Ντουντούκα
Τι ΚΑΥΛΑ (να είσαι Ολυμπιακός)!
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90.1 FM

Η «ήττα» στη στατιστική και τα άντερα

Η «ήττα» στη στατιστική και τα άντερα
Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021 - 10:13
Αρθρογράφος: Σπύρος Γρομητσάρης
ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΟΜΗΤΣΑΡΗΣ

Από τη μέρα που οι αριθμοί μπήκαν στο ποδόσφαιρο βοηθηθήκαμε να καταλάβουμε και να εξηγήσουμε καλύτερα το άθλημα. Όμως, δεν είναι όλοι οι αριθμοί της στατιστικής ίδιοι και δεν έχουν όλοι την ίδια αξία. Στην πραγματικότητα υπάρχουν και αριθμοί που δεν έχουν την παραμικρή αξία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ματς του Ολυμπιακού στην Τρίπολη κόντρα στον Αστέρα. Στο φινάλε της αναμέτρησης η επίσημη στατιστική υπηρεσία μας ενημέρωσε ότι ο Αστέρας είχε περισσότερη κατοχή μπάλας και (54-46%) και περισσότερες τελικές (9-7). Επί της ουσίας αυτοί οι αριθμοί αποτέλεσαν ένα μεγάλο ψέμα του αγώνα. Ο Ολυμπιακός ήταν εμφανώς καλύτερος. Ο Αστέρας ήταν εμφανώς κατώτερος και ανήμπορος να απειλήσει ουσιαστικά τους πρωταθλητές.

Μετά το 2-0 ο Ολυμπιακός, από επιλογή αφού είχε ταξίδι επιστροφής στην Αθήνα και ταξίδι για την Κωνσταντινούπολη για το ματς της Πέμπτης με τη Φενέρ, «έδωσε» γήπεδο στους γηπεδούχους. Ουσιαστικά τους... έδωσε και την ευκαιρία να γλυκάνουν την εικόνα τους με τους αριθμούς. Από ένα σημείο και έπειτα το ματς και τα νούμερα ήταν πλασματικά. Στο φινάλε του ματς ωστόσο, η στατιστική σούμα, δεν κάνει διαχωρισμούς. Εκεί λοιπόν είναι δουλειά του καθενός να σκεφτεί και να ζυγίσει.

Όσον αφορά στα επιμέρους του ματς, ήταν θετικό που ο Ολυμπιακός σπατάλησε λίγη ενέργεια. Ήταν θετικό που σκόραρε ξανά ο Τικίνιο. Ήταν θετικό που ο Μασούρας είχε μία ακόμα ασίστ. Ήταν αναμφίβολα θετικό που ο Αγκιμπού δικαιώνει τον προπονητή για την επιλογή - ρίσκο να τον προτιμά για την 11άδα. Θέλει και προπονητικά άντερα σε τόσο δύσκολα και απαιτητικά ματς όπου οι νίκες είναι μονόδρομος, να βάζεις έναν ανώριμο τακτικά (και όχι μόνο) 20χρονο και όχι κάποιον άλλο από τους έμπειρους χαφ που διαθέτεις. Και ο Μαρτίνς εκτός από εξαιρετικός προπονητής είναι και άνθρωπος με άντερα. Το έχει κάνει άπειρες φορές στην προπονητική του καριέρα αυτό αναδεικνύοντας διάφορους παίκτες και θα συνεχίσει να το κάνει γιατί αποτελεί μέρος του προπονητικού του DNA.

ΥΓ: Τα τελευταία ματς, με γκολ και ασίστ από παίκτες που έχουν ακούσει πολλά, αποτελούν τη μεγαλύτερη δικαίωση για τους συγκεκριμένους αλλά παράλληλα και ένα μάθημα για πολύ κόσμο που βλέπει συχνά με λανθασμένη οπτική γωνία το ποδόσφαιρο. Που και που καλό είναι να αναθεωρούμε απόψεις και να παραδεχόμαστε ότι κάναμε λάθος. Και ύστερα, βεβαίως, να μην ξεχνάμε και τα μαθήματα που πήραμε...

Διαβάστε επίσης