Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Στις... ράγες ξανά!

Στις... ράγες ξανά!
Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2018 - 16:58
Αρθρογράφος: Θεόφιλος Τυριντζής
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

Ο Ολυμπιακός φαίνεται πως μπήκε… στις ράγες ξανά και είναι έτοιμος να ακολουθήσει τον δρόμο του. Είχε παρεκκλίνει, αλλά με υπομονή, πίστη και κλειστά τα αυτιά φαίνεται πως μπαίνει ξανά στον δρόμο που εξ αρχής ήθελε να ακολουθήσει. Ενός μπάσκετ γρήγορου, με κίνηση και συνδυασμούς, αλλά και ενός μπάσκετ που θα έδινε έμφαση στην άμυνα. Από το φιλικό με την Ούνιξ Καζάν στη Κρήτη το είχε επισημάνει ο Ντέιβιντ Μπλατ πως «φυσικά θέλουμε να παίζουμε και καλή άμυνα, δεν μας νοιάζει μόνο η επίθεση» και να που ο Ολυμπιακός στην 2η διαβολοβδομάδα έκανε το 2/2 μέσω της… άμυνάς τους.

Κι όμως… η άμυνα!

Γιατί στο πρώτο ημίχρονο με την (αήττητη με 8-0) Ρεάλ Μαδρίτης μπορεί να έδωσε ρεσιτάλ βάζοντας στην καλύτερη άμυνα της Ευρωλίγκας (για όσους το λησμονούν) 29 πόντους στο 1ο δεκάλεπτο και 52 στο 20άλεπτο, με 61% τρίποντα (8/13) και 12 ασίστ, αλλά… όταν χρειάστηκε, όταν η απειρία καταστάσεων και τα χαζά λάθη έκαναν την εμφάνισή τους (σ.σ. έχασαν τη μπάλα στην πίεση στα 28΄΄) βγήκε η άμυνα στον Καμπάτσο στα 17΄΄, ενώ είναι αξιομνημόνευτο πως μετά το 3-11 επιμέρους με το οποίο μπήκε η Ρεάλ στο 3ο δεκάλεπτο και το συνολικό 13-24 (αχ αυτά τα 3α δεκάλεπτα), ο Ολυμπιακός με σχήμα κυρίως με τρία γκαρντ κράτησε για 8 «γεμάτα» λεπτά τη Ρεάλ (των 93 πόντων μ.ο.) χωρίς εντός παιδιάς καλάθι. Θα πουν πολλοί «έλλειπε ο Γιουλ και ο Αγιόν», αλλά να θυμίσω πως μιλάμε για την πιο πλήρη ομάδα στην Ευρωλίγκα και πως πέρσι που είχε πληγεί από απανωτούς τραυματισμούς… πήγε και το πήρε.

Τα γκαρντ ελέγχουν το σύγχρονο μπάσκετ

Το μπάσκετ που θέλει να παίξει ο Ντέιβιντ Μπλατ και για 2ο σερί παιχνίδι στοιχεία αυτού κάνουν έντονα την εμφάνισή τους, χρειάζεται οπωσδήποτε τα γκαρντ να το «ακολουθήσουν» και να το υποστηρίξουν. Με τον Στρέλνιεκς να επέστρεψε δριμύτερος από τον τραυματισμό του (25 πόντους, 4 ασίστ με 6/10 δίποντα και 3/5 τρίποντα στα… 2α ημίχρονα με Μπάγερν και Ρεάλ), τον Γκος να αρχίζει να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της Ευρωλίγκας, καθώς ξεχνάμε πως είναι τα πρώτα του παιχνίδια στην διοργάνωση και τον Σπανούλη – στον ρόλο που τον θέλει ο Μπλατ στον οποίο είναι πιο απελευθερωμένος και μοιάζει πολύ πιο φρέσκος- να μπαίνει λες και παίζει σε τελικό Ευρωλίγκας (αν και γι αυτόν δεν έχει σημασία η ταμπέλα του κάθε αγώνα), ο Ολυμπιακός όχι απλά μπορεί να υποστηρίξει το μπάσκετ που θέλει να παίξει ο Μπλατ, αλλά απέναντι σε μία ομάδα που έχει την καλύτερη (το ξαναλέμε) άμυνα στην Ευρωλίγκα, το έκανε σε εξαιρετικό βαθμό. Μπήκαν τα τρίποντα και το «άνοιξε» αλλά επίσης ήταν και η κυκλοφορία της μπάλας, το πώς την γύρναγε, η εκτέλεση, οι συνεργασίες. Από το πρώτο δεκάλεπτο δε επιστράτευσε το σχήμα με τα τρία γκαρντ (ήταν σε κακή βραδιά τα τριάρια του Παπανικολάου και Τίμα) και στο 4ο δεκάλεπτο έπαιξε κυρίως με αυτό. Οι τρεις τους, του έδωσαν 58 από τους 88 πόντους της ομάδας, 9 από τις 15 ασίστ, 9 από τα 11 τρίποντα της ομάδας.

