Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Επιστροφή στο… αρχικό πλάνο!

Επιστροφή στο… αρχικό πλάνο!
Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018 - 14:31
Αρθρογράφος: Θεόφιλος Τυριντζής
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

Δεν τα είδα… τόσο άσχημα τα πράγματα στο «Audi Dome»! Σίγουρα, ο Ολυμπιακός δεν έθελξε με το μπάσκετ που έπαιξε, δεν ήταν όμορφο παιχνίδι και στόχευσε σε τρόπους από τους οποίους ήρθε η νίκη, γιατί- μετά το 0/3- αυτό ήταν ξεκάθαρα το ζητούμενο- ωστόσο, είχε κάποια διαστήματα αρκετά καλά και αναπόφευκτα στο μυαλό μου κράτησα μερικά επιμέρους σημεία τα οποία… ανήλθαν και πάλι στην επιφάνεια. Κομμάτια του παιχνιδιού που βλέπαμε στην αρχή, αλλά στη συνέχεια… χάθηκαν, έχοντας παίξει ρόλο σαφή βέβαια σε αυτό και ο τραυματισμός του Γιάνις Στρέλνιεκς. Ακόμα ένας λόγος που η απόκτηση γκαρντ είναι επιτακτική και αναγκαία.

Ο «αρχικός» ρόλος του Σπανούλη

Το Νο.1 στοιχείο, το βασικό, το κομβικό ήταν «η επιστροφή» στο πλάνο της γρήγορης κυκλοφορίας της μπάλας, της άμεσης εκτέλεσης στην επίθεση, της κίνησης της μπάλας στο «5-5» στη ρακέτα με κοψίματα και τον Μιλουτίνοφ σε άγρια διάθεση (τρίποντο, κάρφωσε ανάμεσα σε τρεις) και… ο ρόλος του Σπανούλη. Δεν το έκανε σε διάρκεια, το έβγαλε ανά διαστήματα αλλά το… έκανε. Γιατί το είχαμε χάσει. Ο Σπανούλης δεν κράταγε τη μπάλα, ίσα-ίσα, υπήρχαν φάσεις και μάλιστα απανωτές που ο αρχηγός δεν ακουμπούσε τη μπάλα. Δεν είναι κακό αυτό, αποπροσανατολίζει την άμυνα, καθώς ο Σπανούλης θα κρατήσει παίκτη πάνω του όπως και να χει.

* Στο 2ο δεκάλεπτο, ο Στρέλνιεκς δημιουργεί, ο Σπανούλης είναι στη γωνία και ο Λετονός έχει άλλη επιλογή για άμεση εκτέλεση της επίθεσης.

* Δεύτερη σερί επίθεση και ο ίδιος ο αρχηγός δείχνει που να πάει η μπάλα. Όχι σε αυτόν, αλλά δείχνει στον Παπανικολάου την επιλογή Λεντέι.

* Τελευταία επίθεση του Ολυμπιακού στο 2ο δεκάλεπτο, ο Σπανούλης έχει τη μπάλα, όλος ο κόσμος περιμένει να σουτάρει με το αγαπημένο του side step, αλλά μπούκαρε μέσα, πάσα έξω στον ολομόναχο Γκος, καθώς όλη η άμυνα της Μπάγερν επικεντρώθηκε πάνω του και ελεύθερο τρίποντο από τον Γκος. Δεν μπήκε, αλλά η επιλογή ήταν έξοχη.

* Στο 4ο δεκάλεπτο, ξεκίνησε με 3 ασίστ τη δράση του και μετά πήρε προσπάθειες πάνω του, με τον Μπλατ να έχει δίπλα του τον Στρέλνιεκς και όχι ημίψηλο σχήμα. Παίκτη που μπορεί και να δημιουργήσει και να εκτελέσει κι όχι να περιμένει.

