Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Η στατιστική και ο Ραφίνια

Η στατιστική και ο Ραφίνια
Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2020 - 10:23
Αρθρογράφος: Σπύρος Γρομητσάρης
ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΟΜΗΤΣΑΡΗΣ

Προ ημερών είχα... τολμήσει να γράψω σε προηγούμενο μπλογκ ότι ο Ραφίνια, παρότι δεν έχει τα πολλά ανεβάσματα του Ομάρ (που είναι λογικό λόγω διαφοράς ηλικίας), όταν ανεβαίνει συνήθως κάνει κάτι καλό πασάροντας ή σεντράροντας σωστά στην αντίπαλη περιοχή. Κάτω λοιπόν από το κείμενο στη σελίδα του gavros.gr στο facebook μου έκανε... παρατήρηση κάποιος ότι μάλλον δεν βλέπω καλά ή δεν ξέρω μπάλα.

Ας αρχίσουμε από το βασικό, δεν ισχυρίζομαι ότι είμαι παντογνώστης. Προφανώς και κάνω συχνά λάθος εκτιμήσεις και το ποδόσφαιρο το λατρεύω γιατί πάντα έχει κάτι παραπάνω να μου δώσει και να μου υπενθυμίσει πως έχω πολλά να μάθω βλέποντάς το.

Πάμε τώρα και στο θέμα μας, τον Ραφίνια. Σε αντίθεση με άλλες φορές που μπορεί να κάνω λάθος, στο θέμα Ραφίνια και το πόσο σωστές είναι οι μεταβιβάσεις μπάλας που κάνει στην αντίπαλη περιοχή, συγνώμη κιόλας, αλλά είμαι απόλυτος. Βλέπετε εγώ, σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία, βλέπω και θυμάμαι κι αυτά που δεν «κρατάει» η στατιστική. Π.χ. χθες ο Ραφίνια, στο α' ημίχρονο, είχε δύο μπαλιές πάρε-βάλε. Η 1η στη φάση του γκολ στον Μασούρα όπου απέκρουσε ο Διούδης και πήρε το... ριμπάουντ ο Φορτούνης να σκοράρει. Εφόσον ο Μασούρας δεν σκόραρε, αυτή δεν... κρατήθηκε ως ασίστ. Εσείς αλήθεια τι λέτε; Είχε αξία αυτό το ανέβασμα κι αυτή η σέντρα στον Μασούρα για το γκολ;

Η 2η φάση ήταν μια σέντρα-λουκούμι στο κεφάλι του (με πολλή ενέργεια ξανά αλλά δίχως την παραμικρή ουσία στο παιχνίδι του) Ρατζέλοβιτς που πήδηξε λίγο σε λάθος τάιμινγκ και σε συνδυασμό με ένα προσεκτικό τζαρτζάρισμα από αντίπαλο δεν έκανε την κεφαλιά. Πιθανώς αν στη θέση του Σέρβου ήταν ο Ελ Αραμπί ή ο Χασάν να έμενε η σέντρα στη στατιστική ως ασίστ αλλά με τα «αν» κουβέντα δεν γίνεται. Δεν είναι «αν» ωστόσο ότι ο Ραφίνια συνήθως σεντράρει με ακρίβεια και δείχνει την ποιότητα που έχει και στο δημιουργικό κομμάτι, γεγονός είναι κι ας μην γίνονται όλες οι σέντρες του γκολ για να τις «κρατήσει» η στατιστική. Τις «κρατάνε» νομίζω αυτοί που ξέρουν και γι' αυτό τον επέλεξαν εξ' αρχής.

ΥΓ: Το να σταθούμε στην παρουσία του Εμβιλά στο χθεσινό ματς είναι περιττό. Πια έχει καθιερωθεί στις συνειδήσεις όλων για το πόσο ουσιαστικός και πληθωρικός παίκτης είναι.

ΥΓ2: Πολύ δύσκολο και εξαιρετικό το τελείωμα του Φορτούνη στη φάση του γκολ. Εκτός του ότι η μπάλα του ήρθε στο «κακό» του πόδι, το αριστερό, ήταν και δύσκολο να βρει τη σωστή ισορροπία στο σώμα για να μη φύγει το σουτ ψηλά.

ΥΓ3: Με τα «αν», όπως προείπαμε και λέμε συχνά, σοβαρή κουβέντα δεν γίνεται. Αλλα τι θα γινόταν αν σ' αυτό το πρώτο ημίωρο και το απίστευτο... πνίξιμο του Ολυμπιακού στον Παναθηναϊκό «έπαιζε» μπάλα και ένα γεμάτο Γ.Καραϊσκάκής; Πόσο μεγαλύτερος θα ήταν ο πανικός των πρασίνων...;

Διαβάστε επίσης

Να παίξουν για...

Να παίξουν για...

Ματς για παίκτες με «καρύδια». Μπλογκάρει στο gavros.gr ο Σπύρος Γρομητσάρης.