Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Την ιστορία γράφουν οι παρόντες

Την ιστορία γράφουν οι παρόντες
Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2020 - 16:00
Αρθρογράφος: Σπύρος Γρομητσάρης
ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΟΜΗΤΣΑΡΗΣ

«Αυτά τα πράγματα ήταν φυσιολογικό να συμβούν διότι βρισκόμαστε σε πανδημία. Η ομάδα είναι όμως καλά. Είναι μεγάλες απουσίες, αλλά αυτές για άλλους παίκτες είναι η ευκαιρία να δείξουν την αξία τους. Έχουμε παίκτες που έχουν μεγάλη αξία και αυτή είναι η αφορμή να δείξουν τι μπορούν να κάνουν. Μέσα από δυσκολίες μπορεί η ομάδα να βγει πιο δυνατή».

Υπάρχουν άπειροι λόγοι για να υποκλιθεί κανείς στον εξαιρετικό προπονητή που ακούει στο όνομα, Πέδρο Μαρτίνς. Ο πιο σημαντικός, προφανώς, είναι η προπονητική του ικανότητα. Ωστόσο κάθε άλλο παρά αμελητέο λόγο για να τον επαινέσεις αποτελεί η στωϊκότητα και η περηφάνεια με την οποία αντιμετωπίζει τα κάθε λογής προβλήματα που καλείται ν' αντιμετωπίσει. Οι χθεσινές του δηλώσεις στη Nova (σ.σ.: που παρατέθηκε στην αρχή του κειμένου) το επιβεβαιώνουν. Και δεν ήταν η πρώτη φορά που κάνει ανάλογες.

Να θυμίσω ότι κάθε φορά, μα κάθε φορά, που ο Ολυμπιακός καλείται ν' αντιμετωπίσει σπουδαίους ευρωπαϊκούς αντιπάλους, ο Πορτογάλος τεχνικός ανεβάζει τον πήχη στον... Θεό λέγοντας ότι η ομάδα του είναι πανέτοιμη και στοχεύει στη νίκη.

Για πανέτοιμο Ολυμπιακό (που ήταν... παράλογο τότε) έκανε λόγο στα πρώτα του επίσημα ματς ως προπονητής του Ολυμπιακού το καλοκαίρι του 2018. Ένα καλοκαίρι στο οποίο η ομάδα είχε αλλάξει κατά 70% το ρόστερ τηςκαι η ποδοσφαιρική λογική έλεγε ότι ήταν αδύνατο να είναι πανέτοιμος. Κι όμως ο Ολυμπιακός πέρασε... αέρα στα ευρωπαϊκά προκριματικά. Και δεν πέρασε μόνο εκείνο το καλοκαίρι. Πέρασε και το επόμενο, πέρασε και το φετινό.

Πανδημία χτύπησε τον πλανήτη και ο Μαρτίνς χάνει τον ένα παίκτη μετά τον άλλο, κι όμως, δεν γκρινιάζει. Δεν μιζεριάζει. Δεν «χτίζει» από τώρα έναν τοίχο προστασίας σε περίπτωση που... στραβώσει κάποιο αποτέλεσμα. Θα μπορούσε να το κάνει. Οι 99 στους 100 προπονητές θα το έκαναν. Και ειδικά σ' αυτή την περίπτωση, δεν μιλάμε για δικαιολογίες, μιλάμε για την πραγματικότητα. Ο Μαρτίνς ωστόσο δεν μιλάει για τους απόντες αλλά για τους παρόντες αφού, εν τέλει, την ιστορία εκείνοι τη γράφουν...

Προφανώς και προβληματίζεται από τις πολλές και σημαντικές απουσίες ο 50χρονος τεχνικός. Είναι δυνατόν να μην προβληματίζεται; Ωστόσο, σοφά ενεργώντας, αποφεύγει να μιλάει γι 'αυτές προκειμένου να μη μεταδώσει ανησυχία ή αμφιβολία στην ομάδα του. Αν αρχίσει να μιλάει φοβισμένα ο αντίκτυπος στα αποδυτήρια θα είναι ο χειρότερος δυνατός.

ΥΓ: Πολύ θα ήθελα να δω τον Φορτούνη με την (καλώς εννοούμενη)... γυαλάδα του ματιού του Βαλμπουενά στα ματς που έρχονται. Το αποτέλεσμα θα ήταν... εκρηκτικό.

Διαβάστε επίσης

Να παίξουν για...

Να παίξουν για...

Ματς για παίκτες με «καρύδια». Μπλογκάρει στο gavros.gr ο Σπύρος Γρομητσάρης.