Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Η Λιόν δεν μας έκανε τη χάρη, μας έκανε μάθημα

Η Λιόν δεν μας έκανε τη χάρη, μας έκανε μάθημα
Κυριακή, 16 Αυγούστου 2020 - 12:16
Αρθρογράφος: Σπύρος Γρομητσάρης
ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΟΜΗΤΣΑΡΗΣ

Το να παρακολουθεί κανείς προημιτελικό Τσάμπιονς Λιγκ, ακόμα και ανήμερα 15αυγουστου, μοιάζει αυτονόητο. Ωστόσο στον Ολυμπιακό είχαν έναν ακόμα, τον γνωστό, λόγο να βλέπουν το Μάντσεστερ Σίτι-Λιόν.

Κι αυτό επειδή από την κατάληξη της φετινής προσπάθειας των Λιόνε στη διοργάνωση θα εξαρτηθεί από που ακριβώς θ' αρχίσει η δική τους περιπέτεια την ερχόμενη σεζόν. Αν δηλαδή θα μπουν στο Τσάμπιονς Λιγκ από τον 3ο προκριματικό ή τα πλέι οφ.

Ενώ λοιπόν οι ερυθρόλευκοι ήθελαν την πρόκριση της Λιόν επί της Γιουβέντους στον προηγούμενο γύρο, δεν ήθελαν χθες να αποκλείσει τη Σίτι ώστε να «κερδίσουν» έναν προκριματικό και φυσικά να εξασφαλίσουν ότι, στη χειρότερη, θα είναι σε όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ. Υπάρχουν ακόμα δύο ευκαιρίες πάντως αφού το ζητούμενο είναι να ΜΗΝ κατακτήσει το φετινό Τσάμπιονς η γαλλική ομάδα που τώρα «πέφτει» πάνω στη Μπάγερν στα ημιτελικά.

Πέρα απ' αυτό, το χθεσινό Σίτι-Λιόν ήταν γεμάτο ποδοσφαιρικά μαθήματα. Το ματς αποτέλεσε την αποθέωση της ουσίας. Δεν θα πω ότι αποτέλεσε και το... άδειασμα της στατιστικής. Τα στατιστικά πάντα βοηθάνε και προσφέρουν χρήσιμες βοήθειες. Ωστόσο πρέπει να «διαβάζονται» σωστά. Αν τα παραθέτεις «ξερά» δεν έχουν μεγάλη αξία.

Η Σίτι λοιπόν τέλειωσε το ματς έχοντας κυριαρχήσει στους αριθμούς. Με 67-33% κατοχή μπάλας, 565 ολοκληρωμένες πάσες έναντι 184 της Λιόν και 19-7 αντίστοιχα τελικές. Το σκορ ωστόσο ήταν 3-1 υπέρ των Γάλλων. Κι αυτό γιατί υπάρχει και ένας άλλος αριθμός πολύ σημαντικός. Μιλάω για τα χιλιόμετρα. Οι παίκτες της Σίτι τέλειωσαν το ματς με σύνολο 105.7 και της Λιόν με 114.8! Η διαφορά είναι χαώδης.

Τι σημαίνει αυτό το νούμερο; Ότι οι Λιονέ έβγαλαν τα... συκώτια τους στο γήπεδο ώστε να φροντίσουν πως θ' αφήσουν τις λιγότερες δυνατές χαραμάδες προς την εστία τους. Έτρεξαν σαν σκυλιά για να καλύψουν χώρους και να αμυνθούν. Είθισται η ομάδα που δεν έχει κατοχή μπάλας και αμύνεται να τρέχει πιο πολύ. Ωστόσο η συγκεκριμένη διαφορά είναι παραπάνω από το συνηθισμένο.

Σημαντικό επίσης νούμερο στη στατιστική είναι κι αυτό που αφορά στις τελικές εντός εστίας. Από τις μόλις 7 τελικές της Λιόν οι 6 είχαν κατεύθυνση το τέρμα και η άλλη μπλοκαρίστηκε. Από τις 19 της Σίτι οι 8 ήταν στο τέρμα, οι 6 άουτ και οι 5 μπλοκαρίστηκαν. Ουσία λοιπόν.

Το ποδόσφαιρο που αλλάζει συνεχώς, νομίζω, αλλάζει ξανά. Από το τίκι-τάκα της απίθανης Μπάρτσα που θαυμάσαμε τα τελευταία περίπου 12 χρόνια (των οποίων οι μέρες τελείωσαν) γίνεται στροφή και στην ουσία. Καλό το πολύ passing game αλλά που πασάρεις; Αν πασάρεις διαρκώς παράλληλα ή προς τα πίσω, δεν υπάρχει μεγάλο κέρδος. Υπάρχει (αν έχεις εσύ την κατοχή εξασφαλίζεις ότι δεν σε απειλεί πολύ ο αντίπαλος) αλλά όχι όσο θα ήθελες.

Διαβάστε επίσης

Μάτια που κλαίνε...

Μάτια που κλαίνε...

Το συγκινητικό αντίο του Ραφίνια μας «είπε» πράγματα για 'κείνον. Γράφει ο Σπύρος Γρομητσάρης.