Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Τα crash test είναι μπροστά!

Τα crash test είναι μπροστά!
Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2018 - 13:07
Αρθρογράφος: Θεόφιλος Τυριντζής
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

Θέλετε να το δούμε ρεαλιστικά και στυγνά; Η νίκη του Ολυμπιακού επί της Μακάμπι στο ΣΕΦ δεν είναι για να πανηγυρίζεις και να πετάς στα σύννεφα. Πόσο μάλλον επί μίας ομάδας που δεν είχε στη διάθεσή της τον καλύτερό της παίκτη, τον Σκότι Ουίλμπεκιν, γιατί τον Πάργκο ούτως ή άλλως δεν τον είχε. Αναμφίβολα, ο Ολυμπιακός έβγαλε αντίδραση μετά την ήττα από τη Μιλάνο, παρουσίασε στοιχεία του παιχνιδιού του που θέλει και μπορεί, ωστόσο τα πραγματικά crash test τα έχει μπροστά του, σε μία Ευρωλίγκα όπου γίνεται της… μουρλής. Η Εφές με ανατροπή κέρδισε τη Φενέρ, η Μπάγερν τη Μπασκόνια και η… Κίμκι αυτοκτόνησε ξανά.

Το παιχνίδι με τη Μακάμπι για τον Ολυμπιακό ήταν ούτως ή άλλως «must win». Δεν τον έπαιρνε να χάσει ξανά στο γήπεδό του και κέρδισε βέβαια έναν αντίπαλο που φέτος είναι πολύ πιο βελτιωμένος και ικανός για να κάνει ζημιές. Μην ξεχνάτε πως τις προηγούμενες χρονιές που η Μακάμπι εδραιώνονταν στις τελευταίες θέσεις, ο Ολυμπιακός την έκανε τη γκέλα του. Στις τρεις τελευταίες επισκέψεις της είχε καταφέρει δύο «διπλά» στον Πειραιά.

Γκος, Τουπάν και… τρανζίσιον

Δεν σας κρύβω, πως στο 1ο δεκάλεπτο, με τη Μακάμπι να σκοράρει σε κάθε κατεβασιά, με γρήγορες επιθέσεις και εκτελέσεις, μονολόγησα πως είναι «copy paste» το ματς με τη Μιλάνο. Δέχτηκε 21 πόντους, με τον Γκος από την άλλη να σκοράρει σχεδόν τους μισούς πόντους του Ολυμπιακού (7 από τους 18) τη στιγμή που ο Μιλουτίνοφ δεν ήταν στη βραδιά που μας είχε συνηθίσει τελευταία (λογικό), ωστόσο η εικόνα άλλαξε άρδην από το 2ο δεκάλεπτο. Όταν πήγε στο 18-24, θαρρείς και άλλαξε το τσιπάκι με τον Τουπάν να έχει καθοριστική συμβολή σε αυτό το κομμάτι. Ήταν κομβικός στην άμυνα του Ολυμπιακού, με πίεση στη μπάλα, με βοήθειες στο ποστ, με τους «ερυθρόλευκους» να βελτιώνουν την άμυνά τους και να κάνουν αυτό που λατρεύουν: Να φεύγουν στο τρανζίσιον. Όταν δε ξεκίνησαν να μπαίνουν και τα τρίποντα (4/10 στο ημίχρονο- από 1 Τουπάν, Σπανούλης, Τίμα στο 2ο δεκάλεπτο) τα πάντα απλοποιήθηκαν.

Λάθη και αμυντική (α)συνέπεια

Αυτό που θα πρέπει να δουν στον Ολυμπιακό και το λένε και οι ίδιοι βέβαια, τόσο ο Μπλατ όσο και οι παίκτες είναι την αμυντική τους συνέπεια και τα λάθη. Αυτά έδωσαν στη Μακάμπι την ευκαιρία στο 3ο δεκάλεπτο να μειώσει και να έχει ζωντανές τις ελπίδες της για κάτι καλό μέσα στο ΣΕΦ. Λάθη ο Ολυμπιακός (13 σύνολο) που μεταφράζονται σε κλεψίματα για τη Μακάμπι (10) και εύκολοι πόντοι. Πριν το ματς είχαμε αναφέρει σχετικά πως τα λάθη (όπως και τα τρίποντα) θα παίξουν ρόλο κλειδί γιατί ναι μεν είχαμε να κάνουμε με τις 2 πρώτες ομάδες (μαζί και η Ζαλγκίρις) σε λάθη στη διοργάνωση, ωστόσο αυτά μεταφράζονται… σε πόντους στον αντίπαλο. Ο Ολυμπιακός της έδωσε… 18 πόντους. Είναι πολλοί… Ο ίδιος πήρε 13 από τα λάθη (11) της Μακάμπι, ωστόσο η άμυνά του και το ριμπάουντ (το βελτίωσε στο δεύτερο μέρος με κομβικό σε αυτό το κομμάτι τον Βεζένκοφ) του έδωσαν τρανζίσιον παιχνίδι και… 23 πόντους στον αιφνιδιασμό. 23 πόντους!! Αυτό θέλει να βλέπει ο Μπλατ. Αυτό είναι το παιχνίδι του Ολυμπιακού. Αν έχει και μεγαλύτερη αμυντική συνέπεια στο παιχνίδι του και μειώσει τα λάθη θα είναι ακόμα καλύτερος.

