Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Η ευλογία και η ευκαιρία!

Η ευλογία και η ευκαιρία!
Κυριακή, 4 Νοεμβρίου 2018 - 19:12
Αρθρογράφος: Θεόφιλος Τυριντζής
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

Να ξεκινήσω ανάποδα… Από το τέλος της αναμέτρησης και τον καθισμένο στην καρέκλα του πάγκου Ντέιβιντ Μπλατ να σκέφτεται και να λέει… το αυτονόητο. Κάποιες φορές κάνουμε τα πράγματα πολύπλοκα, ενώ δεν είναι. Ο Μπλατ λοιπόν είπε πως το συμπέρασμα του είναι «η νίκη και η πρόκριση. Ήταν ένα παιχνίδι που έπρεπε να παίξουμε και αυτό κάναμε. Thats it». Τίποτα περισσότερο… Ούτε Παναθηναϊκός, ούτε τεστ, ούτε προετοιμασία. Πως θα μπορούσε άλλωστε ο Κολοσσός να αποτελέσει ένα είδος προετοιμασίας για τον Παναθηναϊκό; Σε καμία περίπτωση.

Στο μόνο που βοήθησε το παιχνίδι με την ομάδα του Νίκου Βετούλα, ήταν αφενός να ξεκουραστούν οι Σπανούλης και Πρίντεζης (14 και 11 λεπτά αντίστοιχα, ίσα-ίσα για ρυθμό) αφετέρου στο να βρουν μπόλικο χρόνο και μέσα από αυτόν, πρωτοβουλίες και ευθύνες, παίκτες που το είχαν ανάγκη.

Η τέλεια ευκαιρία για τον Τίμα, ο οποίος με το «καλημέρα» στον αγώνα έδειξε πόσο πολύ την ήθελε. Πόσο την είχε ανάγκη. Ο Τίμα είναι (και το δείχνει) πιεσμένος. Φυσικά και δεν ικανοποιούν και τον ίδιο οι έως τώρα εμφανίσεις του με τον Ολυμπιακό, παρ’ ότι ξεκίνησε καλά στη Μόσχα με την Κίμκι. Ο χρόνος του έπεσε στα 7-8 λεπτά στην Ευρωλίγκα και έχω την αίσθηση ότι προσπαθεί να πάρει ώθηση από το τρίποντο. Όπως αποδεικνύεται είναι λάθος. Γιατί με τον Κολοσσό ήταν πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού με 21 πόντους με… 2/10 τρίποντα. Που να ήταν και εύστοχος δηλαδή… Το 2ο το πέτυχε στο τέλος, στα τελευταία δευτερόλεπτα. Μπήκε μέσα στο ματς 5άδατος και πέτυχε καλάθι στον αιφνιδιασμό και αμέσως μετά μπουμπούνισε 2 τρίποντα, όταν οι δουλειές που μπορεί να προσφέρει στο παρκέ είναι πάρα πολλές, εξίσου σημαντικές και φυσικά μέσα από αυτές μπορεί να αρχίσει να παίρνει τα πάνω του. Γιατί αν μείνουμε στους 21 πόντους (σε 24 λεπτά) με τον Κολοσσό αλίμονο. Στην Ευρωλίγκα τον έχει ανάγκη ο Ολυμπιακός.

Έπαιξε καλές άμυνες, με διάθεση, αυτό είναι το σημαντικό, η διάθεση να αρπάξει την ευκαιρία που του δίνει (και θα συνεχίσει να του δίνει) ο προπονητής του. Ακόμα και στο «4». Ο χρόνος και το παρκέ δράσης είναι δικό σου- του λέει- κάνε τα δικά σου… Τρανζίσιον, κοψίματα στη ρακέτα, πάσα έξω από το ποστ, δουλειά στο ριμπάουντ. Δεν μπαίνει το ρημάδι το τρίποντο (όπως και του Βεζένκοφ) θα έρθει κι αυτό. Όταν είναι καλές οι επιλογές θα έρθει. Το θέμα είναι να μην είναι αδιάφορος, να μην του φταίνε τα πάντα αλλά να (συνεχίζει να) κάνει την αυτοκριτική του και να μάχεται για τις ευκαιρίες του. Ας ευχηθούμε αυτή να είναι η απαρχή…

