Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Το λάθος με Τόμπσον-Ρόμπερτς!

Το λάθος με Τόμπσον-Ρόμπερτς!
Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου 2018 - 23:20

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

Η θεωρία από την πράξη απέχει και μάλιστα όσο… ο Πειραιάς από την Καλιφόρνια και το Οχάιο! Είναι πολύ διαφορετικό, τί σχεδιάζεις, τί υπολογίζεις να κάνεις και φυσικά τελείως διαφορετικό πως θα το εφαρμόσεις. Αν μπορείς να το διαχειριστείς εν πρώτοις και μετά να το υλοποιήσεις.

Ο Ολυμπιακός έχει δύο Αμερικανούς που του στοιχίζουν περίπου 1.5 εκ. δολάρια (χώρια την φορολογία) και έφτασε στο σημείο στον τελικό Κυπέλλου- σε ματς τίτλου- να παίξουν σκάρτα 5 λεπτά ο καθένας φανερό δείγμα μη εμπιστοσύνης και του προπονητή στο πρόσωπό τους.

Υποτίθεται όμως, πως Τόμπσον και Ρόμπερτς θα άλλαζαν επίπεδο τον Ολυμπιακό και θα έδιναν τα στοιχεία που έλειπαν από το παιχνίδι του. Ο Ολυμπιακός πήγε σε έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό το καλοκαίρι με κυρίαρχα ζητούμενα το σκορ και την δημιουργία ούτως ώστε να μην εμφανίσει τα σημάδιά των περσινών τελικών να είναι μονόπαντος και να βάζει 60 πόντους.

Οι επιλογές όμως από τη θεωρία αποδείχθηκε ότι απέχουν κατά πολύ από την πράξη. Γιατί…

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΠΣΟΝ: Θα θυμάστε ότι ο Ολυμπιακός το καλοκαίρι είχε σαν πρώτο στόχο τον Τζαρέλ Έντι και μετά έκανε στροφή στον Χόλις Τόμπσον, ιδίως όταν από τα 800.000 δολάρια που αξίωνε έπεσε στα 500. Οι δύο περιπτώσεις είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους. Γνώριζαν άριστα ότι ο Έντι έχει καλά ποσοστά σε λίγο χρόνο και με λίγες μπάλες. Ο Τόμπσον από την άλλη ήθελε χρόνο και περισσότερες μπάλες. Τα καλά ποσοστά τα είχε με επιθέσεις πάνω του και όχι με 1-2 σουτ. Σημαντικό στοιχείο. Ο ένας εργαλείο ας το πούμε ο άλλος παίκτης ρυθμού.

Ο Τόμπσον ήρθε στον Ολυμπιακό για λεπτά συμμετοχής. Δεν ήρθε με τον ρόλο που θα είχε ο Έντι. Είχε ξεκαθαριστεί και μέσα από το ρεπορτάζ αυτό το καλοκαίρι, συν, για να αναπτύξει ακόμα περισσότερο τον εσωτερικό ανταγωνισμό για να «ανέβει» και ο Παπαπέτρου. Να δουλέψει πιο σκληρά και να εξελιχθεί καθώς κακά τα ψέματα στάσιμος έχει μείνει κι αυτός. Ο Τόμπσον άρεσε στη διοίκηση πολύ και θεώρησαν όλοι ότι θα κάνει τη διαφορά.

Ένα άλλο στοιχείο όμως –πέραν του γεγονότος ότι είναι παίκτης που θέλει χρόνο και μπάλες πάνω του- που θα έπρεπε να είχαν στο μυαλό τους και να είχαν μελετήσει είναι και η αντίληψη του Τόμπσον. Ο Χόλις, όταν έπαιζε στους Σίξερς ήταν μια χαρά γιατί έπαιζε ελεύθερα, πέρα από συστήματα και τακτικές και σε μία ομάδα που δεν είχε στόχο τα πλέι οφ. Κανένα άγχος. Όταν πήγε στους Πέλικανς και τον έβαλαν σε συστήματα, τον περιόρισαν και του είπαν «τώρα θα είσαι εδώ και θα κινείσαι έτσι» η απόδοσή του έπεσε κατακόρυφα. Σημαντικό στοιχείο κι αυτό.

