Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ο αέρας αλλαγής, οι απαιτήσεις αλλά και… οι υποχρεώσεις!

Ο αέρας αλλαγής, οι απαιτήσεις αλλά και… οι υποχρεώσεις!
Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2018 - 20:07
Αρθρογράφος: Θεόφιλος Τυριντζής
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

Ο Ολυμπιακός- ας μην πούμε άλλαξε, αλλά αναμφισβήτητα- έχει κάνει… στροφή στην σκέψη του, στην φιλοσοφία του, σε κάποια πράγματα αδιαπραγμάτευτα μέχρι πρότινος, στα ένστικτα και στα ανακλαστικά του. Ένας αέρας αλλαγής (άντε την χρησιμοποίησα τη λέξη) έχει φυσήξει στο μεγάλο Λιμάνι από τις συζητήσεις με τον Μπλατ. Το πώς επέμειναν, το πώς μίλησαν για το πλάνο, το πώς φτάσαμε στην απόλυτη ταύτιση απόψεων.

Ο αέρας αλλαγής…

Ο αέρας δεν έχει κοπάσει... Με τις υπογραφές ακόμα οι δύο πλευρές έπιασαν δουλειά. Οι Αγγελόπουλοι έκαναν δύο ανανεώσεις και οδεύουν για την τρίτη και ο νέος τεχνικός του Ολυμπιακού μία μεταγραφή. Σύμφωνοι, η διοίκηση τον έκλεισε κατόπιν υποδείξεως του προπονητή αλλά είδατε τι είπε ο Ουίλιαμς-Γκος; Ναι μεν δεν μπορούσε να πει «όχι» σε ένα ιστορικό κλαμπ όπως ο Ολυμπιακός που πρωταγωνιστεί κάθε χρόνο στην Ευρωλίγκα (σ.σ. ίσως δεν είναι τόσο άστοχη όσο παρουσιάζεται η δήλωση περί καλύτερης ομάδας της 10ετίας ως προς την ουσία) αλλά τόνισε και την σημαντική συμμετοχή, στο να «κλείσει», του Ντέιβιντ Μπλατ.

Ατού μόνο και μόνο το όνομα «Μπλατ»

Ο 59χρονος κόουτς πολύ απλά ήταν ακόμα ένας λόγος για να πει «ναι» στον Ολυμπιακό. Τον έπεισε. Ήθελε να παίξει και γι αυτόν. Αυτό είναι ένα σημαντικό ατού του Ολυμπιακού πλέον. Ο Μπλατ μόνο τυχαίος δεν είναι. Όταν σε παίρνει τηλέφωνο και σου λέει «θέλω να παίξεις για μένα» τι πιθανότητες υπάρχουν; Μόνο αν μιλάμε για τεράστια διαφορά στο οικονομικό κομμάτι. Επιπρόσθετα, παίκτες σαν τον Γκος γνωρίζουν άριστα πως δύο λογικές, δύο ίδια μοντέλα ανάπτυξης έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους. Ο Ολυμπιακός και ο Μπλατ.

Ασφάλεια και προστασία…

Ο νέος αέρας έφερε και αλλαγή στα συμβόλαια. Κλειστό διετές και συν ένα μετά ο Γκος. Για τους Έλληνες ούτως ή άλλως έτσι ήταν, αλλά και ο ξένος θέλει να νιώσει μία ασφάλεια. Όχι όπως πέρσι με τον Άαρον Τζάκσον (σ.σ. άσχετα που έβγαλε όλα τα κόμπλεξ και τα παράπονα μετά για την Ευρώπη) που χάλασε στη διάρκεια του συμβολαίου. Επιπλέον και ο ίδιος ο Ολυμπιακός προστατεύει έτσι την επένδυσή του μην βάζοντας μετά τον πρώτο του χρόνο NBA out. Σου λέει, «θα έρθεις θα παίξεις έναν χρόνο και θα ψάχνομαι πάλι;».

Απαιτήσεις…

Πάμε και στις «απαιτήσεις και υποχρεώσεις». Στο οικονομικό κομμάτι δεν θα αναφερθώ καν. Δεν αναφέρομαι ούτε στα κείμενα. Είναι δικαίωμα του καθενός να ζητάει όσα πιστεύει ότι αξίζει και η άλλη πλευρά να δίνει όσα θέλει και αυτή από τη μεριά της. Μιλάνε οι δυο τους, κάνουν τις προτάσεις τους, τις αντιπροσφορές τους και δίνουν τα χέρια.

Κάθε παίκτης θα έχει πάντα μα πάντα απαιτήσεις. Όχι μόνο οικονομικές αλλά και αγωνιστικές. Το θέμα είναι πως οι ίδιοι θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους και τις υποχρεώσεις.

… και υποχρεώσεις!

