Ντουντούκα
Υπερηφάνεια για την ομάδα πόλο Γυναικών!
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90.1 FM

Ο Μπόγρης τόλμησε…

Ο Μπόγρης τόλμησε…
Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2018 - 16:23
Αρθρογράφος: Θεόφιλος Τυριντζής
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

«Οι αθλητές ζούμε στον δικό μας μικρό κόσμο και νομίζουμε ότι όλα έξω είναι σπουδαία. Μερικές φορές δεν βλέπουμε τα προβλήματα των ανθρώπων δίπλα μας γιατί έχουμε ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, ταξιδεύουμε συνέχεια και μας νοιάζει αν θα μπει το καλάθι, αν η μπάλα γλιστράει, αν πονάμε που και που. Αν συγκριθούμε με τους ανθρώπους εκεί έξω, οι ανησυχίες μας δεν είναι τίποτα, πράγματα που δεν έχουν την παραμικρή σημασία».

Εβδομήντα λέξεις που περικλείουν όμως εκατομμύρια καταστάσεις, εικόνες, βιώματα, υπάρξεις… Ο Γιώργος Μπόγρης τόλμησε. Τόλμησε και ξέφυγε από την ξύλινη γλώσσα, την διπλωματική, τα λόγια άνευ ουσίας. Τόλμησε και είπε αυτά για τα οποία σπάνια (έως και καθόλου) στην Ευρώπη αποφεύγουν να μιλάνε και να καταπιάνονται. Στο ΝΒΑ τολμούν… Από το να μιλήσουν για ανθρώπινα δικαιώματα και να πάρουν θέση για την πολιτική του τόπου τους… μέχρι προσωπικά βιώματα, όπως η κατάθλιψη που ταλανίζει πολύ κόσμο, αλλά «φοβάται» να μιλήσει! Φοβάται περισσότερο γιατί δεν είμαστε εμείς έτοιμοι να ακούσουμε και να αποδεχθούμε.

Θέλω να σταθώ σε αυτές τις 70 λέξεις. Όχι στο «έργο» του Μπόγρη στο Μάτι και την προσφορά στους συνανθρώπους του. Τι να πω άλλωστε εγώ και να σχολιάσω γι αυτό όταν «μιλάνε» από μόνες του οι 9 ώρες που βρέθηκε κοντά στους πληγέντες; Θέλω να σταθώ σε αυτές τις 70 λέξεις, τις αληθινές, που περικλείουν όλη την ουσία. Σε αυτά που ο Γιώργος Μπόγρης τόλμησε να πει δημόσια..

Στον μικρόκοσμο που πολλές φορές ζουν οι αθλητές (όχι πάντα και όχι όλοι, σε καμία περίπτωση δεν θέλω να το γενικεύσω), με αποτέλεσμα να μην βλέπουν καθαρά γύρω τους. Ναι, είναι τα ταξίδια που ανέφερε και ο ίδιος, είναι η ρουτίνα –από προπόνηση σε αγώνα- είναι τα «δικά» τους προβλήματα, τα οποία γι αυτούς δεν είναι αμελητέα, η πίεση… είναι όλα αυτά τα ασήμαντα και δευτερευούσης σημασίας όμως, συγκριτικά με την πραγματική ζωή.

- Γιατί σε έναν «μικρόκοσμο» πρόβλημα είναι τα 2/10 σουτ, γιατί η μπάλα δεν μπήκε στο καλάθι, αλλά μπροστά σε αυτόν που δεν έχει να πληρώσει το σούπερ μάρκετ του είναι φυσικά ένα… τίποτα!

- Γιατί σε έναν μικρόκοσμο, πρόβλημα είναι η «κούραση» μετά από ένα παιχνίδι και ένα ταξίδι, αλλά μπροστά σε αυτόν που κάθεται σε μία μηχανή εργοστασίου επί… 12 ώρες (και όχι 8) με αυστηρό διάλλειμα 20 λεπτών, φορτώνοντας τα κιβώτια στη παλέτα, που βγάζει ασταμάτητα η μηχανή είναι ένα… τίποτα.

- Γιατί σε έναν «μικρόκοσμο», μπορείς να κάνεις και μία διαχείριση στο ματς του πρωταθλήματος και να πας πιο… σβηστά γιατί προηγήθηκε και ακολουθεί Ευρωλίγκα, αλλά ο οικοδόμος, ο εργάτης κτλ. κάθε μέρα στη δουλειά θα είναι στα κόκκινα. Γιατί έχει κι από πάνω του ένα αφεντικό/διευθυντή με τον φόβο της απόλυσης ανά πάσα στιγμή να ταλανίζει το κεφάλι του.

Για τα έσοδα του καθενός και μάλιστα σε συνάρτηση με το… χόμπι που έγινε επάγγελμα, δεν θα αναφερθώ, γιατί όλοι καταλαβαίνετε τις διαφορές. Μην μιλήσουμε γι αυτονόητα πράγματα.

Αυτές οι 70 λέξεις μου άρεσαν στον Μπόγρη. Θα μπορούσε να είχε κινηθεί η… γλώσσα του διαφορετικά. Να προβεί σε έναν ξύλινο λόγο, να πει απλά «έκανα αυτό που ένιωσα» ή «είναι χρέος μας να βοηθάμε» κι αυτό ήταν όλο. Ο Γιώργος δεν έχει ανάγκη από αποθέωση από όλο αυτό. Ένιωσα να μοιραστώ αυτές τις σκέψεις μου. Δεν ήθελε εξάλλου δημοσιότητα αλλά στην εποχή των smartphones τίποτα δεν μένει κρυφό. Ο Γιώργος κέρδισε πολλά περισσότερα από όλο αυτό, όχι για την εικόνα του, αλλά ως άνθρωπος. Θυμήθηκε να παραμένει προσγειωμένος και ταπεινός. Άνοιξε και πάλι τους ορίζοντες του, είδε ότι η ευτυχία κατοικεί ακριβώς δίπλα με την δυστυχία, ότι το δεδομένο και το αυτονόητο για αυτόν που μένει στον πρώτο όροφο, είναι… άγνωστο γι αυτόν του δεύτερου! Δεν θέλει το «μπράβο». Του αρκεί που είδε έστω και για ένα δευτερόλεπτο χαμόγελα σε μουτζουρωμένα από καπνό πρόσωπα!

Διαβάστε επίσης

Μπλεγμένος στα... δίχτυα του!

Μπλεγμένος στα... δίχτυα του!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για το μπάσκετ που… δεν παίζει ο Ολυμπιακός, για την απόφαση του Μπλατ με Σπανούλη και Σάσα, αλλά και τον πανηγυρισμό του Σλούκα!

Η ευλογία και η ευκαιρία!

Η ευλογία και η ευκαιρία!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για την ευλογία του να έχουμε τον Μπλατ στην Ελλάδα, τις ευκαιρίες του πιεσμένου Τίμα αλλά και τις αλλαγές που… δεν θα γίνουν στην ομάδα!

Φάνηκε στο… come back!

Φάνηκε στο… come back!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για τον ΕΠΑΡΚΗ Ολυμπιακό στη Μόσχα, τα λάθη απειρίας από τα οποία πρέπει όμως να μάθει, τους «πρωτάρηδες» και τον… Βασιλιά της Ευρώπης!