Όταν ο Γκος είναι «επιθετικός»

Πέραν των δύο παλιών, θέλω να σταθώ στον Γκος λίγο παραπάνω… Είναι περισσότερος επιθετικός (πήρε 14 σουτ), βγάζει την αγαπημένη του κίνηση με το φλόουτερ και δείχνει πως παιχνίδι με παιχνίδι προσαρμόζεται ολοένα και καλύτερα. Σε ένα συνθήκη τραζνίσιον στο 4ο δεκάλεπτο και με το μομέντουμ στον Ολυμπιακό, πήρε τρίποντο ενώ υπήρχαν καλύτερες επιλογές. Αστόχησε και τα ψιλοάκουσε, με τον ίδιο να αισθάνεται άσχημα για την επιλογή του. Αν το είχε βάλει, οκ, θα είχε απογειώσει τον Ολυμπιακό, αλλά είχε την ψυχολογία να το κάνει, είναι παίκτης που τα έχει ανάγκη, ο Σπανούλης πήγε και τον εμψύχωσε και στη συνέχεια ο ίδιος έδειξε την ψυχραιμία του στις βολές. Θα μάθει… Θα προσαρμοστεί! Είναι καλός παίκτης και κυρίως νιώθει την εμπιστοσύνη του προπονητή του (σ.σ. μίλησε πάλι για τον Γκος ο Μπλατ στη συνέντευξη Τύπου) κάτι που είναι πολύ σημαντικό.

Η κίνηση με τον Λεντέι στο «4»

Πέραν της «επιστροφής» Στρέλνιεκς- για το οποίο έχουμε αναλύσει πως είναι ο Ολυμπιακός με τα ημίψηλα σχήματα (φόργουορντ στο «2» και ένα γκαρντ) αλλά και το έλλειμμα όταν απουσιάζει ένας από τους τρεις και τα προβλήματα που δημιουργούνται, γι αυτό είναι αναγκαία η ενίσχυση με έναν ακόμα- ο Ολυμπιακός έχει αλλάξει πρόσωπο και με τη κίνηση του Μπλατ να περάσει τον Λεντέι (και) στο «4». Ψάχνει συνεχώς τρόπους, ώστε να πάρει το 100% από τον κάθε παίκτη του και ο Λεντέι εκεί νιώθει πιο απελευθερωμένος. Γιατί έχει τον χώρο για επίθεση με πρόσωπο στο καλάθι, παίρνει τα σουτ του από μακριά (τρίποντα) και παίζει πολύ καλύτερες άμυνες ως πάουερ φόργουορντ. Πλέον μετά τα ντράιβ αντιπάλων τον βλέπουμε να έρχεται ως βοήθεια από πίσω για τα κόψιμο. Τι θα γίνει στους ψηλούς; Θα το δούμε… Με τον Πανιώνιο μπαίνει και ο Αγραβάνης ο οποίος προορίζεται και για το «5» και να δούμε τι θα γίνει με τον Βεζένκοφ. Ο Μπλατ δεν θέλει να τον χάσει, τον ίδιο δεν τον έχει πάρει από κάτω.

