Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Οι υπερβολές και η... απόσταση μεταξύ α' και β' ομάδας

Οι υπερβολές και η... απόσταση μεταξύ α' και β' ομάδας
Τρίτη, 29 Μαρτίου 2022 - 10:18
Αρθρογράφος: Σπύρος Γρομητσάρης
ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΟΜΗΤΣΑΡΗΣ

Με αφορμή τα όσα συνέβησαν και κυρίως τα όσα ακολούθησαν τον τελικό Κ15 μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ αλλά και τα όσα γράφονται τελευταία για την πορεία της ομάδας β' του Ολυμπιακού αισθάνθηκα την υποχρέωση να γράψω κάποια πράγματα. Τις περισσότερες φορές τη «ζημιά» στα παιδιά την κάνουμε εμείς, οι απέξω με όποια ειδικότητα παρακολουθεί τα ματς ο καθένας. Εμείς που ξεχνάμε τη ΒΑΣΙΚΗ δουλειά που έχουν οι ακαδημίες. Κι αυτή δεν είναι ο πρωταθλητισμός (είναι κι αυτός στόχος αλλά σε δεύτερο πλάνο) αλλά το να γίνει επεξεργασία στο ποδοσφαιρικό ταλέντο των παιδιών και συνάμα να τους δοθεί παιδεία ώστε πέρα από καλοί παίκτες να γίνουν και ολοκληρωμένοι χαρακτήρες και κατ' επέκταση σωστοί πολίτες.

Θυμάμαι τις αδιανόητες υπερβολές που ελέχθησαν και γράφτηκαν (απ' όλους μας) όταν η ομάδα β' του Ολυμπιακού κέρδισε την ομάδα β' του ΠΑΟΚ στην αρχή του φετινού δικού τους πρωταθλήματος. Για τους -υποτίθεται- έτοιμους παίκτες της β' ομάδας που «έπρεπε» να απορροφηθούν άμεσα από την α', ακόμα και για το πόσο έτοιμος «ήταν» ο Αριέλ Ιμπαγάσα να διαδεχθεί, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου, τον Πέδρο Μαρτίνς στον πάγκο των μεγάλων. Προφανώς και έχει αξία ο Κάνιο αλλά πρώτος εκείνος γνωρίζει ότι στο ποδόσφαιρο τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα απ' όσο τα έχουν κάποιοι στο μυαλό τους. Πρώτος εκείνος ξέρει ότι χρειάζεται αρκετές ώρες «πτήσεις» σε πάγκους για να είναι έτοιμος για τα πιο μεγάλα και σπουδαία. Αυτές και άλλες υπερβολές για επόμενους Μαρτίνς ή επόμενους... Καντέ, Ζλάταν και ούτω καθεξής κάνουν τεράστια ζημιά και καλό θα είναι να το καταλάβουμε όλοι για να μη συνεχιστεί το «κάψιμο» αληθινά ταλαντούχων παιδιών που δεν είναι έτοιμα (αγωνιστικά και ψυχολογικά) να αναλάβουν τόσο μεγάλα φορτία.

Εννοείται πως τα παιδιά, ειδικά όταν είναι ακόμα μικρότερα από τις β' ομάδες, δηλαδή των ομάδων Κ15, είναι ακόμα πιο ανέτοιμα να διαχειριστούν τα... τοξικά φορτία που τα φορτώνουν γελοία τυπάκια που στο... βωμό της δημοσιογραφικής αντικειμενικότητας μολύνουν τα μυαλά παιδιών για να τα πείσουν ότι αδικήθηκαν και ότι αυτό συνέβη μάλιστα με πρόγραμμα. Λες και θα χανόταν ο κόσμος αν χανόταν ο τίτλος της Κ15...

Για να μην το κουράζω περισσότερο, θα πρέπει να θυμόμαστε όλοι ποιές είναι πραγματικά οι υποχρεώσεις και τα πρέπει των ακαδημιών και να τις κρίνουμε με βάση αυτές. Οι ομάδες β' ειδικά συχνά δείχνουν να απέχουν πάρα πολύ, έτη φωτός, αλλά ταυτόχρονα είναι και πολύ κοντά, μια σπιθαμή δρόμος, με τις ομάδες α'. Κάθε παίκτης είναι μοναδικός. Άλλοι προετοιμάζονται πιο γρήγορα για την πρώτη ομάδα, άλλοι καθυστερούν πολύ, μερικοί δεν τα καταφέρνουν ποτέ.

ΥΓ: Το ματς με τη Μπαρτσελόνα για την ομάδα μπάσκετ μπορεί να λειτουργήσει και ως πρόβα τζενεράλε εν όψει των σοβαρών που ακολουθούν, δηλαδή των πλέι οφ της Ευρωλίγκα. Είναι ένα ματς που αξίζει να το χαρεί και η ίδια η ομάδα αφού θα είναι η σφραγίδα στην επίτευξη του βασικού στόχου.

Διαβάστε επίσης

Μια επίσκεψη που τα είπε όλα και οι ορκισμένοι

Μια επίσκεψη που τα είπε όλα και οι ορκισμένοι

Τι να περιμένεις κανείς από τον Ολυμπιακό ως το φινάλε της σεζόν; Τα είπε όλα ο Βαγγέλης Μαρινάκης νομίζω στην επίσκεψή του στο Ρέντη όπου μίλησε στην ομάδα. Γράφει ο Σπύρος Γρομητσάρης.

Η «βαριά» ατάκα του Μαντί

Η «βαριά» ατάκα του Μαντί

Δεν ήταν μια τυχαία κουβέντα του Μαντί. Ήταν μια κουβέντα που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα… Γράφει ο Σπύρος Γρομητσάρης.