Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Μαθήματα μεταγραφών

Μαθήματα μεταγραφών
Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2020 - 09:56
Αρθρογράφος: Σπύρος Γρομητσάρης
ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΟΜΗΤΣΑΡΗΣ

Την τελειότητα δεν την καταφέρνει κανείς αλλά οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι τις περισσότερες φορές ο Ολυμπιακός, μεταγραφικά, παίρνει πολύ υψηλό βαθμό για τον τρόπο που χειρίζεται κάποιες υποθέσεις.

Τη σκέψη αυτή την έκανα με αφορμή την κατάληξη του Μούσα Αλ Ταμάρι του ΑΠΟΕΛ. Θυμάστε τι λέγονταν από πλευράς της κυπριακής ομάδας (επισήμως και ανεπισήμως) αναφορικά με την αξία και την τιμή του παίκτη και το που θα κατέληγε; Από πέρυσι που είχε αρχίσει να... μπλέκεται ο Ολυμπιακός με τον παίκτη είχαμε ακούσει... τέρατα. Για τιμή πώλησης που θα ξεπερνούσε τα 10 εκατ.ευρώ για σπουδαίες ευρωπαϊκές ομάδες που τον θέλουν και πως ήταν δεδομένο ότι θα κατέληγε σε πρωτάθλημα της πρώτης... ταχύτητας της Ευρώπης.

Εν τέλει κατέληξε στο Βέλγιο και την άσημη και νεοφώτιστη στη μεγάλη κατηγορία Λέουβεν (ούτε καν στις μεγάλες ομάδες του Βελγίου) με τιμή πώλησης (κατά το transfermarkt) 1 εκατ.ευρώ! Αναμφίβολα όλο αυτό ήταν ένα μεγάλο μάθημα. Όχι για τον Ολυμπιακό που, όπως αποδείχθηκε, χειρίστηκε άψογα την υπόθεση και δεν... τσίμπησε όταν ζητούνταν τρελά ποσά. Για όλους εμάς που καλούμαστε να διαχειριστούμε και να φιλτράρουμε τις όποιες πληροφορίες μας έρχονται σωρηδόν από παντού. Και δεν ήταν αυτό το μοναδικό μάθημα αυτής της μεταγραφικής περιόδου. Συνοπτικά μπορεί να πει κανείς ότι:

1) Ο παίκτης που θέλει να φύγει πάση θυσία (Γκιλιέρμε), δεν κρατιέται με τίποτα.

2) Ακόμα και η πιο απίθανη μεταγραφή (Βινάγκρε, Μπρούμα) μπορεί να γίνει, αρκεί να έχεις υπομονή και να περιμένεις το σωστό τάιμινγκ και, φυσικά, τις κατάλληλες διασυνδέσεις και την οικονομική δύναμη. Ως ένα βαθμό αυτό ισχύει και για τον Πέπε.

3) Το ενοχλητικό και παράτυπο φλερτ μιας άλλης ομάδας για παίκτη σου (Σεμέντο) μπορεί και πρέπει να αποκρούεται. Είναι μια... επένδυση συμπεριφοράς (προς συλλόγους και παίκτες) με παρόν και κυρίως μέλλον.

4) Η κατάλληλη εκπαίδευση, και φυσικά μεγάλη υπομονή, χρειάζεται προκειμένου ένας παίκτης (Τσιμίκας) που προ τριετίας θεωρούνταν λίγος για τον Ολυμπιακό και καμένο χαρτί να φτάσει ως τη Λίβερπουλ.

Θα μπορούσα να απαριθμήσω κι άλλα, πολλά, αλλά θα ήταν κουραστικό. Το σίγουρο είναι πως οι καλοί παίκτες δεν τελειώνουν. Αν δεν καταφέρεις να πάρεις κάποιον, υπάρχει άλλος που σε περιμένει. Το μόνο που πρέπει είναι να γίνει η σωστή επιλογή. Και γι' αυτό χρειάζεσαι σωστούς ανθρώπους. Τόσο απλό και συνάμα τόσο δύσκολο.

Διαβάστε επίσης

Βιασμός της λογικής

Βιασμός της λογικής

Μην ξεχάσουμε και τα λίγα που ξέρουμε μίστερ Φαν Σχιπ. Γράφει ο Σπύρος Γρομητσάρης.