Ο Μπλατ δεν τον αλλάζει. Τον στηρίζει και θα συνεχίσει να του δίνει ευκαιρίες, ώστε να τον βοηθήσει να δείξει στο παρκέ ποιος πραγματικά είναι. Γενικότερα η ομάδα θα μείνει ως έχει. Ούτε αλλαγές, ούτε αντικαταστάσεις, ούτε προσθήκες, ούτε ονοματολογία, ούτε τίποτα… Αυτό υποστηρίζουν τουλάχιστον τώρα! Και στο κάτω- κάτω της γραφής ακόμα δεν την έχουμε δει κομπλέ… Εδώ προσπαθεί να πάρει πράγματα από αυτούς που ήδη έχει και αποδεδειγμένα μπορούν, θα πάρει άλλους αρχές Νοέμβρη;

Ο Μπλατ έπαιξε πολύ με διαφορετικά σχήματα στο ματς με τον Κολοσσό. Σαφέστατα είδε πράγματα που μπορεί να τα δούμε και στο μέλλον, ίσως και με Παναθηναϊκό, αλλά είχε και ανάγκη να το κάνει. Γιατί έλειπε ο Στρέλνιεκς (δύσκολα θα προλάβει ΟΑΚΑ), γιατί ήθελε να ξεκουράσει τον Σπανούλη (άρα μείον 2 γκαρντ) γιατί ήθελε να ξεκουράσει και τον Πρίντεζη. Έπαιξε πολύ με έναν κοντό και τρία φόργουορντ μαζί (Τουπάν, Παπανικολάου, Τίμα) και για ένα διάστημα και τον Πρίντεζη στο «5». Δεν ήταν κακό, καθώς έβλεπες παντού απλωμένα χέρια, αλλοιώσεις σε πάσες και κλεψίματα και τον Ολυμπιακό σχεδόν μόνιμα στο τρανζίσιον. Βρίσκονταν σε υψηλό σκορ και με μεγάλη διαφορά έχοντας μόνο 4 τρίποντα (κι αυτά από το ημίχρονο) με τα 3 να είναι του Τουπάν. Ο αριθμός μεγάλωσε πολύ καθώς από τα 30, τα 10 ήταν του Τίμα, αλλά και γιατί μετά το 32ο-33ο λεπτό το έριξαν στο τρίποντο. Σούταραν πάντως 7 παίκτες και σκόραραν οι 3 από τα 6.75μ. με τα 3 από τα 6 να είναι του Τουπάν. Εν πάση περιπτώσει…

Όπως είπε πολύ εύστοχα και ο Μπλατ: «Ήταν ένα παιχνίδι που έπρεπε να δώσουμε και αυτό κάναμε. Τίποτα παραπάνω». Είναι ευλογία που έχουμε αυτόν τον άνθρωπο εδώ. Τόσο στον Ολυμπιακό όσο και στην Ελλάδα. Μας θυμίζει τα απλά και ότι δεν κρύβεται ντε και καλά κάτι πίσω.. από την κουρτίνα. Ούτως ή άλλως η ατάκα του είναι: «Και στο τέλος της ημέρας… παίζουμε απλά μπάσκετ»!

ΥΓ: Πολύ καλή η διαιτησία. Λάθη χωρίς να υπάρχει λόγος. Παιδικά, απειρίας, λες και κάνανε αγγαρεία που σφύριζαν.

ΥΓ2: Τρελάθηκε και ο Μπόγρης με τον Σώμο: «Πλάκα μου κάνεις; Τι έκανα πάλι; Εμένα βρήκατε πάλι;». Έχει 1000% δίκιο σε αυτή τη φάση. Ανύπαρκτο φάουλ τον χρεώσανε. Στο καλάθι στη λήξη του πρώτου μέρους έχει άδικο. Ο χρόνος καθαρά είχε λήξει.

Διαβάστε επίσης

Ο Μπόγρης τόλμησε…

Ο Μπόγρης τόλμησε…

Ο Θεόφιλος Τυριντζής βγάζει το καπέλο στον Έλληνα σέντερ που είπε αυτά, για τα οποία… αποφεύγουν στην Ευρώπη να μιλάνε και να καταπιάνονται.

Φάνηκε στο… come back!

Φάνηκε στο… come back!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για τον ΕΠΑΡΚΗ Ολυμπιακό στη Μόσχα, τα λάθη απειρίας από τα οποία πρέπει όμως να μάθει, τους «πρωτάρηδες» και τον… Βασιλιά της Ευρώπης!

Η πενταήμερη και ο… μάγκας!

Η πενταήμερη και ο… μάγκας!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για τον Ολυμπιακό των… 20 λεπτών μπάσκετ, το φαινόμενο Τίμα και έχει και δύο υστερόγραφα για την ΚΕΔ.