Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ετσι ονειρευόμαστε τον Ολυμπιακό!

Ετσι ονειρευόμαστε τον Ολυμπιακό!
Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2017 - 11:09

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

Οταν ξεκίνησε ο Ολυμπιακός στις δύο πρώτες επιθέσεις του με δύο τρίποντα… μάγκωσα! Περίμενα, όπως είχα αναφέρει, να δω πράγματα απέναντι στην καλύτερη άμυνα της Ευρωλίγκας η οποία επέτρεπε: 69 πόντους, 49% στα δίποντα του αντιπάλου της και «έδινε» 29 ριμπάουντ. Συν ότι είναι η καλύτερη ομάδα στο τρίποντο στην Ευρωλίγκα με 43,8%. Να κάνουμε μία σούμα; Ο Ολυμπιακός της έβαλε 75 πόντους σε 40 λεπτά (27 στο 3ο δεκάλεπτο) και 90 σε 45’. Είχε 63,4% στα δίποντά του, της πήρε 32 ριμπάουντ -τα 13 επιθετικά παρακαλώ- και την επιβεβαίωσε στα μπλοκ (4) και στα κλεψίματα (από 5, του έκανε 7). Ναι, αλλά… Ο Ολυμπιακός έκλεψε 11 μπάλες. 11 μπάλες που από το β’ μέρος και μετά του πρόσφεραν εύκολο καλάθι στο τρανζίσιον. Ο Ολυμπιακός επιτέλους έτρεξε, όπως μπορεί, όπως θέλει να τρέχει.

Πάμε και στο πιο σημαντικό… Εγραφα ότι θέλω να δω τον Ολυμπιακό απέναντι σε μία άμυνα που θα του κλείσει τον Μιλουτίνοφ και τον Πρίντεζη και θα του δώσει το τρίποντο. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, να δούμε πράγματα, ρε παιδί μου, λύσεις, ένα plan b… Εμεινα ικανοποιημένος και με το παραπάνω. Αν έχανε στην κανονική διάρκεια, θα μου είχε μείνει το «γιατί», αλλά και ένα χαμόγελο αισιοδοξίας.

Ο Βέσελι έβγαινε πάνω στον Πρίντεζη μαζί με τον Μέλι. Οποτε δεν είχε την «απομόνωση» να παίξει μόνο τον Ιταλό, πλην μίας φοράς που δεν πρόλαβε ο «Μίλου», πάσαρε γρήγορα στον Σέρβο. Υπήρχε η υπομονή μάλιστα στο σύστημα να τραβήξουν τον Τσέχο και να μην πάει στον Γιώργο για να παίξει τον Ιταλό ο οποίος… ακόμα ζαλίζεται. Αυτός και ο Ντατόμε με αυτά που του έκανε στην παράταση.

Υπήρχε η υπομονή μάλιστα να βγουν τα «μις ματς» μετά τα «χετζ άουτ» του Τσέχου. Δεν τα αξιοποίησε όλα, αλλά τα έβγαλε. Επιπλέον μου άρεσε πάρα, μα πάρα πολύ που γύρναγε συνέχεια η μπάλα, οι αποστάσεις, που έβγαινε το ελεύθερο σουτ στον Στρέλνιεκς, αλλά αυτός γύρισε ακόμα μία για να σουτάρει ο Ρόμπερτς που είχε βρει ρυθμό. Τρομερή ωριμότητα και υπομονή. Να παίρνει τον διάδρομο ο Τόμπσον και αντί να τελειώσει, να γυρίζει στον Μιλουτίνοφ, αυτός έξω, πάσα, πάσα, σουτ ελεύθερο. Μπήκαν χτες… ΟΚ, τελείωσε με 40% (10/25), αλλά θυμηθείτε πώς μπήκε στο ματς… Χτυπώντας με τον Πρίντεζη και τον Μιλουτίνοφ, με τον Τόμπσον να πηγαίνει στο ντράιβ, με σουτ έξυπνα του Στρέλνιεκς που μισό μέτρο ήθελε να το πάρει. Οχι παραπάνω. Δεν έζησε μόνο με αυτό. Οταν είχε ψυχολογία και την έπαιζε στα ίσα, πήρε αυτοπεποίθηση, το απογείωσε. Πήρε πόντους από το επιθετικό ριμπάουντ (14 σύνολο), ο Μακλίν ήταν ταύρος στο δ’ δεκάλεπτο, δεν έβλεπε κανέναν μπροστά του στη ρακέτα, έτρεξε και πήρε πόντους σε αιφνιδιασμό, με τον Παπανικολάου σε αυτό να είναι εξαίσιος. Πολύπλευρος και έβγαζε λύσεις συνεχώς.

