Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Μήπως δεν βγαίνουν τα κουκιά στα γκαρντ;

Μήπως δεν βγαίνουν τα κουκιά στα γκαρντ;
Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2018 - 12:09
Αρθρογράφος: Θεόφιλος Τυριντζής
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

Απογοητεύτηκε, στεναχωρήθηκε και ξενέρωσε ο κόσμος του Ολυμπιακού με την εικόνα της ομάδας στο ΟΑΚΑ. Κακά τα ψέματα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Είχε (και έχει φυσικά) περισσότερες προσδοκίες και απαιτήσεις από τους «ερυθρόλευκους», πόσο μάλλον σε μία χρονική στιγμή όπου και ο Παναθηναϊκός δεν ήταν στα καλύτερά του, δεν έπειθε με τις εμφανίσεις του και οι φίλοι του είχαν πολλά παράπονα, αλλά τα ντέρμπι είναι πάντα… ντέρμπι και το μομέντουμ άλλαξε. Δεν δικαιούταν και δεν άξιζε με όσα είχε δείξει ο Ολυμπιακός αυτή την εμφάνιση, αλλά με τα λόγια δεν γίνεται τίποτα. Οι πράξεις μετράνε.

Η κύρια εξήγηση που έχω στο μυαλό μου είναι ο «άσος» και όχι τα ριμπάουντ, στα οποία στάθηκε Μπλατ και παίκτες (20 επιθετικά πήρε ο Παναθηναϊκός). Το πρόβλημα ήταν στον «άσο». Ο Ολυμπιακός «εγκλωβίστηκε» σε αυτό το κομμάτι με αποτέλεσμα να αποκοπεί. Αναλογιστείτε μόνο πόσες επιθέσεις στο 2ο μέρος δεν εκτέλεσε καν ή ήταν απλά κάκιστες δίχως αξιόλογες προϋποθέσεις.

Με τον Κολοσσό ο Μπλατ είχε δοκιμάσει πολλά σχήματα με φόργουορντ και ένα γκαρντ, το θεώρησα «αναγκαστικό» λόγω της απουσίας του Στρέλνιεκς και του ρότέισον που ήθελε να κάνει, αλλά έτσι πορεύτηκε και στο ΟΑΚΑ. Σπανούλης και Γκος έπαιξαν μαζί 8 λεπτά (δύο φορές από 4 λεπτά). Να αποτέλεσαν ανατρεπτικό παράγοντα τα 3 φάουλ από νωρίς του Αμερικανού και το ότι δεν είχε μπει στο παιχνίδι; Ίσως… Η ουσία είναι πως αυτό το σχήμα, με τον Σπανούλη στον «άσο» δεν ευδοκίμησε. Αντετοκούνμπο και Καλάθης τον πίεσαν σαν μέγγενη, δύο φορές που μπήκε μέσα συνάντησε και τον Λάσμε και ο Παναθηναϊκός έπαιρνε απλόχερα εύκολες κατοχές και πόντους στο τρανζίσιον. Ο Ολυμπιακός του έδινε ότι ακριβώς ήθελε.

Στο πρώτο ημίχρονο, που είχε: 13 ασίστ, 6/12 τρίποντα, 12/20 δίποντα, 4 λάθη και προηγούνταν στο σκορ έχοντας τον έλεγχο του αγώνα, δεν είχε παίξει καμιά μπασκετάρα, αλλά φαίνονταν πιο μυαλωμένος και συγκεντρωμένος στο πλάνο του. Νερά είχε κάνει πάντως. Γιατί είχε ήδη δώσει 7 πόντους στον Παναθηναϊκό από λάθη (2 λάθος επαναφορές) του και 6 σε αιφνιδιασμό. Στα 3 πρώτα λεπτά του αγώνα δε, ο Παναθηναϊκός είχε ανανεώσει 3 φορές τις επιθέσεις του, αλλά αυτό το έφτιαξε στη συνέχεια. Η διαφορά, στα μάτια μου, ήταν τα ριμπάουντ που έπαιρνε με αποτέλεσμα να έχει… 13 πόντους από διπλή ευκαιρία (3 ο Παναθηναϊκός) και τα τρίποντα του Τίμα που είχε 4/4!