Ο Γκος έτρεξε το παρκέ…

Επίσης… Είδαμε ξανά τον Γκος (δύο φορές) να παρουσιάζει την ταχυδύναμή του. Πόσο σημαντικό είναι το ριμπάουντ ε; Ο Γκος τρέχει σε 3’’-4’’ δευτερόλεπτα το παρκέ. Είχαμε καιρό να το δούμε. Πήγε μόνος του μέχρι μέσα για… πάρε βάλε στον Πρίντεζη, ενώ το έκανε στη συνέχεια για να τελειώσει ο ίδιος με ανάποδο λέι απ, πιάνοντας ανοργάνωτη την άμυνα της Μπάγερν, αλλά και με ασίστ ξανά στον Πρίντεζη. Δεν ήταν σούπερ ο Αμερικανός, αλλά έδωσε πράγματα τα οποία θέλει και περιμένει από αυτόν ο Ολυμπιακός.

Με δύο γκαρντ…

Για να επιστρέψω όμως σε αυτό που έλεγα… Ο Μπλατ επανήλθε στο πλάνο (γιατί είχε και τον Στρέλνιεκς και πάλι στη διάθεσή του, παίζει ρόλο κι αυτό, καθώς ο Μάντζαρης είναι εκτός ροτέισον) με τα δύο γκαρντ, αλλά χωρίς διακριτούς ρόλους στο παρκέ. Αν θυμάμαι καλά, μόνο στο ξεκίνημα έπαιξε με έναν γκαρντ. Δεν ήταν έτσι ξεκάθαρο ποιος θα οργάνωνε, ποιος θα εκτελούσε. Γκος και Στρέλνιεκς είχαν 7 ασίστ σύνολο, ενώ στο 4ο δεκάλεπτο, στην περίοδο που πέτυχε 27 πόντους (σ.σ. 21 είχε βάλει στην 4η περίοδο με ΤΣΣΚΑ, 25 στην β΄ με ΠΑΟ και 27 με Μακάμπι επίσης στο β΄) δεν ήξερες ποιος θα στην κάνει. Πόσο καιρό είχαμε να το δούμε κι αυτό; Ο Σπανούλης σε αυτό το διάστημα μοίρασε 3 ασίστ και πέτυχε 6 πόντους, ο Στρέλνιεκς 10 πόντους, όλους τους πόντους του δηλαδή, σημαδεύοντας τον Κόπονεν, συνέχισε την εκπληκτική δουλειά και ο Λεντέι, έδωσε και ο Τίμα.

Οι άμυνες των Τίμα και Λεντέι

Για τον Στρέλνιεκς δεν θα αναφέρω τίποτα παραπάνω, όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικός είναι και την επίδραση που έχει στην λειτουργία της ομάδας. Θέλω να σταθώ στους δύο τελευταίους. Στον Λεντέι και τον Τίμα. 22 πόντους έδωσαν μαζί στον Ολυμπιακό, αλλά και πάλι δεν θα σταθώ σε αυτό, αλλά στην άμυνά τους. Πολλές και καλές άμυνες και οι δύο. Ο Τίμα – που δεν το ενστερνιζόμουν αλλά φαίνεται πως όταν είναι πιο άδεια η θέση στο «3» (έλειπε ο Τουπάν, κακός ο Παπανικολάου και πάλι) νιώθει πιο άνετα και φυσικά βρίσκει περισσότερο χρόνο (30 λεπτά έπαιξε)- έβαζε δυνατά το κορμί του στις προσωπικές μονομαχίες κοντά στο καλάθι και δεν μπορούσαν να τον σπρώξουν, ενώ ο Λεντέι, που πέρασε και πάλι πολύ χρόνο στο «4» και αν είναι να καθιερωθεί εκεί θέλει ψηλό ο Ολυμπιακός με διαφορετικά χαρακτηριστικά- πέραν της εκπληκτικής δουλειάς σε επίθεση και ριμπάουντ ήταν κομβικός και στην άμυνα. Ο Βεζένκοφ –που μπήκε στο «3»- αντιμετώπισε πρόβλημα με τον Ντέρικ Ουίλιαμς, του Πρίντεζη του πήρε 3 φάουλ, αλλά ο Λεντέι το πήγε όπως έπρεπε. Συν τοις άλλοις, ο Αμερικανός βγήκε πολλές φορές και πίεσε στη μπάλα.

