Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ο άσος απ' το μανίκι και το «μπαινάκης-βγαινάκης»

Ο άσος απ' το μανίκι και το «μπαινάκης-βγαινάκης»
Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2022 - 09:59
Αρθρογράφος: Σπύρος Γρομητσάρης
ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΟΜΗΤΣΑΡΗΣ

Στον Εμβιλά, όπως ήταν φυσικό, έπεσαν τα περισσότερα φώτα μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ στο πρόσφατο ντέρμπι του Γ. Καραϊσκάκης. Ήταν ο άνθρωπος που έβαλε το μοναδικό γκολ και έκρινε το ματς και συνηθίζουμε να εστιάζουμε σ' εκείνον που σπρώχνει τη μπάλα στα δίχτυα. Προφανώς ο Γιαν είναι σπουδαίος παίκτης και βοήθησε στο να κατακτηθεί αυτή η νίκη, όπως εξάλλου βοήθησαν στις δύσκολες στιγμές και ειδικά ένα δύσκολο 15λεπτο του β' ημιχρόνου, οι Σωκράτης και Μανωλάς.

Απλά νομίζω υπήρχε και ένας άλλος ποδοσφαιριστής που άξιζε ένα credit παραπάνω. Ένας ποδοσφαιριστής υπόδειγμα που έχει τη νοοτροπία και τον χαρακτήρα του νικητή σε υπερθετικό βαθμό και τα μεταδίδει σε όλους. Ένας ποδοσφαιριστής που θα νικηθεί μόνο από τον χρόνο. Ο λόγος για τον Ματιέ Βαλμπουενά. Σε 28 λεπτά που πρόλαβε να παίξει ο 37χρονος Γάλλος δεν έκανε μόνο το κόρνερ από το οποίο προήλθε το νικητήριο τέρμα. Έκανε πολλά περισσότερα που και καταγράφηκαν και όχι από τη στατιστική. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν τα 4/7 γεμίσματα στην περιοχή.

Το ποσοστό ευστοχίας, άνω του 50%, είναι πάρα πολύ μεγάλο με βάση τον μέσο όρο, όχι του παίκτη αλλά γενικώς στο ποδόσφαιρο παγκοσμίως. Επίσης είχε 4 σωστές πάσες προς την επίθεση και μόλις 1 λάθος. Ο Αγκιμπού που έπαιξε σε όλο το ματς για παράδειγμα είχε 3 σωστές πάσες και 9 λάθη... Στα μη μετρήσιμα «πράγματα» ανήκει αυτή η άνοδος στα επίπεδα αυτοπεποίθησης και σιγουριάς που αποκτά η ομάδα όταν βρίσκεται στο χορτάρι ο Βαλμπουενά.

Αισθάνονται όλοι ότι ανά πάσα στιγμή θα βγάλει... άσο από το μανίκι του αυτός ο μικρόσωμος αλλά μέγας παίκτης. Τι κρίμα αλήθεια που η άμμος στην κλεψύδρα της ποδοσφαιρικής του ζωής έχει σχεδόν αδειάσει και μπορούμε να τον απολαύσουμε πολύ περισσότερο. Τι κρίμα που δεν ήρθε στα μέρη μας πολύ νωρίτερα.

ΥΓ: Με τη λογική του «μπαινάκης - βγαινάκης» να ακούτε / διαβάζετε τα περί κακής φόρμας και προβλημάτων της Αταλάντα. Μιλάμε για μια ομάδα αριστούργημα τα τελευταία χρόνια με χρηματιστηριακή αξία κοντά στα 400 εκατ. ευρώ. Μια ομάδα του προπονητή της. Ενός σπουδαίου προπονητή όπως είναι ο 64χρονος Ιταλός, Γιαν Πιέρο Γκασπερίνι, που καθοδηγεί την ιταλική ομάδα από τον Ιούνιο του 2016. Τη χειρότερη δυνατή αντίπαλο έχει ο Ολυμπιακός σ' αυτόν τον ενδιάμεσο γύρο του Europa League. Θα την παλέψει ωστόσο όπως παλεύει το κάθε τι.

Διαβάστε επίσης