Πως τελείωσε το ματς; Με 20 πόντους του Παναθηναϊκού από 2η ευκαιρία (πήρε δηλαδή άλλους 17), με 13 πόντους στον αιφνιδιασμό (πάνω από τον μέσο όρο του) και ακόμα 10 (σύνολο 17) πόντους... χορηγία του Ολυμπιακού από τα λάθη του καθώς στο 2ο μέρος έκανε 8 λάθη, τα 5 στο 3ο δεκάλεπτο.

Ένα 3ο δεκάλεπτο που και πάλι ήταν η… αχίλλειος πτέρνα του. Μέχρι το καλάθι του Πρίντεζη, με περίπου 42΄΄ να απομένουν για τη λήξη είχε: 2/8 βολές, 3/11 δίποντα και 1/4 τρίποντο!

Όταν προσπάθησε δε να σημαδέψει το χαμηλό ποστ στο 4ο δεκάλεπτο, με τους Πρίντεζη και Μιλουτίνοφ να μειώνουν στους 3 πόντους, πίσω δεν κράταγε τίποτα. Καρφώματα με φόλοου, τρίποντα από τον Λεκαβίτσιους. Έδειχνε που πηγαίνει, δεν έπειθε…

Ο Σπανούλης έκανε το μακράν το χειρότερό του παιχνίδι με τη φανέλα του Ολυμπιακού (-3 ranking). Μακράν. Στην επίθεση/ δημιουργία εγκλωβίστηκε στην πίεση του Αντετοκούνμπο, ο Καλάθης τον ζόρισε, τον απομόνωσαν και τον πήγαιναν στην γραμμή του τζάμπολ συνεχώς με τις πάσες του να είναι κάκιστες και μακρινές, ενώ από το ξεκίνημα του ματς, τον σημάδεψαν όλοι στην άμυνα. Του έβαλε ο Λοτζέσκι, δύο απανωτά γκολ φάουλ ο Ανετοκούνμπο στο χαμηλό ποστ, ο Λεκαβίτσιους.

Κάκιστος και ο Παπανικολάου. Κάκιστος… Από τα ριμπάουντ που έχανε μέχρι την πάσα στον… κόσμο σε αιφνιδιασμό. Αναρωτιόμουν γιατί δεν τον βγάζει ο Μπλατ για να δοκιμάσει ένα σχήμα με Σπανούλη-Γκος. Τι περισσότερα θα έχανε;

Όταν ο Ολυμπιακός πηγαίνει στο ΟΑΚΑ χωρίς… Σπανούλη, Παπανικολάου, Στρέλνιεκς (που ήταν απουσία) και Γκος, εν ολίγοις χωρίς κανένα γκαρντ καθώς ο Μάντζαρης έπαιξε 2 λεπτά (όχι πως πιστεύω ότι θα άλλαζε κάτι) και ο Τολιόπουλος φαίνεται πως δεν υπολογίζεται άρα… χωρίς κανένα γκαρντ, πως θα κερδίσει; Με τους Πρίντεζη, Μιλουτίνοφ και Τίμα μόνο; Άντε και λίγο από Λεντέι; Πήγε στράφι και η εμφάνιση του Λετονού. Κι αυτός πρωτάρης σε ντέρμπι ήταν αλλά μπήκε να παίξει ένα ματς ιδιαίτερο. Μπήκε το πρώτο τρίποντο (από εκεί που παίρνει ψυχολογία) και μετά ανέβαζε συνεχώς στροφές. Μονολογούσες, με «τέτοιο Τίμα δεν χάνεται το παιχνίδι», αλλά… μόνος του θα κέρδιζε; Και με τους Πρίντεζη, Μιλουτίνοφ. Ο Βεζένκοφ δεν μπήκε κι αυτός στο ματς, ο Τουπάν ξεκίνησε καλά αλλά στη συνέχεια χάθηκε κι αυτός (7 πόντους στο 1ο μέρος, 2 μέρος στο 2ο), την ώρα που ο Παναθηναϊκός που πήρε 39 πόντους από παίκτες που κακά τα ψέματα δεν πολύ υπολόγιζε πριν το ματς για να τον τραβήξουν στο σκορ: Γκιστ 10, Λεκαβίτσιους 17 και Αντετοκούνμπο 12.

