Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Το Πόρτο-Σπόρτινγκ στο Καραϊσκάκη

Το Πόρτο-Σπόρτινγκ στο Καραϊσκάκη
Παρασκευή, 28 Μαΐου 2021 - 16:06
Αρθρογράφος: Σπύρος Γρομητσάρης
ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΟΜΗΤΣΑΡΗΣ

Ήταν 4 Φλεβάρη 2017. Ο Τικίνιο μόλις είχε μετακομίσει από την Γκιμαράες (του Πέδρο Μαρτίνς) στην Πόρτο αφού στα χέρια του νυν κόουτς του Θρύλου έλαμψε και έδειξε σε χρόνο dt το πλούσιο ταλέντο του με συνέπεια οι «δράκοι» να βγάλουν ένα μεγάλο ποσό για να τον κάνουν δικό τους. Εκείνη τη βραδιά η Πόρτο υποδέχονταν τη Σπόρτινγκ σ' ένα μεγάλο ντέρμπι του πορτογαλικού πρωταθλήματος. Ο Τικίνιο ήταν βασικός κι ας επρόκειτο για το ντεμπούτο του με μια ομάδα στην οποία μόλις είχε μετακομίσει ελάχιστα 24ωρα πριν. Η Πόρτο κέρδισε 2-1. Τα δύο γκολ τα έβαλε ο Τικίνιο πριν καν βγει το α' ημίχρονο... Ένα με κεφαλιά και το άλλο σε αντεπίθεση με υπέροχη κίνησή του στον κενό χώρο. Να σας πω την αλήθεια, επειδή πια ο Τικίνιο είναι 30 ετών και έχει διαγράψει σημαντική πορεία στο ποδόσφαιρο, δεν μας προκαλεί και καμία έκπληξη η εξαιρετική του απόδοση εκείνη τη βραδιά παρότι ήταν το ντεμπούτο του με τη φανέλα της πρώτης μεγάλης ομάδας στην καριέρα του. Αυτό που έχει αξία να υπογραμμίσουμε είναι ποιοί αγωνίζονταν στις δύο ομάδες εκείνο το βράδυ.

Πλην του Τικίνιο που είναι καθ' οδόν προς τον Πειραιά και (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) αναμένεται να γίνει ένα ακόμα πολύτιμο ποδοσφαιρικό πετράδι από τα τόσα που έχουμε απολαύσει από κοντά στο μεγάλο λιμάνι, το ματς ήταν «γεμάτο» ΚΑΙ με Ολυμπιακό. Τι εννοώ; Βασικός στόπερ της Πόρτο ήταν ο Ιβάν Μαρκάνο και στον πάγκο της ο Ζοσέ Σα. Βασικός στόπερ στη Σπόρτινγκ ήταν ο Ρούμπεν Σεμέδο και στον πάγκο της ο Ντανιέλ Ποντένσε. Για σκεφτείτε το λίγο... Ένα ντέρμπι κορυφής στην Πορτογαλία το 2017... μετακόμισε στον Πειραιά ενώ ένας εξ' αυτών (Μαρκάνο) μας είχε έρθει νωρίτερα. Και Σα και Σεμέδο και Ποντένσε και οσονούπω Τικίνιο. Απίστευτο; Ναι, μοιάζει τέτοιο αλλά, για τον Ολυμπιακό μιλάμε. Καθόλου απίστευτο. Αληθινό όπως και τόσα άλλα υπέροχα που έχουμε ζήσει παρακολουθώντας αυτή την ομάδα. Πότε, επιτέλους, θα τα εκτιμήσουμε και θ' αφήσουμε τη μιζερο-μουρμουρο-ξερολίαση στην άκρη; ΟΚ, δεν το κάνουν όλοι αλλά δεν είναι και λίγοι... Αν δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι, βιώνουμε την πλέον χρυσή 10ετία του Θρύλου με τίτλους και θριάμβους εντός συνόρων και ασυνήθιστη συνέπεια εκτός.

ΥΓ: Χάζεψα αποσπασματικά μερικά λεπτά των ημιτελικών της Α1 του μπάσκετ και των δύο ζευγαριών, κυρίως του ΠΑΟ και της ΑΕΚ. Θλίψη. Κατάθλιψη. Η απόλυτη υποβάθμιση προϊόντος. Και κάποιοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ακόμα. Κατάλαβαν αλλά δεν τολμούν να το παραδεχθούν πως οδήγησαν το άθλημα και την υποτιθέμενη κορυφαία κατηγορία του σε τέτοια ανυποληψία. Πλέον είναι αργά για... δάκρυα. Ό,τι έσπειραν επί πολλά χρόνια με συνέπεια, θερίζουν τώρα. Απλά είναι τα πράγματα.

ΥΓ2: Δεν χωράει αμφιβολία ότι για την ποδοσφαιρική ομάδα του Ολυμπιακού οι περίπου 20 μέρες που μεσολαβούν έως ότου επιστρέψουν άπαντες στο Ρέντη για προετοιμασία είναι κομβικές. Οι κινήσεις που έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται και θα γίνουν ως τότε θα δώσουν για τα καλά το στίγμα. Ήδη έχει δοθεί βέβαια με περιπτώσεις τύπου Τικίνιο. Με τον ανταγωνισμό να έχει ακόμα πιο... λυσσασμένη διάθεση ο Ολυμπιακός οφείλει να είναι... αρματωμένος για παν ενδεχόμενο. Να γίνει καλύτερος και, αν είναι δυνατόν, να μην επιτρέψει να μειωθεί η αγωνιστική διαφορά αλλά να αντιθέτως να αυξηθεί κιόλας.

Διαβάστε επίσης