Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Όσα δε «βλέπει» η στατιστική

Όσα δε «βλέπει» η στατιστική
Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2020 - 23:53
Αρθρογράφος: Σπύρος Γρομητσάρης
ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΟΜΗΤΣΑΡΗΣ

Οι αριθμοί, εδώ και πολλά χρόνια, έχουν μπει στη ζωή μας και στον αθλητισμό. Έχουν κυριαρχήσει πια για την ακρίβεια. Όσο περνούν τα χρόνια εξελίσσονται, έχουν πάει σε άλλα επίπεδα οι στατιστικές υπηρεσίες. Όμως, υπάρχουν στιγμές που αισθάνεσαι πως, όσο καλή κι αν είναι η δουλειά που κάνουν, θα υπάρχουν πάντα πράγματα που θα ξεφεύγουν της προσοχής τους. Ή αλλιώς, θα υπάρχουν πράγματα που δεν θα μπορούν οι στατιστικολόγοι να τα... μαγκώσουν και να τα προβάλλουν όπως αρμόζει στη βαρύτητά τους.

Τα γράφω αυτά με αφορμή, όχι αιτία, το ματς της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού με την Αρμάνι. Ο Κώστας Σλούκας αναδείχθηκε mvp του αγώνα και, προφανώς, η επιλογή δεν είναι λάθος. Η δική μου... ένσταση αφορά στο πόσο πολύτιμη ήταν η συνεισφορά του ΜακΚίσικ. Στα 17:15 που πρόλαβε να παίξει πριν αποβληθεί η στατιστική κατέγραψε 10 πόντους, 4 ριμπάουντ και 4 ασίστ. Όσο εξελιγμένη κι αν είναι η υπηρεσία της Euroleague δεν μπόρεσε να αποτυπώσει σε νούμερα τη... φλόγα που έδωσε στον Ολυμπιακό στο 3ο δεκάλεπτο ο ΜακΚίσικ. Μια... φλόγα που βγήκε από τις σκυλίσιες άμυνές του και την τρελή πίεση που ασκούσε όταν η Αρμάνι επιτίθονταν. Ήταν εκείνος που κλόνισε την ψυχολογία της ιταλικής ομάδας που ως εκείνο το σημείο έδειχνε να ελέγχει το ματς και να μην την φοβίζει κάτι. Ήταν εκείνος που συμπαρέσυρε και τους υπόλοιπους να δώσουν το κάτι παραπάνω για να κρατηθούν οι φιλοξενούμενοι μακριά από το καλάθι.

Κάτι ανάλογο, συχνά, ισχύει και στο ποδόσφαιρο. Όλοι εστιάζουν στον σκόρερ ή εκείνον που έβγαλε την ασίστ. Λιγότεροι βλέπουν τη δουλειά του στόπερ, του μπακ ή του αμυντικού χαφ που με το τρέξιμό τους μειώνουν τους κινδύνους για την άμυνα και αχρηστεύουν το επιθετικό πλάνο του αντιπάλου. Το να φράζεις τους διαδρόμους και να περιορίζεις τα τετραγωνικά δράσης του αντιπάλου δεν μετριέται, πάντα, από τη στατιστική (εκτός αν υπάρχει κλέψιμο) αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι μια άκρως πολύτιμη και σημαντική υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει ένας παίκτης στην ομάδα του...

Διαβάστε επίσης

Βιασμός της λογικής

Βιασμός της λογικής

Μην ξεχάσουμε και τα λίγα που ξέρουμε μίστερ Φαν Σχιπ. Γράφει ο Σπύρος Γρομητσάρης.