Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

11 χρόνια για case study

11 χρόνια για case study
Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021 - 09:17
Αρθρογράφος: Σπύρος Γρομητσάρης
ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΟΜΗΤΣΑΡΗΣ

Απρίλη του 2010 ο τότε Πρωθυπουργός ανακοίνωνε το πρώτο μνημόνιο για την Ελλάδα. Ιούνιο, σαν σήμερα 18 του μήνα, ο Βαγγέλης Μαρινάκης έπαιρνε τη... σκυτάλη του Ολυμπιακού από τον Σωκράτη Κόκκαλη. «Η συμφωνία αυτή θα είναι ό,τι καλύτερο για τον Ολυμπιακό τα χρόνια που έρχονται», δήλωνε με σιγουριά εξερχόμενος από τα γραφεία της ΠΑΕ μετά τη συμφωνία ο νυν ιδιοκτήτης που συμπληρώνει 11 χρόνια στο πηδάλιο της κορυφαίας ελληνικής ομάδας.

Σε μια χώρα που άρχιζε να μπαίνει σε βαθύ και σκοτεινό τούνελ εκείνος «τολμούσε» να δηλώνει σίγουρος ότι για τον Ολυμπιακό αρχίζουν καλύτερες μέρες. Έμοιαζε, τουλάχιστον, τολμηρό. Αποδείχθηκε, επιεικώς, μετρημένη εκείνη η δήλωση. Γιατί ο Ολυμπιακός δεν βίωσε απλά καλύτερες μέρες. Βίωσε τις καλύτερες μέρες της ζωής του. Ναι, μοιάζει βαρύ αυτό που γράφω αλλά, ποιός και πως να διαφωνήσει;

Κατά την ταπεινή μου γνώμη το πιο σημαντικό δεν είναι ότι η ομάδα σάρωσε με την ίδια και μεγαλύτερη συνέπεια τους τίτλους (προφανώς είναι πολύ σημαντικό γι' αυτό αγωνίζονται οι ομάδες) κατακτώντας τα 9 πρωταθλήματα από τα 11 που διεκδίκησε. Ούτε ότι καθιερώθηκε στην ευρωπαϊκή ελίτ με σταθερότητα στο ranking της UEFA και ιστορικές επιτυχίες και νίκες κόντρα σε ομάδες-τιτάνες όπως η Μίλαν, η Άρσεναλ, η Γιουβέντους, η Μάντσεστερ Γιουναϊτεντ κτλ. Το πιο σημαντικό όλων είναι ότι έκανε πράξη αυτό που υποσχέθηκε περί οικονομικής εξυγίανσης και σταθερότητας στην πιο μαύρη εποχή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Όταν αναλάμβανε ο Βαγγέλης Μαρινάκης ο βασικός αντίπαλος, ΠΑΟ, ήταν ψηλότερα στο ευρωπαϊκό ranking και τώρα είναι περίπου 200 θέσεις πίσω και δεν έχει καν δικαίωμα συμμετοχής στην Ευρώπη λόγω τιμωρίας... Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί κανείς και στη σωτηρία του Ερασιτέχνη. Όχι μόνο φρόντισε να σωθεί αλλά και να μεγαλουργήσει επίσης σαρώνοντας στην Ελλάδα, σαρώνοντας και στην Ευρώπη! Αδιανόητο. Και την ίδια στιγμή ο νυν ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού παρέμενε και παραμένει δίπλα σε όλους όσοι έχουν ανάγκη. Έλληνες και ξένους. Υγιείς και ασθενείς. Ανθρώπους κάθε εθνικότητας, θρησκείας, φυσικά και ομάδες γιατί ο άνθρωπος είναι πάνω απ' όλα.

Κάποια στιγμή στο μέλλον η εποχή Μαρινάκη θ' αποτελέσει, είμαι σίγουρος γι' αυτό, case study. Δε γίνεται αυτή η επιτυχία όταν όλα τα δεδομένα της εποχής είναι ξεκάθαρα εις βάρος σου. Ακόμα και για τις καλές εποχές, που «λεφτά υπήρχαν», παρόμοια επιτυχία θα θεωρούνταν too much. Και ο Βαγγέλης Μαρινάκης το κατάφερε against all odds. Κάποιος εκεί ψηλά που τον έμαθε ν' αγαπά δίχως όριο τον Ολυμπιακό, θα είναι πολύ περήφανος...

Διαβάστε επίσης