Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Φόβος και Ολυμπιακός… δεν πάνε μαζί!

Φόβος και Ολυμπιακός… δεν πάνε μαζί!
Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2018 - 17:53
Αρθρογράφος: Θεόφιλος Τυριντζής
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

Ο Ολυμπιακός δεν είχε βρει το… μαγικό ραβδάκι στο ΟΑΚΑ και ξαφνικά μεταμορφώθηκε σε φαβορί για το πρωτάθλημα. Έπαιξε με το μαχαίρι στα δόντια, με συγκέντρωση και χωρίς πίεση, δεν τον «μέτρησε» και δεν τον υπολόγισε σωστά ο αντίπαλός του, ο οποίος εγκλωβίστηκε και στο αμυντικό πλάνο των «ερυθρόλευκων», βρήκε λύσεις από τη second unit και έκανε το break.

Στο πρώτο ημίχρονο, παρά τα διαφορετικά πλην όμως αναμενόμενα που παρουσίασε ο Πασκουάλ, σε έπειθε κάπως ότι είναι ικανός για το 2-0. Παρά τα λάθη, παρά τα «απαγορευμένα» που επέτρεψε όπως το τρανζίσιον του Παναθηναϊκού και τα τρίποντα, παρά το ποστ του Λοτζέσκι σε Σπανούλη και Ρόμπερτς. «Διάβαζε» σωστά σε άμυνα (πλην την στόχευση σε Ουίλτζερ) και επίθεση, είχε καλές αποστάσεις και ταχύτητα, 40% τρίποντο και 70% δίποντα, και το +3 με το οποίο πήγε στα αποδυτήρια έμοιαζε και τιμητικό για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος όμως εμφανώς είχε μία πολύ διαφορετική εικόνα και άλλη λειτουργία στο ροτέισον του.

Και μπαίνει για το δεύτερο 20άλεπτο για την τελική μάχη, έχοντας ξεπεράσει ανώδυνα αναποδιές (γιατί προηγείται) και εμφανίζεται ένας Ολυμπιακός απαράδεκτος, ένας Ολυμπιακός στιγματισμένος από τα λάθη και την διαχείριση όλης της χρονιάς, ένας Ολυμπιακός «φοβισμένος» όπως παραδέχτηκε ο προπονητής του (καλά φαίνεται και από τις χαμένες βολές στο τέλος αλλά και τα χαμένα λέι απ), ένας Ολυμπιακός με θολό μυαλό, χωρίς οργάνωση, πλάνο και κακό ροτέισον στο παιχνίδι του.

Είναι άξιος/άξιοι της μοίρας του(ς)…

Η εικόνα μίας σεζόν στο μεγαλύτερο διάστημά της σε… 20 λεπτά. Η εικόνα μίας ομάδας με παθογένειες και ένα dna αλλοιωμένο σε ένα μόλις δεκάλεπτο.

- Σε τελικό πρωταθλήματος και έκανε… 6 λεπτά να πετύχει καλάθι στο 3ο δεκάλεπτο. Το γαμώτο είναι πως έβγαζε πίσω τις άμυνες, οπότε δεν μπορεί να χαθεί τόσο εύκολα το μυαλό. Επειδή μιλάμε για τον φετινό Ολυμπιακό το έκανε και αυτό τόσο… εύκολα.

- Επιθέσεις κολλημένες, βιαστικές, χωρίς ταχύτητα και συνεργασίες, με τρεις να… τρακάρουν στη γραμμή του τζάμπολ και εύλογα 0/9 σουτ σε 6 λεπτά αλλά και… 6 λάθη. Όσα είχε στο πρώτο μέρος τα έκανε σε 6 λεπτά ενώ στο 3ο δεκάλεπτο -όπου πέτυχε μόλις 7 πόντους- είχε… 2/14 σουτ.

- Στο αμυντικό τρανζίσιον μπορεί να πει κανείς πως πήρε… άριστα καθώς ο Παναθηναϊκός πήρε 2 πόντους (από το 1ο δεκάλεπτο μάλιστα τη στιγμή που ο Ολυμπιακός πήρε 12 (τους 8 από το πρώτο μέρος) αλλά το «ένας με έναν» τον πλήγωσε ανεπανόρθωτα. Και μην πει κανείς πως δεν το περίμενε. Ο Τζέιμς πέτυχε σε 3ο και αρχές 4ο δεκαλέπτου 9 πόντους από το 11-0 σερί του Παναθηναϊκού με copy paste κινήσεις ενώ ο Καλάθης εκμεταλλεύτηκε αυτό που κάνει καλά όλη τη σεζόν με δεδομένη και την κάκιστη παρουσία των σέντερ του Ολυμπιακού. Συν βέβαια και τα 3/7 τρίποντα αυτή τη φορά. Πλάνο αντίδρασης;

- Και καταφέρνει με αυταπάρνηση, με κάποιες καλές άμυνες και το μαζεύει… Και; Χάνει αιφνιδιασμό. Παίρνει σκοτωμένο τρίποντο. Χάνει γκολ φάουλ. Χάνει βολές. Κυριεύεται από πανικό… Γιατί «φάνηκε να φοβόμαστε να κερδίσουμε» όπως είπε ο κόουτς. Ένας Ολυμπιακός που έχει κάνει το break, που παίζει στο γήπεδό του. Την άλλη φορά τότε να παίζει σε άδειο γήπεδο αν κυριεύεται από άγχος για να μην φοβάται να κερδίσει. Μιλάμε για Ολυμπιακό και το ξεχνάτε. Ολυμπιακός και φόβος δεν πάνε μαζί…

Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί…

* Ο Ρόμπερτς δεν ξαναμπήκε στο ματς από το 26+ που έφυγε για τον πάγκο.

