήγαινε στην Τούμπα για ένα οριακό ματς. Κέρδισε εκεί, κέρδισε και χθες και σε συνδυασμό με τη χθεσινή γκέλα του ΠΑΟΚ απέκτησε ένα πολύ σημαντικό προβάδισμα εν όψει του μίνι πρωταθλήματος που ακολουθεί και λέγεται πλέι οφ.

Και για να μην υπερ-ενθουσιαζόμαστε, το χθεσινό ματς με τον Παναιτωλικό απέδειξε ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει. Θα... φτύσει αίμα και στα πλέι οφ ο Ολυμπιακός για να κατακτήσει τον τίτλο. Δεν θα είναι εύκολο. Και θα γίνει ακόμα πιο δύσκολο αφού οι ερυθρόλευκοι είναι, με διαφορά, η πλέον επιβαρυμένη σωματικά και πνευματικά ομάδα φέτος. Τα επίπεδα ενέργειας είναι... οριακά και ο Μαρτίνς θα είναι συνεχώς αναγκασμένος να κάνει διαχείριση.

ΥΓ: Σχολίαζαν κάποιοι χθες, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ότι ο ΠΑΟΚ με το 1-1 κόντρα στην Ξάνθη βρήκε ένα υπερασπιστικό επιχείρημα στη δικαστική διαμάχη για το θέμα της πολυϊδιοκτησίας. Λέτε αυτό που κανονικά πρέπει να είναι αστείο, να γίνει σοβαρό; Τίποτα δεν με εκπλήσσει πια...

Διαβάστε επίσης

Ματς σε... λευκό χαρτί

Ματς σε... λευκό χαρτί

Ο ΠΑΟΚ που θα είναι ορκισμένος και η κούραση και το μυαλό του Ολυμπιακού... Γράφει ο Σπύρος Γρομητσάρης...

Σώμα > κούραση > μυαλό

Σώμα > κούραση > μυαλό

Αυτό που έκανε πραγματικά τη μεγάλη διαφορά στον α' ημιτελικό κυπέλλου... Γράφει ο Σπύρος Γρομητσάρης...

Όλοι IN γιατί αξίζουν το sold OUT

Όλοι IN γιατί αξίζουν το sold OUT

Η κούραση, ο Παναιτωλικός που δεν έχει τίποτα να χάσει και η Ευρώπη που πρέπει σήμερα να ξεχαστεί. Γράφει ο Σπύρος Γρομητσάρης.