Ο Ολυμπιακός έδειξε πράγματα πολλά και έβγαλε παίκτες που πρέπει να παίρνει πολλά από αυτούς για να του αλλάξουν το παιχνίδι επιθετικά. 46 πόντους από τους τρεις ξένους. Από τρεις μεταγραφές. 46 πόντους οι Ρόμπερτς, Στρέλνιεκς και Τόμπσον. 55 με τον Μακλίν. Με τις 4 μεταγραφές. Παραπάνω από τους μισούς.

Δύο πράγματα και για την άμυνα. Οταν βλέπεις τον Στρέλνιεκς να τεντώνεται μπροστά από τον Βέσελι και να του κλέβει την πάσα (και ο Ουίλτζερ τον έπαιξε μια καλή), όταν βλέπεις τον Μακλίν να πιέζει σωστά τον Σλούκα ή να κόβει τον Βέσελι προ καρφώματος, όταν όλη η ομάδα δουλεύει σωστά για να σπρώξει τον Σλούκα στον Μιλουτίνοφ και να κλέψει ο Παπανικολάου, η άμυνα πολύ απλά θεωρείται… σεμιναριακή.

Ο Ολυμπιακός πήρε ένα σπουδαίο και σημαντικό «διπλό», αλλά κυρίως πήρε μία νίκη-ηλεκτροσόκ που χρειαζόταν για να βρει ψυχολογία και να πάρει ώθηση για τη συνέχεια. Πόσω μάλλον σε αυτή την έδρα, απέναντι σε αυτή την ομάδα και με αυτήν τη διαιτησία. Αν χάσει το μυαλό του… χάθηκε. Συνεχίζει το ίδιο και ακόμα πιο δυνατά…

ΥΓ.: Αυτός ο Ρόμπερτς τον ανεβάζει επίπεδο. Λέγαμε ξανά και ξανά, δεν είναι αυτός που δείχνει, αλλά ο ίδιος φρόντισε (με τις πάσες σε χέρια αντιπάλου) να αδικεί τον εαυτό του. Από δω και πέρα θεωρώ θα βλέπουμε τον πραγματικό.

ΥΓ.2: Ολυμπιακός είναι: Να χάνει δύο απανωτές επιθέσεις, να μην εκτελεί καν, αλλά να κερδίζει αυτόματα δύο απανωτές κατοχές πριν καν προλάβει η Φενέρ να περάσει το κέντρο. Ο Μακλίν στον Σλούκα, ο Παπανικολάου στον Νάναλι.

ΥΓ.3: Οπως το είπε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος στα αποδυτήρια μετά το τέλος: «Δείξαμε στους εαυτούς μας τι πρέπει να κάνουμε»!

(Το κείμενο δημοσιεύτηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 16/11/2017)

Διαβάστε επίσης

Σύνθημα… ΕΝΟΤΗΤΑΣ!

Σύνθημα… ΕΝΟΤΗΤΑΣ!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει στον «ΓΑΥΡΟ» την άποψή του για τη νίκη του Θρύλου επί του Ερυθρού Αστέρα στο ΣΕΦ.

Η ηρεμία του Janis και το «βάθος»!

Η ηρεμία του Janis και το «βάθος»!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για τη νίκη του Ολυμπιακού επί του Κολοσσού και κάνει ειδική μνεία στον Λετονό γκαρντ, ο οποίος προσφέρει πολύτιμες λύσεις στον Γιάννη Σφαιρόπουλο.

Αντίδραση με… τη Φενέρ!

Αντίδραση με… τη Φενέρ!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει τη γνώμη του στον «ΓΑΥΡΟ», για τον αγώνα του Θρύλου με αντίπαλο το Ρέθυμνο.