Η αντίληψη που έχει ο Τόμπσον για το μπάσκετ είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που πρέπει να έχει στην Ευρώπη ένας ΝΒΑερ. Ο Τόμπσον δεν παίρνει εύκολα τα συστήματα, δεν καταλαβαίνει αμέσως το πώς πρέπει να κινείται, τι να κάνει στο παρκέ. Είναι παίκτης για ελεύθερο μπάσκετ κι όχι τακτικής. Έπρεπε να το είχαν υπολογίσει λοιπόν κι αυτό.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΡΟΜΠΕΡΤΣ: Ο Ρόμπερτς δεν ήταν στις πρώτες επιλογές. Είχε κοπεί μάλιστα αρχικά γιατί αναζητούσαν κάτι καλύτερο, ένα πιο πλήρες πακέτο, ωστόσο στη συνέχεια προκρίθηκε η περίπτωσή του καθώς θεώρησαν πως είναι το scoring guard που είχε ανάγκη ο Ολυμπιακός και που θα κολλήσει με τον Σπανούλη. Είχε φτιάξει πολύ το σουτ του στις ΗΠΑ ωστόσο η δημιουργία του ουδέποτε δεν ήταν ιδεατή συν του ότι… τα γνωστά με την άμυνά του. Θεώρησαν πως με την άμυνα θα έβρισκαν τη λύση και με τη δημιουργία θα γίνονταν η δουλειά. Είχαμε επισημάνει δε τότε, πως το ρεκόρ που είχε κάνει στις ασίστ (18 απέναντι στο Ντένβερ) δεν μπορεί να ξεγελάσει καθώς ήταν… σε ένα μόνο ματς και γενικότερα οι μέσοι όροι του ήταν χαμηλοί. Συν τοις άλλοις, οι ασίστ στο ΝΒΑ πιάνονται και διαφορετικά.

Φτάσαμε στο σημείο λοιπόν ο Ρόμπερτς να μην κολλάει με τον Σπανούλη, να έχει βγάλει τρεις τραυματισμούς, να μην είναι επιθετικός και να μην προσφέρει στην επίθεση, να μην δημιουργεί θέλοντας τη μπάλα στα χέρια του αλλά συχνά να μπερδεύεται και φυσικά να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στην άμυνα. Συν τοις άλλοις σε πολλά ματς είναι χαμένος και κάνει εύκολα το λάθος.

Ο Ρόμπερτς πληρούσε κάποιες λίγες από τις προϋποθέσεις που είχε θέσει ο Ολυμπιακός στις οποίες όμως δεν αντεπεξέρχεται ούτε καν σε αυτές. Ακόμα μία επιλογή που η θεωρία (η οποία σε αυτόν δεν ήταν και 100% σίγουρη) απέχει από την πράξη κατά πολύ.

Ο Ολυμπιακός έφτασε στο σημείο να μην έχει πόιντ γκαρντ. Ο Μάντζαρης διανύει μακράν τη χειρότερη αγωνιστική του σεζόν και η πορεία του χρόνο με το χρόνο είναι πτωτική (κατά την ταπεινή μου άποψη κι αυτό ήταν λάθος του καλοκαιριού) και φυσικά να έχει χάσει τόσο στην περιφερειακή άμυνα όσο και σε σκορ, δημιουργία. Πόνταρε ότι με την αλλαγή φιλοσοφίας στις μεταγραφές (ζητούμενα σκορ –δημιουργία) θα κάλυπτε τις αδυναμίες στην άμυνα, ωστόσο δεν παίρνει ούτε αυτά τα οποία υπολόγιζε. Γιατί ευθύνη αναμφισβήτητα έχουν και οι παίκτες, γιατί δεν μπορεί να γίνει η διαχείριση και η αξιοποίηση που πίστευαν, γιατί στη πράξη δεν μπορείς να φτιάξεις μία συνταγή με τα λάθος υλικά!

Διαβάστε επίσης

Η ομάδα του Σπανούλη!

Η ομάδα του Σπανούλη!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει πως ο Ολυμπιακός… ζει και πεθαίνει με τον αρχηγό του και τη Βαλένθια την κέρδισε με την «ασφάλεια» που του παρέχει και το supporting cast που είχε.

Να ποιος είναι ο Ολυμπιακός!

Να ποιος είναι ο Ολυμπιακός!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για τον «γεμάτο» πλέον Ολυμπιακό, για την επίδραση του Μπράουν στον Ρόμπερτς, την ταχύτητα που τον κάνει άλλη ομάδα και τη… μία γροθιά μέχρι τέλους!

Ο

Ο "γυμνός" Βασιλιάς!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για τον αδιάβαστο και ανέτοιμο αγωνιστικά και πνευματικά Ολυμπιακό του… άδειου πάγκου.