Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Μια βραδιά στη Μασσαλία

Μια βραδιά στη Μασσαλία
Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2020 - 09:42
Αρθρογράφος: Σπύρος Γρομητσάρης
ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΟΜΗΤΣΑΡΗΣ

Ήταν 23/11/2011 και ο Ολυμπιακός βρίσκονταν ξανά στη Μασσαλία για ματς με τη Μαρσέιγ. Και τότε η 5η αγωνιστική των ομίλων ήταν και μόνο η νίκη κρατούσε ζωντανούς τους ερυθρόλευκους για την 2η θέση και ουσιαστικά του εξασφάλιζε την 3η. Ήμουν από τους τυχερούς που είδα από κοντά ένα... έργο τέχνης (το μοναδικό) του Φραν Γιέστε (πείτε το ασίστ) προς τον Γιάννη Φετφατζίδη στο 82' που «γέννησε» το μοναδικό γκολ του ματς. Ήταν μια σπουδαία και άξια νίκη για τον Ολυμπιακό που ουσιαστικά εκείνη τη σεζόν άρχιζε να ψηλώνει πάρα πολύ και ευρωπαϊκά.

Ήταν το ξεκίνημα της χρυσής δεκαετίας του Βαγγέλη Μαρινάκη (σ.σ.: την προηγούμενη και πρώτη σεζόν του νυν διοικητικού ηγέτη η ομάδα που είχε ετοιμαστεί από την προηγούμενη διοίκηση αποκλείστηκε νωρίς στα καλοκαιρινά προκριματικά) στην οποία αυτό που χαρακτηρίζει τον Ολυμπιακό είναι η ευρωπαϊκή σταθερότητα. Γιατί μια καλή σεζόν στην Ευρώπη μπορεί να κάνει, σχεδόν, οποιοσδήποτε. Να διατηρηθεί στα ψηλά ωστόσο για αρκετές σεζόν στη σειρά είναι το δύσκολο.

Τελικά, παρά τη νίκη επί της Άρσεναλ την τελευταία αγωνιστική στο Γ.Καραϊσκάκης το αποτέλεσμα του άλλου ματς μεταξύ της Μαρσέιγ και της Ντόρτμουντ άφησε τον Ολυμπιακό 3ο παρά τους 9β. που συγκέντρωσε και συνέχισε στο Γιουρόπα Λιγκ. Ωστόσο το... μήνυμα το είχε στείλει παντού στην Ευρώπη. Θα άρχιζαν άπαντες στην ελίτ να τον υπολογίζουν για τα καλά ως μια υπολογίσιμη ευρωπαϊκή δύναμη, ως ένα ισότιμο μέλος τους.

Προφανώς θα είναι σπουδαίο να καταφέρει ο Ολυμπιακός αυτό που στην παρούσα φάση μοιάζει πολύ δύσκολο, δηλαδή να τερματίσει 2ος. Κατά την ταπεινή μου γνώμη θα είναι επιτυχία και η 3η θέση σ' ένα τόσο δύσκολο γκρουπ. Θα είναι επιτυχία μια ελληνική ομάδα, έστω η κορυφαία, ν' αφήσει πίσω του ένα από τα μεγαλύτερα brand πανευρωπαϊκά και φυσικά της Γαλλίας. Η Μαρσέιγ δεν είναι διαλυμένη ούτε κακή όπως παρουσιάζεται, μόλις 4β. πίσω από τον γαλαξία αστέρων της Παρί είναι στη Ligue1. Η Μαρσέιγ είναι ποδοσφαιρικό μέγεθος και είθισται τα θηρία να είναι πιο επικίνδυνα όταν είναι λαβωμένα.

Ο Ολυμπιακός θα ζοριστεί απόψε κι αυτό είναι βέβαιο. Ούτε για περίπατο πάει ούτε εύκολη είναι η αποστολή του. Όπως έχουμε αναφέρει κατ' επανάληψη, το εύκολο ευρωπαϊκό ματς δεν έχει... γεννηθεί ακόμα. Μόνο μια ματιά στα αποτελέσματα του Τσάμπιονς Λιγκ ως τώρα να ρίξει κανείς (π.χ. τη μια στιγμή η Λίβερπουλ βάζει 5 στην Αταλάντα στην Ιταλία και ύστερα οι Ιταλοί κερδίζουν στο Άνφιλντ με 2-0...).

ΥΓ: Σ' εκείνο το διπλό ήταν στη βασική 11άδα ο Αβραάμ, ο Χολέμπας, ο Μοντέστο και ο (αρχηγός) Τοροσίδης και στην αρχική 11άδα της Μαρσέιγ ο Βαλμπουενά. Ο πρώτος παραμένει παίκτης, ο 2ος θα είναι στην 11άδα και απόψε και οι άλλοι δύο είναι στην... αποστολή αλλά με κοστούμια κατέχοντας πόστα στην ομάδα.

ΥΓ2: Ο Μαρτίνς είναι δίκαιος προπονητής κι αυτό το βλέπουν όλοι (όσοι δεν θέλουν δεν το βλέπουν). Ακόμη κι αν κάποιες φορές ζητήσει περισσότερα και δοκιμάσει πιο πολύ κάποιον παίκτη, τελικά θα απονείμει δικαιοσύνη. Κάπως έτσι απόψε θα... πόνταρα στο να βρίσκεται ο Βρουσάι στη βασική 11άδα. Το(ν) περίμενα στο ματς με τον Άρη αλλά...

Διαβάστε επίσης

Το κέρδος και η παράνοια

Το κέρδος και η παράνοια

Οι λεπτομέρειες και το αληθινά μεγάλο που είναι εφικτό. Μπλογκάρει στο gavros.gr ο Σπύρος Γρομητσάρης.

Φανέλα - σκιάχτρο

Φανέλα - σκιάχτρο

Η επιστροφή του Γιουσέφ και το... ψάρι των διαιτητών. Μπλογκάρει στο gavros.gr ο Σπύρος Γρομητσάρης!