Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Επα-νικ(κ)ή-νηση και εξοικείωση

Επα-νικ(κ)ή-νηση και εξοικείωση
Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2022 - 09:58
Αρθρογράφος: Σπύρος Γρομητσάρης
ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΟΜΗΤΣΑΡΗΣ

Νίκη. Νίκη και μια μίνι επανεκκίνηση της «μηχανής» από την οποία λείπουν αρκετά σημαντικά «γρανάζια» και είναι λογικό να μην αποδίδει σύμφωνα με τις δυνατότητές της. Αυτοί είναι οι στόχοι του Ολυμπιακού στο αποψινό ματς με τον ΠΑΣ στο «Γ. Καραϊσκάκης» για την 19η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ. Οι ερυθρόλευκοι θέλουν πολύ τη νίκη και θα προσπαθήσουν να την πάρουν.

Ώπα, ξέχασα και έναν άλλο σημαντικό στόχο. Την εξοικείωση του συνόλου με τη διάταξη που περιλαμβάνει τρεις στόπερ. Ο Ολυμπιακός θέλει να τη μάθει ώστε να είναι πιο σφιχτός στα μεγάλα ραντεβού με την Αταλάντα. Και θα προσπαθήσει να τη μάθει παρότι σε πρώτη φάση είναι δύσκολο και απαιτείται χρόνος. Επειδή λοιπόν εκείνα τα ματς πλησιάζουν... επικίνδυνα, φαίνεται πως θα βλέπουμε πολύ συχνά από δω και στο εξης την 3άδα. Δεν ήταν τυχαίο ότι την είδαμε και με τον Παναθηναϊκό αλλά και με τον Παναιτωλικό.

Ναι δεν έθελξε ο Ολυμπιακός με την απόδοσή του (αν και ήταν άλλο ματς με τον ΠΑΟ και άλλο με τον Παναιτωλικό όπου ο Ολυμπιακός παρατάχθηκε με πολύ μεγάλες... δόσεις της β' ομάδας) αλλά αυτό είναι το τίμημα της μετάβασης. Και το πληρώνει συνειδητά το τίμημα.

Όσοι διαβάζετε αυτές τις γραμμές καλό θα είναι να κατανοήσετε και να αποδεχθείτε ότι ο Ολυμπιακός πηγαίνει συνειδητά σε αυτή την επιλογή, κι ας τον επηρεάζει αρκετά αγωνιστικά, θέλοντας να σιγουρευτεί πως θα διεκδικήσει και την τελευταία ελπίδα που έχει για πρόκριση κόντρα στην Αταλάντα.

ΥΓ: Διαβάζω κάτι σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα μετά τα αποτελέσματα της Β' ομάδας και ειλικρινά απορώ. Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνουμε όσον αφορά τη χρησιμότητα ύπαρξης της εν λόγω ομάδας. Αν νομίζετε ότι ο βασικός της στόχος είναι ο πρωταθλητισμός, νομίζω, γελιέστε. Γενικότερα καμιάς σοβαρής ακαδημίας στον κόσμο δεν είναι ο πρωταθλητισμός ο αυτοσκοπός. Η αξιολόγηση και εξέλιξη του ταλέντου είναι. Το «ψήσιμο» του παίκτη ώστε να «σερβιριστεί» έτοιμος στην πρώτη ομάδα. Αν παρόλα αυτά κατακτηθεί και ο τίτλος, ας έρθει αλλά δεν είναι το μεγάλο ζήτημα. Το ζήτημα είναι να δουν οι αρμόδιοι ποιοί μπορούν και ποιοί δεν μπορούν να ενταχθούν στην πρώτη ομάδα.

Μια ακαδημία είναι ό,τι για ένα κοινό παιδί η εκπαίδευση από το δημοτικό ως το Πανεπιστήμιο. Αρχίζει από τα γράμματα του αλφάβητου και ύστερα παίρνει όλα τη γνώση που θα του είναι απαραίτητη στην επαγγελματική σταδιοδρομία. Έτσι είναι και στο ποδόσφαιρο. Δεν μαθαίνει ένα πιτσιρίκι πως να κλοτσάει μια μπάλα. Μαθαίνει τακτική. Μαθαίνει να προπονείται σωστά. Μαθαίνει να τρέφεται σωστά. Μαθαίνει να συμπεριφέρεται ως μέλος ενός συνόλου σωστά. Διαμορφώνει και χαρακτήρα, όχι μόνο παικτικό πακέτο.

Ας λείπουν λοιπόν τα σχόλια για νίκες ή ήττες. Ούτε η αποθέωση κάνει καλό ούτε η κριτική. Stop κάπου με τους κριτικούς που τα ξέρουν όλα και τα κρίνουν όλα.

Διαβάστε επίσης

Απλό και δύσκολο μαζί

Απλό και δύσκολο μαζί

Ούτε μόνο το ένα, ούτε μόνο το άλλο. Κάπου στη μέση είναι το πράγμα. Γράφει στο gavros.gr ο Σπύρος Γρομητσάρης.