* Ο Μπράουν μετά την πρώτη επαφή και τρίποντο άργησε να πάρει ξανά μπάλα.

* Με Ουίλτζερ και Στρέλνιεκς στην 5άδα παίρνει άλλος «σκοτωμένο» τρίποντο.

* Την μη εκμετάλλευση στο 100% του Λετονού.

* Την επιμονή στον Μάντζαρη αφού δεν τράβαγε.

* Ο Μπόγρης με τα δύο σέντερ σε εκνευριστικά άθλια κατάσταση δεν μπήκε για 3 λεπτά.

Ο Μιλουτίνοφ για μένα στον 2ο τελικό ήταν ο χειρότερος παίκτης του Ολυμπιακού. Που ρεαλιστικά να το δεις δεν ήταν- καθώς ο Μακλίν πέραν της άμυνας κατάφερε να χάσει τη μπάλα μέσα από τα χέρια του και να φάει και καλάθι από τον Τζέιμς- αλλά αδυνατώ να καταλάβω τι είχε στο μυαλό του και δεν έπαιζε με τον Καλάθη στη πλάτη. Το έψαχναν συνεχώς, έβγαζαν ξανά και ξανά το ίδιο «μις ματς» και στις 3-4 προσπάθειες μία ριμάδα δεν τελείωσε. Έβγαλε τη μπάλα εκτός, πήγε να τη χάσει, άργησε στη ντρίμπλα, έκανε κακό τελείωμα. Και ο Μπόγρης να κοιτάει από τον πάγκο. Ένα καλάθι τέτοιο θα το είχε βάλει. Ένα…

Πραγματικά είναι άξιοι της μοίρας τους…

Για μένα τώρα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα και δεν πιστεύω ότι μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα. Γιατί πρώτον τώρα τον περιμένουν και ξέρουν πως μπορεί να το ξανακάνει το break άρα και να πάει να γίνει δεν θα τον αφήσουν, δεύτερον, με Πρίντεζη και Μιλουτίνοφ αλλά και τον Σπανούλη όχι στα καλύτερα του (0/10 τρίποντα στους 2 τελικούς) ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να κερδίζει συνέχεια πόσο μάλλον σε τελικούς με τη second unit, τρίτον, ο Παναθηναϊκός βγάζει κάποια πράγματα (όπως το «ένας με έναν») το οποίο για τον Ολυμπιακό αποτελεί αχίλλειο πτέρνα, τέταρτον, δεν με πείθει η ενέργεια των «ερυθρόλευκων» αλλά και το… μυαλό. Ένα παράδειγμα: Στο πρώτο μέρος ο Παπανικολάου ήταν ο κορυφαίος του Ολυμπιακού. Μετά έχασε το μυαλό του (πάλι) όπως φάνηκε και στο τρανζίσιον που βγήκε και έκανε… μία τρύπα στο νερό.

ΠΕΡΙ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

Ο Ολυμπιακός δεν έχασε από το σφύριγμα του Αναστόπουλου. Ο Ολυμπιακός έχασε από όλα αυτά που αναφέρω παραπάνω. Για μία ακόμη φορά όμως δεν του επετράπη (στο 66-69) να διεκδικήσει κάτι καλύτερο. Ποιος απαγορεύει άλλωστε επειδή δεν έχει παίξει καλά να το διεκδικήσει μέχρι τέλους; Σε αυτό το επίπεδο ένα σφύριγμα είναι αρκετό και ο Αναστόπουλος (έχει σφυρίξει 30 φορές σε τελικούς αιωνίους και είναι 18-12 υπέρ του Παναθηναϊκού) το σφράγισε στο 100%.

Ο Σίγκλετον «κλειδώνει» το χέρι του Παπαπέτρου, τον σπρώχνει για να ελευθερωθεί, πέφτει στα 3-4 μέτρα και βλέπει αυτό. Λένε για το φάουλ του Σπανούλη στον Λοτζέσκι. Αν θέλετε να πάμε πίσω φάση τη φάση από το ξεκίνημα ακόμα του ματς θα βρούμε πολλές τέτοιες. Ιδίως από τον Μάνο.

ΥΓ: Έδινε 0.9 για τον Καρακατσούνη. Να προλάβω για χιλιοστή φορά τους γνωστούς-άγνωστους. Ο Ολυμπιακός έχει ζητήσει την εξαίρεσή του από την ΚΕΔ.

ΥΓ2: Ωραίο ξεκάρφωμα με τον Κορομηλά.

ΥΓ3: Πρώτο δεκάλεπτο, έχει να δώσει φάουλ αλλά δέχεται καλάθι από τον Τζέιμς.

ΥΓ4: Μόλις 3 πόντους πήρε από δεύτερη ευκαιρία.

Διαβάστε επίσης

Μπορεί; Θα τον αφήσουν;

Μπορεί; Θα τον αφήσουν;

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για τον Ολυμπιακό του… ψυχίατρου, για τις αλλαγές στην τακτική, τη second unit και τα δύο «καυτά» ερωτήματα ενόψει 5ου τελικού

Να σκίζεσαι για τη φανέλα και το έμβλημα!

Να σκίζεσαι για τη φανέλα και το έμβλημα!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για τις «αλλαγές» που έδειξε ο Ολυμπιακός με το «καλημέρα» στο ΟΑΚΑ αλλά και την ηρεμία που πρέπει να επιδείξουν άπαντες καθώς έγινε μόλις το 1-0!