Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Και η δημιουργία υπόθεση όλων είναι

Και η δημιουργία υπόθεση όλων είναι
Τρίτη, 28 Ιουνίου 2022 - 11:43
Αρθρογράφος: Σπύρος Γρομητσάρης
ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΟΜΗΤΣΑΡΗΣ

Θεωρείται κλισέ αλλά, κατά την ταπεινή μου γνώμη, αποτελεί μία μεγάλη αλήθεια στο ποδόσφαιρο η φράση που λέει: η επίθεση αρχίζει από την άμυνα και η άμυνα από την επίθεση. Ειδικά στο ποδόσφαιρο του 2022 και όχι σ' αυτό που βλέπαμε τη 10ετία του '80 ή του '90. Κάνω (ξανά) τη συγκεκριμένη σκέψη με αφορμή όσα βλέπουμε ως τώρα από τον Ολυμπιακό στην προετοιμασία και εφόσον κατανοήσουμε όλοι ότι το δείγμα είναι πολύ πολύ πρώιμο και άρα έχει αυξημένες πιθανότητες ώστε να είναι ανακριβές. Π.χ. στο 3ο κατά σειρά φιλικό των ερυθρολεύκων κόντρα στην Κρακόβια το φινάλε του ματς βρήκε πολύ κόσμο να συζητάει για την ποιοτική δημιουργία που φάνηκε να λείπει και που υποτίθεται θα λυθεί όταν αποκτηθεί το 10άρι που ψάχνει η ομάδα. Προσωπικά νομίζω ότι η δημιουργία θα βελτιώνεται όσο περνάει ο καιρός και θα βελτιώνεται ακόμα και αν (υπόθεση εργασίας, δεν θα γίνει) μείνει έτσι η ομάδα. Γιατί η δημιουργία είναι υπόθεση όλων. Δημιουργία ήταν και η εξαιρετική σέντρα-ξυράφι του δεξιού μπακ Άβιλα που δεν κατάφεραν να κάνουν γκολ οι Ελ Αραμπί και Μασούρας προς το φινάλε του ματς.

Για να μεγαλώσω το εύρος της ματιάς μας στην κουβέντα που κάνουμε ας συζητήσουμε για ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα που δεν αγωνίζεται στον Ολυμπιακό ή την Ελλάδα αλλά στο εξωτερικό. Μιλάω για το 10άρι που ακούει στο όνομα Κέβιν ντε Μπρόινε της Μάντσεστερ Σίτι. Όλοι συζητάνε για τα γκολ και τις ασίστ του Βέλγου. Πόσοι όμως προσέχουν τα τρεξίματά του και την αμυντική δουλειά που κάνει; Στην έως τώρα καριέρα του με τους μπλε στην Premier League ο Ντε Μπρόινε έχει 57 γκολ και 86 ασίστ. Ξέρετε όμως ότι ταυτόχρονα μετράει 275 τάκλιν με το 65% αυτών να είναι πετυχημένο; Ξέρετε ότι έχει «καθαρίσει» στην περιοχή της ομάδας του, λειτουργώντας αμυντικά, 82 φορές με τα πόδια και άλλες 46 με το κεφάλι; Ξέρετε ότι έχει ο ίδιος ανακτήσει κατοχή μπάλας με πίεση και τρέξιμο 979 φορές; Για τον Ντε Μπρόινε, ή μάλλον για το σύγχρονο ποδόσφαιρο, η δημιουργία είναι υπόθεση όλων όπως είναι και η άμυνα. Όλοι συμμετέχουν σε όλα. Δεν υπάρχει κανένας... Μεσσίας που η προσθήκη του θα μεταμορφώσει μια ομάδα από ασχημόπαπο σε κύκνο. Υπάρχουν τα σωστά γρανάζια που θα βελτιώνουν το σύνολο σιγά σιγά από την κορυφή ως τα νύχια. Τα γρανάζια που πρέπει να λειτουργούν πρωτίστως για να υπηρετούν το σύνολο και όχι να υπηρετεί το σύνολο να υπηρετεί εκείνους.

Διαβάστε επίσης

Ακόμα δεν το έχουμε καταλάβει...

Ακόμα δεν το έχουμε καταλάβει...

Νομίζω, ακόμα, δεν έχουμε αντιληφθεί στο 100% πόσο σπουδαία είναι η μεταγραφή Βρσάλικο για τον Ολυμπιακό. Γράφει ο Σπύρος Γρομητσάρης.

Τα supercar της ενημέρωσης και ο υπερήρωας της Marvel

Τα supercar της ενημέρωσης και ο υπερήρωας της Marvel

Πόσο σπουδαίες είναι μερικές «νίκες» παίρνει προσωπικά ο Βαγγέλης Μαρινάκης, το διαπιστώνεις απ' όσα λένε/γράφουν εκείνου που ονειρεύονται να τον δουν να αποτυγχάνει και όλο μένουν με το όνειρο… Γράφει ο Σπύρος Γρομητσάρης.