Ρόλοι και δυνατά σημεία

Ο Ολυμπιακός χτίστηκε για να παίρνει πολλά από πολλούς και δεν αναφέρομαι μόνο στο γεγονός ότι τελείωσε το παιχνίδι και πάλι έχοντας πέντε διψήφιους παίκτες (Σπανούλης 16, Πρίντεζης 13, Γκος 14, Τουπάν 15, Λεντέι 12) και δέκα με ασίστ (οι έξι δεν ήρθαν από γκαρντ), αλλά στο ότι οι περισσότεροι ρόλοι είναι ευδιάκριτοι και μένει να δούμε τη συνέχεια. Δηλαδή…

* Συνεχίζω να πιστεύω πως ο Γκος είναι αυτός που θα δείξει το ταβάνι του Ολυμπιακού. Είναι αυτός που ταιριάζει στο στυλ Μπλατ και όταν είναι επιθετικός (παρά τα 0/2 τρίποντα που είχε) είναι χάρμα ιδέσθαι. Κατεβαίνει το παρκέ σε χρόνο dt, μέσα σε 4΄΄ είναι ικανός να φτάσει στο αντίπαλο καλάθι, οι διάδρομοι που βρίσκει σε συνδυασμό με τα καλά του τελειώματα είναι κάτι που έλειπε από τον Ολυμπιακό, ενώ έχει φτιάξει και τη… μπομπίτα του. Ήταν σήμα κατατεθέν του και πλέον… μπαίνει.

* Ο Βεζένκοφ όποτε μπαίνει κάνει καλά όλα αυτά τα κομμάτια που πρέπει, κι ας μην το έχει βρει ακόμα από τα 6,75μ. κάτι που τον χαρακτηρίζει. Προσπαθεί πολύ στην άμυνα, βρίσκεται σε κάθε ριμπάουντ, ενώ πηδάει για να διώξει τη μπάλα μακριά από το καλάθι του Ολυμπιακού.

* Πολλοί (και δικαίως) στάθηκαν στους 15 πόντους με 4/5 τρίποντα του Τουπάν σε… ούτε 14 λεπτά μάλιστα, αλλά ο Γάλλος είναι καταλυτικός και κομβικός για την άμυνα του Ολυμπιακού. Όταν προσφέρει δε και σκορ μιλάμε για κάτι το έξοχο, αλλά η άμυνά του έχει τεράστια συμβολή. Είναι αυτός που πηγαίνει να πιέσει στη μπάλα, είναι αυτός που με το κορμί του ανατρέπει «μις ματς».

* Δεν έχουν βρει όλοι τον ρόλο τους φυσικά, με τον Τίμα να είναι τρανό παράδειγμα, ο οποίος δεν ήταν κακός με τη Μακάμπι, αλλά ο Μπλατ εμπιστεύτηκε περισσότερο τον Τουπάν και τον Παπανικολάου (ξεκίνησε με 5 σερί πόντους) και έμεινε στο παρκέ για 8 περίπου λεπτά.

Τώρα… πρόγραμμα βουνό

Ο Ολυμπιακός πήρε μία νίκη που πολύ απλά έπρεπε. Που δεν του προσφέρει κάτι παραπάνω από τους βαθμούς στο σακούλι, που θα του έκανε τεράστια ζημιά αν δεν τα κατάφερνε. Το πρόγραμμα τώρα είναι βουνό, γιατί έχει πραγματικά crash test μπροστά του. ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα, Παναθηναϊκό στ ΟΑΚΑ, Φενέρ (με Έρικ Γκριν) στο ΣΕΦ ενώ ΟΑΚΑ θα πάει και για το πρωτάθλημα. Θα μετρηθεί, θα σκληραγωγηθεί μέσα από αυτά, φυσικά δεν θα τα πάρει όλα, αλλά κάποια θα του δώσουν ώθηση. Μία ήττα στη Μόσχα για παράδειγμα είναι εντός προγράμματος. Από την άλλη «διπλό» στο ΟΑΚΑ θα του δώσει ώθηση ενώ πρέπει να προστατέψει την έδρα του και με την Φενέρ. Ίδωμεν…

ΥΓ: Κατεβασιά, με παίκτη μπροστά και… τρίποντο. Πόσα κιλά ρε Σπανούλη.

ΥΓ2: Ο Παπανικολάου ξεκίνησε στα πρώτα 2 λεπτά με 5 πόντους, σκόραρε 1 στα υπόλοιπα 17 που έπαιξε, αλλά το θέμα είναι η ψυχολογία του. Έβαζε ή όχι καλάθι, είχε την ίδια έκφραση απογοήτευσης. Ψυχολογία λέγεται…

ΥΓ3: Τι στο καλάθι το ματς, τι στους 14 πόντους και… θέατρο το ΣΕΦ.

ΥΓ4: Προχωράμε…

Διαβάστε επίσης

Η πενταήμερη και ο… μάγκας!

Η πενταήμερη και ο… μάγκας!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για τον Ολυμπιακό των… 20 λεπτών μπάσκετ, το φαινόμενο Τίμα και έχει και δύο υστερόγραφα για την ΚΕΔ.

Φάνηκε στο… come back!

Φάνηκε στο… come back!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για τον ΕΠΑΡΚΗ Ολυμπιακό στη Μόσχα, τα λάθη απειρίας από τα οποία πρέπει όμως να μάθει, τους «πρωτάρηδες» και τον… Βασιλιά της Ευρώπης!

Σήκω όρθιος και κοίτα μπροστά!

Σήκω όρθιος και κοίτα μπροστά!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για το «α» και το «ω» αυτής της ομάδας, που είναι η ενέργεια, γιατί ΔΕΝ διαγράφονται τα «διπλά» αλλά και τον Βαγγέλη Μάντζαρη.