Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Σύγκρουση δύο κόσμων…

Σύγκρουση δύο κόσμων…
Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2018 - 11:16
Αρθρογράφος: Θεόφιλος Τυριντζής
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

Σύγκρουση δύο κόσμων… Δυο εντελώς διαφορετικές φιλοσοφίες. Χωρίς βέβαια να μπαίνουμε σε καμία σύγκριση, αλλά να κάνουμε απλή καταγραφή. Ο κόουτς Σφαιρόπουλος πίστευε ακράδαντα στην άμυνά του συνηθίζοντας να λέει «πως η επίθεση είναι θέμα και ημέρας. Αν δεν βρεθείς σε καλή βραδιά η άμυνα θα σου δώσει το παιχνίδι». Ο κόουτς Μπλατ μας είπε πως «πολλοί μπορούν να κερδίσουν στους 60, στους 70 πόντους, αλλά στους 90 λίγοι». Δύο διαφορετικοί κόσμοι και ο Ολυμπιακός είναι φανερό πως έχει περάσει σε άλλη εποχή.

Το 94-93 επί της Χάποελ έχει δύο αναγνώσεις και στην εξίσωση μπαίνει και ο Γκος. Το «94» είναι φιλοσοφία Μπλατ. Γρήγορες επιθέσεις, πολλές περισσότερες κατοχές. Μεγάλο σκορ. Φυσικά το «93», όπως είπε και ο Γκος και ο Μπλατ δεν έχει λόγους να αντιπαρατεθεί, πρέπει να πέσει. Γιατί μιλάμε για μεγάλο αριθμό που στην Ευρωλίγκα κρίνεται απαγορευτικό. Τώρα που το σκέφτομαι, και ο Γκέρσον είχε πει «μπορεί να τρώμε 100 αλλά θα βάζουμε εμείς 101» και φαίνεται πόσο επηρεασμένος (θετικά) είναι ο κόουτς Μπλατ από τον πρώην συνεργάτη και μέντορά του. Μία εκ των βασικών τριών αρχών του είναι η φιλοσοφία Γκέρσον. Δεν παύει βέβαια να θέλει να βελτίωση η άμυνα. Σε 1ο και 3ο δεκάλεπτο δέθηκε πάνω από 30 πόντους.

Θα γίνει και αυτό. Οκ, μπορεί να βρισκόμαστε στα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά μην ξεχνάμε πως τώρα μαζεύτηκαν και πάλι όλοι (τρόπος του λέγειν, καθώς δεν έπαιξαν Σπανούλης και Παπανικολάου) και όπως είπε και ο κόουτς, ήταν σα να πήγαν λίγο πίσω με τις απουσίες των διεθνών αλλά και του Γκος που ήταν άρρωστος.

Στα δια ταύτα… Ο Ολυμπιακός, με εξαίρεση μέχρι στιγμής την άμυνά του στη ρακέτα, στη πλάτη αυτής αλλά και στι τρανζίσιον, αρέσει. Αρέσει το μπάσκετ που παίζει. Τι θα φέρει; Θα δούμε… Μου άρεσε και ο χαρακτήρας που έβγαλαν. Μπήκε η ομάδα του Κάτας με 3-11 επιμέρους στο 4ο δεκάλεπτο, πέρασε μπροστά, είχε το προβάδισμα, αλλά οι Πειραιώτες αρνήθηκαν την ήττα. Ήταν λεπτά ειδικών συνθηκών για τα οποία πήραν ένα πρώτο μάθημα για το πως θα αντιδρούν.

Ο Ολυμπιακός θέλει να παίζει γρήγορα, να ψάχνει συνεχώς καταστάσεις τρανζίσιον και φαίνεται αυτό από το ότι όποιος πάρει το ρμπάουντ (πλην Πρίντεζη και Μιλουτίμοφ) τρέχει να κατεβάσει τη μπάλα. Το έκανε ο Τουπάν, το έκανε όμως και ο Βεζένκοφ και ο Λεντέι.

Παρατήρησα τον Γκος. Στα 20’’ βρίσκονταν στο τρίποντο του αντίπαλου. Σε 4΄΄ είχε κατέβει. Μου αρέσει έτσι όπως τρέχει το παρκέ αλλά και οι μπούκες του. Ειδικά δύο ντράιβ ήταν πολύ δύσκολα και τα έβαλε το θηρίο. Βέβαια, ίσως και να επιβεβαιώνονται πολύ που έλεγαν πως είναι περισσότερο εκτελεστικός τύπος, παρά δημιουργικός. Πιο πολύ «2» και τον είδαμε και εκεί, εναλλάσσοντας ρόλους με τον Στρέλνιεκς.