Έχουν υποχρεώσεις μεγάλες, ως προς τους εαυτούς τους, τους συμπαίκτες τους, την ομάδα, τους προέδρους, τον κόσμο που τους έχει στον αφρό. Μεταξύ μας μιλάμε. Στον αφρό είναι. Δικαίωμα του καθενός αν πιστεύει πως αξίζει 1 εκ. και βάλε. Εγώ δεν το πιστεύω, άλλος πιστεύει παραπάνω κτλ. Το θέμα είναι όμως, όχι να πιστοποιεί κάθε φορά στο παρκέ ότι δίκαια παίρνει αυτά τα λεφτά και δεν πληρώθηκε υπεραξία (σ.σ. όπως έγινε πέρσι με τον Μάντζαρη με χιλιάδες συζητήσεις και σχόλια επί τούτου), αλλά να προσφέρει τα μέγιστα σε προσπάθεια γιατί κάποιοι τον εμπιστεύονται με κλειστά τα μάτια. Να προοδεύει, να εξελίσσεται, να τιμάει και να ματώνει για την ομάδα του. Μην σας μπερδέψει η φωτογραφία. Αυτό δεν αφορά μόνο τους Παπ.

Απλά, ας μην πανηγυρίζουμε (σ.σ. βάζω και τον Ιωάννη μέσα γιατί το ρεπορτάζ τείνει στο να μείνει) το καλοκαίρι, γιατί θυμίζω δύο χρόνια άτιτλος είναι ο Ολυμπιακός. Το είχα γράψει (γιατί με έπνιγε) και μετά τη λήξη του πρωταθλήματος. Καλός και χρυσός ο ελληνικός κορμός αλλά δύο χρόνια το ταμείο είναι μείον και στο μουσείο δεν προστέθηκε κάποια κούπα. Για Ολυμπιακό μιλάμε, όχι για Προμηθέα Πάτρας που είναι ικανοποιημένος με την καλή πορεία.

Καλές οι απαιτήσεις λοιπόν, σε σταυροδρόμι βρίσκονται και αυτοί τα καλοκαίρια το καταλαβαίνω και να αμειφθούν θέλουν γερά και να παίζουν θέλουν όλοι βασικοί και να είναι πρωταγωνιστές αλλά να δούμε και εμείς βελτίωση και πρόοδο. Να δούμε τα παιδικά λάθη να εξαφανίζονται. Τα χαμένα… λέι απ στους αιφνιδιασμούς. Τα νευράκια και τα μουτράκια. Να δούμε να ανεβαίνουν τα ποσοστά στα τρίποντα, γιατί δεν είναι θέμα Μπλατ και Σφαιρόπουλου αυτό ούτε φυσικά… θέσης. Μιλάμε για σύγχρονο μπάσκετ, για μπάσκετ του 2018. Κάθεσαι 1, 2, 3 ώρες μετά και σουτάρεις ακατάπαυστα.

Το παράδειγμα Μάντζαρη αλλά και… Σπανούλη

Θα σε καταλάβει η κοπέλα σου ή οι φίλοι σου αν αργήσεις λίγο. Εδώ ο Σπανούλης έχει ολόκληρο στρατό από πίσω να τον περιμένει. Γιατί είναι εύκολο να χρησιμοποιήσουμε (εμείς και ο κόσμος για να μην παρεξηγηθώ) το παράδειγμα του Μάντζαρη του στυλ «τόσο υπέγραψε ο Βαγγέλης ο άλλος δεν θα ζητήσει παραπάνω;» αλλά αυτό του αρχηγού δεν ξέρουμε να το χρησιμοποιήσουμε. Να πούμε, «εδώ πάει και κάνει εξτρά προπόνηση αυτός που έχει πάρει τα πάντα, οι άλλοι δεν θα πάνε;».

Πήρα φόρα όμως, γιατί η μία σκέψη έφερε την άλλη… Ας το κλείσω εδώ. Απαιτήσεις αλλά και… υποχρεώσεις! Και δύο χρόνια τώρα μόνο το πρώτο είδαμε. Τώρα (με Μπλατ κιόλας) να δούμε και το δεύτερο. Γιατί οι ανανεώσεις και οι μεταγραφές δεν φέρνουν από μόνα τους τίτλους. Θέλει αδιάκοπη δουλειά. Ομαδική και ατομική.

Διαβάστε επίσης

Η decision ενός… αδικημένου!

Η decision ενός… αδικημένου!

Από πού κι ως που θα συμφωνούνται στα συμβόλαια οι χρόνοι και οι βασικοί; Ο ίδιος τι έκανε για την βελτίωσή του; Δύο χρόνια ο Ολυμπιακός δεν πήρε παίκτη για να στηρίξει τις επενδύσεις του. Γράφει ο Θεόφιλος Τυριντζής

Ολυμπιακός 2018 Vs Ολυμπιακός 2019!

Ολυμπιακός 2018 Vs Ολυμπιακός 2019!

Μία πρώτη πρώιμη σύγκριση- Τι στοιχεία πρόσθεσε που απουσίαζαν- Που υπολείπεται σε σχέση με πέρσι- Ηλικία/Ύψος και… λάμψη!

Για πάντα… Ένας από μας!

Για πάντα… Ένας από μας!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής αποχαιρετά από το μεγάλο Λιμάνι τον Γιάννη Σφαιρόπουλο- Έναν άνθρωπο που πάλεψε με όλο του το «είναι» για τον Ολυμπιακό και τον κόσμο του.