Όταν δεν έχεις γκαρντ, να κουμαντάρουν την ομάδα, να την τρέξουν, να κυκλοφορήσουν τη μπάλα, πόσο μάλλον όταν αυτοί χάνονται, εγκλωβίζονται και τα λάθη τους κοστίζουν (ιδίως του Σπανούλη) με αποτέλεσμα ο αντίπαλος να παίρνει πόντους που θέλει, γιατί στο σετ παιχνίδι έχει πρόβλημα, τότε η εικόνα θα είναι αυτή και δεν δικαιούσαι σαφέστατα τίποτα περισσότερο.

Για το αν θα ήταν ιδεατό να προβεί στην προσθήκη ενός αθλητικού ψηλού λέγαμε, αλλά το διάστημα της απουσίας του Στρέλνιεκς με έχει να αναγκάσει να αναρωτιέμαι αν χρειάζεται γκαρντ, γιατί φαίνεται πως τα κουκιά δεν βγαίνουν.

ΥΓ: 52-32 το επιμέρους στο 2ο μέρος. Τι να συζητήσουμε;

ΥΓ2: Με ξένα αρχ…α να το παίζεις καμπόσος και να κάνεις το κομμάτι σου. Με αλλουνού…

ΥΓ3: Η ιστορία με τα όσα έγραψαν οι διαιτητές στο φύλλο αγώνος… μόλις ξεκίνησε!

ΥΓ4: Περίμενα με αδημονία να δω την περιφερειακή άμυνα και την πίεση στα αντίπαλα γκαρντ με Παπανικολάου, Τουπάν και Τίμα στο ρόστερ αλλά το πρώτο δείγμα ήταν...

ΥΓ5: Νοέμβρη μήνα κανείς δεν κατέκτησε τίποτα κανείς, δεν καταστράφηκε. Οφείλει να μάθει και κοιτάξει μπροστά. Έχει Φενέρ και ανεβαίνει και πάλι στο ΟΑΚΑ. Ας αποδείξει στον αγώνα πρωταθλήματος ποιος είναι ο σωστός και ο πραγματικός Ολυμπιακός!

Διαβάστε επίσης

Μπλεγμένος στα... δίχτυα του!

Μπλεγμένος στα... δίχτυα του!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για το μπάσκετ που… δεν παίζει ο Ολυμπιακός, για την απόφαση του Μπλατ με Σπανούλη και Σάσα, αλλά και τον πανηγυρισμό του Σλούκα!

Η μπαγκέτα στον Μπλατ!

Η μπαγκέτα στον Μπλατ!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής κατανοεί πως η ομάδα θέλει χρόνο και υπομονή, αλλά δεν αποδέχεται την έλλειψη νεύρου και τσαγανού. Δεν βγαίνει το «η μπάλα στον Σπανούλη». Μπορεί να διορθώσει τις... ανορθογραφίες.

Ο Μπόγρης τόλμησε…

Ο Μπόγρης τόλμησε…

Ο Θεόφιλος Τυριντζής βγάζει το καπέλο στον Έλληνα σέντερ που είπε αυτά, για τα οποία… αποφεύγουν στην Ευρώπη να μιλάνε και να καταπιάνονται.

Η ευλογία και η ευκαιρία!

Η ευλογία και η ευκαιρία!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για την ευλογία του να έχουμε τον Μπλατ στην Ελλάδα, τις ευκαιρίες του πιεσμένου Τίμα αλλά και τις αλλαγές που… δεν θα γίνουν στην ομάδα!