Γενικά «έπαιξε» πολύ ο Μπλατ με θέσεις. Όχι μόνο στα γκαρντ. Του πήγε καλά το σχήμα με Τουπάν στο «2» και Τίμα στο «3» και Λεντέι στο «5». Ψηλά και αθλητικά κορμιά που βοήθησαν πολύ στις αλλαγές στην άμυνα. Κάποια άλλα δεν βοήθησαν στην άμυνα, όπως το δίδυμο στους ψηλούς Βεζένκοφ και Πρίντεζη αλλά γι αυτό είναι τα φιλικά προετοιμασίας. Είδαμε τον Βεζένκοφ και στο «3» στο 4ο δεκάλεπτο. Όπου υπάρχει μπάλα ψηλά για ριμπάουντ βλέπεις το χέρι του Βεζένκοφ. Μου άρεσε αρκετά αυτός. Με πολλές δουλειές στο παρκέ και σωστές τοποθετήσεις.

Ένα ακόμα στοιχείο που παρατήρησα έχει να κάνει με τον Πρίντεζη. Οι τρεις πρώτες μπάλες του αγώνα πήγαν πάνω του. Ο Πρίντεζης όμως δεν ψάχνει ντε και καλά να ποστάρει. Βλέπει την αδύναμη πλευρά. Κι όχι τυχαία… Τον είσαι (στο 2ο μέρος που ήταν μπροστά μας να κάνει νοήματα. Να πηγαίνει κοντά ο Λεντέι για να τραβάει παίκτη και ο Πρίντεζης να πετάει τη μπάλα στην απέναντι στη γωνία για ελεύθερο τρίποντο.

Ο Ολυμπιακός έχει τρόπους να σκοράρει, έχει τα όπλα που ακόμα δεν έχουν μπει όλα στην εξίσωση (βλ.Τίμα), διακρίνουμε την περιβόητη επίθεση του Princeton με κοψίματα μέσα στη ρακέτα, αλλά θέλει δουλίτσα στην άμυνα. Έχω την αίσθηση πως ακόμα εκεί δεν έχει ρίξει όλα τα χαρτιά του. δεν έχουμε δει σύνθετα πράγματα παρά «χετζ άουτ» με τον Λεντέι και αλλαγές.

ΥΓ: Πρώτη φορά ήρθα στα «Δύο Αοράκια» και κατάλαβα γιατί γίνονται οι διοργανώσεις εδώ. Πολύ όμορφο γήπεδο, καθαρό, προσεγμένο, με όλες τις ανέσεις για τις ομάδες. Έχει οκτώ αποδυτήρια, δύο βοηθητικά και φυσικά γυμναστήριο.

ΥΓ2: Ο Ολυμπιακός κατεβαίνει μία στο τόσο στη Κρήτη και οι φορές αυτές είναι σπάνιες προς εκμετάλλευση για τους φίλους του ώστε να δουν από κοντά την ομάδα. Περίμενα πολύ περισσότερο κόσμο.

ΥΓ3: Οι διοργανωτές, βλέποντας με τα μάτια μου και ακούγοντας με τα αυτιά μου, έχουν κάνει τα πάντα ώστε να είναι όλα άψογα και στην εντέλεια. Το μπράβο είναι λίγο για την προσπάθειά τους. Σκίζονται για να καλύψουν το παραμικρό με πρωτεργάτη τον Μπάμπη Μαρκάκη.

ΥΓ4: Για Λεντέι δεν θα γράψω το παραμικρό. Ο τύπος μόνο που δεν σκουπίζει το παρκέ μετά το ματς. με τις αδυναμίες του, σαφέστατα, αλλά με πολλά πολλά καλά.

Διαβάστε επίσης

Μαγκιά σου ρε Μπλατ!

Μαγκιά σου ρε Μπλατ!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για το σκεπτικό του κόουτς με τον Σπανούλη και το ανελέητο… «κυνήγι» των Τουπάν και Λεντέι.

Άλλος... Ολυμπιακός!

Άλλος... Ολυμπιακός!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής είδε ωραία πραγματάκια απέναντι στη Μάλαγα από τον… μισό Ολυμπιακό του Μπλατ και ανυπομονεί για απαρτία.