Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Έντεκα αυτοί, (με το ζόρι) 11 εμείς

Έντεκα αυτοί, (με το ζόρι) 11 εμείς
Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020 - 09:59
Αρθρογράφος: Σπύρος Γρομητσάρης
ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΟΜΗΤΣΑΡΗΣ

Έβλεπα τον Πέδρο Μαρτίνς να ενημερώνει επισήμως για την κατάσταση του Λάζαρ Ρατζέλοβιτς (συμπληρώνοντας για τα ζόρια της περίπτωσης Ραφίνια), που έγινε ο νέος της ερυθρόλευκης λίστας εκείνων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊκό, και απορούσα. Απορούσα με την ψυχραιμία του τη στιγμή που προσωπικά με είχε κυριεύσει ένα νευρικό γέλιο. Η κατάσταση που βιώνει ο Ολυμπιακός είναι από 'κείνες που αν της δεις σε ταινία θα πεις: ΟΚ, εντάξει, το παράκανε ο σεναριογράφος. Το σίγουρο είναι πως αν ο Ολυμπιακός καταφέρει να πάρει αποτέλεσμα από τη Σίτι και, εν τέλει, συνεχίσει στην Ευρώπη και μετά το χειμώνα, εύκολα γίνεται ταινία.

Για χάρη του Μαρτίνς και των παικτών του έχει αλλάξει πια μια κλασική ποδοσφαιρική έκφραση που έλεγε: 11 αυτοί, 11 κι εμείς. Το 11 (και πολλοί παραπάνω) αυτοί για τη Σίτι ισχύει, για τον Ολυμπιακό είμαστε στο «με το ζόρι 11» ή «ούτε 11». Τι να πεις κανείς; Στέρεψαν τα λόγια. Αυτό που δεν θα στερέψει ποτέ ωστόσο σ' αυτή την ομάδα, την ομάδα του υπέροχο Πορτογάλου κόουτς, είναι η διάθεση να παλεύει. Θα παλέψει και απόψε. Με όσους της έχουν απομείνει όρθιοι. Με όση ψυχική δύναμη μπορεί ακόμα να έχει στο ντεπόζιτο μετά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που, θες δε θες, σε επηρεάζουν.

Αν ήταν μια πιο... συμβατική ομάδα απέναντι στον Ολυμπιακό, θα σας έλεγα με σιγουριά: ακόμα κι έτσι, τους... έχει. Υπάρχει ωστόσο μια... πολεμική μηχανή. Ένα εκρηκτικό κοκτέιλ ταλέντου. Η πιο ακριβή ομάδα του Τσάμπιονς Λιγκ κι αυτό περιγράφει συνοπτικά τα πάντα. Όπως λέγαμε και χθες, είναι πολύ κακό για τον Ολυμπιακό που η Σίτι έχασε το Σαββατοκύριακο στην Αγγλία και δεν την... παίρνει νέα αποτυχία. Το είπε και ο Γκουαρντιόλα χθες φανερώνοντας τις διαθέσεις του. «Ναι, υπάρχουν προβλήματα στον Ολυμπιακό αλλά τον σεβόμαστε και έτσι και νοιαζόμαστε για το πως θα παίξουμε εμείς για να κερδίσουμε». Καταλαβαίνει κανείς λοιπόν από τις κουβέντες του κόουτς της Μάντσεστερ ότι θα παίξει έχοντας κατά νου ότι αντιμετωπίζει ένα κανονικό Ολυμπιακό, δίχως προβλήματα. Ή, αν θέλετε, δεν τα βάζει στο δικό του πλάνο καν τα προβλήματα του Ολυμπιακού.

Θα παλέψει ο Ολυμπιακός λοιπόν αλλά, φαντάζομαι, καταλαβαίνουμε όλοι ότι μπροστά τους οι ερυθρόλευκοι έχουν μάλλον την πιο δύσκολη πρόκληση της ποδοσφαιρικής τους ιστορίας. Όσο ανθεκτικό κι αν είναι το μέταλλο από το οποίο έχει δημιουργηθεί αυτός ο Ολυμπιακός, η πίεση που θα βρει απέναντί του θα είναι πέρα από τα όρια.

Διαβάστε επίσης