Ο Μιλουτίνοφ είναι το καλύτερο σέντερ της Ευρωλίγκας (;)

Last but not least λένε στη Βοστώνη που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Ντέιβιντ Μπλατ και δεν μπορώ να μην αναφερθώ στον Μιλουτίνοφ. Ώρες μετά το παιχνίδι σκεφτόμουν «τι έχει κάνει ρε;». ξεκάθαρα ο MVP ανάμεσα σε πολλούς διακριθέντες για τον Ολυμπιακό. Ο Μίλου έστησε τοίχος. Ο Μίλου ήταν το 90% της άμυνας του Ολυμπιακού. Ο Μίλου όταν χρειάστηκε στο 4ο δεκάλεπτο έπαιξε τον Ταβάρες και του έβαλε καλάθι κάτω από το (πελώριο) χέρι του. Ο Μίλου τείνει (αν δεν είναι ήδη) να γίνει το καλύτερο σέντερ στην Ευρωλίγκα.

Δουλειά, ενίσχυση… συνεχίζει ταπεινά!

Η νίκη είναι megaliiii όπως έγραψε και ο Τουπάν, αλλά ο Ολυμπιακός οφείλει να συνεχίσει ταπεινός και να συνεχίσει τη δουλειά του. Όπως λέει ο Μπλατ «δεν απογοητεύτηκα πολύ όταν χάναμε, δεν ενθουσιάζομαι και τώρα». Έχει δουλειά, έχει να πάρει ακόμα πράγματα από τους παίκτες του και θα έρθει και η τονωτική ένεση συν την επάνοδο του Αγραβάνη. Έχει βουτήξει στη φωτιά, αποκόμισε κάποια εγκαύματα, αλλά μπαίνει πλέον στις ράγες του και είναι έτοιμος να ακολουθήσει τον δρόμο του.

ΥΓ: Όχι χαρά, αλλά ευλογία να ακούς αυτά που λέει ο Ντέιβιντ Μπλατ.

ΥΓ2: Θα λέτε στα εγγόνια σας «έζησα στην εποχή του Σπανούλη». Για σκεφτείτε το…

ΥΓ3: Είναι διαφορετικό να είσαι εκεί κι άλλο να τα βλέπεις από βίντεο. Τα συμπεράσματα δεν είναι τα ίδια. Το off the record το είπε δημοσιογράφος πρώτα εν είδει αστεϊσμού και μετά ο Μπλατ επίσης κι αυτός κινούμενος στο ίδιο κλίμα. Τον έχετε για χαζό τον Μπλατ με ανοικτές κάμερες και με live streaming να θέλει να πει κάτι off the record και να συνεχίζει να μιλάει; Η πιστεύετε ότι θα μιλήσει για πολιτική off the record;

Διαβάστε επίσης

Τα...τρία πρόσωπα!

Τα...τρία πρόσωπα!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για τον «διπρόσωπο» Ολυμπιακό με τον Πανιώνιο, όπου όταν σοβαρεύτηκε ήταν χάρμα ιδέσθαι αλλά και για το… «νέο», τον Δημήτρη Αγραβάνη που επέστρεψε.

Α ρε Λεντέι που χρειάζεστε…

Α ρε Λεντέι που χρειάζεστε…

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για τον «διαβασμένο» και επαγγελματία Ολυμπιακό, αλλά και τη μαγική βραδιά του Αμερικανού που τρέλανε το ΣΕΦ και όχι μόνο!

Επιστροφή στο… αρχικό πλάνο!

Επιστροφή στο… αρχικό πλάνο!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής προτιμά να κρατήσει τα καλά στοιχεία που ανήλθαν ξανά στην επιφάνεια, από το μη θελκτικό μπάσκετ και φωνάζει «trust the process» μαζί με το (έτοιμο) γκαρντ που θα έρθει.

Η μπαγκέτα στον Μπλατ!

Η μπαγκέτα στον Μπλατ!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής κατανοεί πως η ομάδα θέλει χρόνο και υπομονή, αλλά δεν αποδέχεται την έλλειψη νεύρου και τσαγανού. Δεν βγαίνει το «η μπάλα στον Σπανούλη». Μπορεί να διορθώσει τις... ανορθογραφίες.