Απλά μία νίκη… συνεχίζει!

Θα κλείσω με μία φράση του Ντέιβιντ Μπλατ: «Μερικές φορές πληρώνεις το τίμημα νωρίς στη σεζόν, αλλά αργότερα αντιστρέφεται η κατάσταση και έχεις το αβαντάζ. Για αυτό δεν απογοητεύτηκα που χάσαμε κάποια παιχνίδια, όπως δεν ενθουσιάζομαι όταν κερδίζουμε κάποιο παιχνίδι. Ξέρω τι ακολουθεί, ξέρω τι πρέπει να κάνουμε και ανυπομονώ».

Ο Ολυμπιακός, με καλά σημεία και στοιχεία, αλλά και πολλά αρνητικά (14 λάθη, έδωσε 14 πόντους στον αντίπαλο από λάθη του και 10 σε αιφνιδιασμό ενώ αυτός πήρε μόλις 6), με βεβιασμένες επιθέσεις που έδωσαν τρανζίσιον και σερί στη Μπάγερν, πήρε αυτό που αναζητούσε εναγωνίως και επιτακτικά. Τη νίκη. Δεν τον έπαιρνε για κανένα άλλο αποτέλεσμα. Ήθελε τη νίκη ακόμα και με… μισό πόντο. Δεν έγινε όμως το παραμικρό. Δεν κρύβει τα προβλήματά του, τα ξέρουν άλλωστε αλλά συνεχίζει με καλύτερη ψυχολογία για τον «τελικό» με τη Ρεάλ Μαδρίτης στο ΣΕΦ, θέλοντας μέσα από αυτή τη διαδικασία να γίνεται καλύτερος αλλά και αναζητώντας σε πρώτη φάση, ένα γκαρντ που θα του δώσει πράγματα. Θα γεμίσει τους «κοντούς» του, γιατί έχει μείνει ουσιαστικά και τυπικά με τρεις, αλλά και που θα του προσφέρει και αγωνιστικά ωφέλει. Γι αυτό και θα πρέπει να είναι κάτι «έτοιμο» και όχι ένα prospect που θα χρειαστεί να περιμένει κι αυτόν όπως τον Γκος.

Είναι απλά μία νίκη και συνεχίζει…

Διαβάστε επίσης

Στις... ράγες ξανά!

Στις... ράγες ξανά!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για τον Ολυμπιακό που βαδίζει στα βήματα που χάραξε ο Μπλατ, την επιρροή των γκαρντ, την κίνηση με Λεντέι και το… σέρβικο τοίχος.

Τα...τρία πρόσωπα!

Τα...τρία πρόσωπα!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για τον «διπρόσωπο» Ολυμπιακό με τον Πανιώνιο, όπου όταν σοβαρεύτηκε ήταν χάρμα ιδέσθαι αλλά και για το… «νέο», τον Δημήτρη Αγραβάνη που επέστρεψε.

Η μπαγκέτα στον Μπλατ!

Η μπαγκέτα στον Μπλατ!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής κατανοεί πως η ομάδα θέλει χρόνο και υπομονή, αλλά δεν αποδέχεται την έλλειψη νεύρου και τσαγανού. Δεν βγαίνει το «η μπάλα στον Σπανούλη». Μπορεί να διορθώσει τις... ανορθογραφίες.

Μπλεγμένος στα... δίχτυα του!

Μπλεγμένος στα... δίχτυα του!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για το μπάσκετ που… δεν παίζει ο Ολυμπιακός, για την απόφαση του Μπλατ με Σπανούλη και Σάσα, αλλά και τον πανηγυρισμό του Σλούκα!