Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Η... συμμορία του Μπλατ!

Η... συμμορία του Μπλατ!
Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018 - 15:14
Αρθρογράφος: Θεόφιλος Τυριντζής
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

Τεράστιας και κομβικής σημασίας το «διπλό» του Ολυμπιακού στη Βαρκελώνη! Το αντιλαμβάνεστε όλοι. Σε ένα γήπεδο στο οποίο οι «ερυθρόλευκοι» είχαν μόλις δύο νίκες στην Ευρωλίγκα, αλλά και περισσότερο απέναντι σε μία Μπαρτσελόνα που έχει ποιότητα και έπαιζε με τη πλάτη στον τοίχο. Ήθελε πάση θυσία να αντιδράσει μετά τις πέντε (τρεις στην Ευρωλίγκα) σερί ήττες που είχε. Και μην πει κανείς «δεν είναι στα καλά της» γιατί να θυμίσω πως και πέρσι οι Καταλανοί προέρχονταν από τρεις σερί ήττες, ο Ολυμπιακός είχε 4 σερί νίκες αλλά… έφαγε μία 22άρα στο «Παλάου».

Ο Ολυμπιακός την ανάγκασε να παίξει έτσι, ο Ολυμπιακός την πήγε εκεί όπου ακριβώς ήθελε και το να λένε ξανά και ξανά ο Μπλατ και οι παίκτες πως το πλάνο ήταν άρτιο και είχε προετοιμαστεί άριστα από τους συνεργάτες του κόουτς (σ.σ. τους έδωσε δύο φορές συγχαρητήρια) και εκτελέστηκε άριστα, ίσως καλύτερα από κάθε φορά αντιλαμβάνεστε τη δουλειά που έγινε.

Η άμυνα και… πάλι!

Η άμυνα ήταν το «κλειδί». Και πάλι… Κόντρα σε όσους και όσα τόνιζαν πως ο Ολυμπιακός με τον Μπλατ θα παίζει μπάσκετ Γκέρσον. Θα βάζει πολλά αλλά θα τρώει και πολλά. Κράτησε τη Μπαρτσελόνα που ήθελε να… βάλει, γιατί μην ξεχνάτε στα τελευταία παιχνίδια της σκόραρε 65 πόντους, που είχε προετοιμαστεί να βρει ξανά τα πατήματά της στην επίθεση αλλά και να βελτιώσει το ριμπάουντ, στους 30 πόντους στο ημίχρονο και στους 60 σε 40 λεπτά. Ότι ήθελε να κάνει, ο Ολυμπιακός το κατέστρεψε.

Με ενέργεια, με σωστές και απανωτές αλλαγές, με πλάνο… Ξέκοψε την δημιουργία του Ερτέλ κατά αρχάς. Στις 3 ασίστ έμεινε ο Γάλλος. Ας βάλει όσους θέλει. Έχει ξαναγίνει. Αν βάζει πόντους ο Ολυμπιακός δεν κινδυνεύει. Ρυθμό δεν ήθελε να βρει και να δημιουργεί. Στις 0 ασίστ και ο Πάνγκος. Ο Μιλουτίνοφ για μία ακόμη φορά έπαιξε εξαιρετικά τον Τόμιτς (2 πόντους με 1/2 δίποντο), ενώ συνολικά οι ψηλοί της είχαν 8 πόντους (Σεραφέν 2, Τόμιτς 2 και Πουστοβόι 4).

Που να έβαζε και τα… λέι απ

Τον αδικούσε τον Ολυμπιακό το 30-32 του ημιχρόνου. Ήλεγχε απόλυτα το ματς αλλά ήταν νευρικός και έχανε… λέι απ. Θυμάστε πόσα καλάθια έχασαν κάτω από το καλάθι; Είχε στο ημίχρονο μόλις 38% δίποντα (8/21), μόλις 2 ασίστ (από Λεντέι και Γκος) και 7 λάθη εκ των οποίων τα περισσότερα δεν ήταν στα… χέρια των αντιπάλων όπως συνήθως. Είχε μπει όμως καλά από μακριά με 40% τρίποντα (4/10) και μάζευε κάθε ριμπάουντ ανανεώνοντας τις κατοχές/ επιθέσεις του και συνάμα μην δίνοντας τη μπάλα στην Μπαρτσελόνα, όχι για να τρέξει, αλλά για να εκτελέσει επίθεση. Στο σετ παιχνίδι μάλιστα 3-4 φορές τής έμεινε η μπάλα στα χέρια.

Μπασκετάρα στο 3ο δεκάλεπτο

Το 3ο δεκάλεπτο για τους Πειραιώτες ήταν μαγευτικό. Το συνήθως… κακό τους διάστημα. Μπήκαν μέσα, κράτησαν τις αρχές τους στην άμυνα, αλλά στην επίθεση συνεργάζονταν τόσο καλά, κυκλοφορούσαν τέλεια και με ταχύτητα τη μπάλα που σε έκαναν να λες «τι μπάσκετ παίζουν αυτοί ρε;» και κυρίως… ηρέμησαν! Ο Μιλουτίνοφ το’υς πήρε παραμάζωμα, αλλά ήταν συνάμα και πιο αποτελεσματικοί κάτω από το καλάθι. Το 38% έγινε 50% στα δίποντα (7/14 στο 2ο ημίχρονο) ενώ από τους 7 πόντους που είχε πάρει από τα 11 επιθετικά, έφτασε στους 20 πόντους από 2η ευκαιρία. Με ακόμα 10 επιθετικά πήρε δηλαδή άλλους 13 πόντους από δεύτερη ευκαιρία.

Η «βουτιά» του Στρέλνιεκς

Το έγραψα και στο ματς… Όλη η εικόνα και τα «θέλω» του Ολυμπιακού στο παιχνίδι ήταν η παρακάτω εικόνα. Ο Στρέλνιεκς χίμηξε στη γραμμή στο κέντρο του παρκέ ανάμεσα σε Ερτέλ και Πάνγκος για τη μπάλα στο +9 και με 3 λεπτά να απομένουν. Ο Στρέλνιεκς που δεν ήταν καθόλου καλός στο «Παλάου», από τους ελάχιστους που δεν απέδωσαν, αλλά ακόμα και εκεί, ακόμα και με τη «βουτιά» έκανε αυτό που έπρεπε καταδεικνύοντας το «πρέπει» της ομάδας και περιγράφοντας την εικόνα του Ολυμπιακού στο «Παλάου».

Το καλύτερο σέντερ στην Ευρώπη!

Για τον Μιλουτίνοφ δεν θα αναφέρω τίποτα. Οι λέξεις είναι πολύ λίγες και μικρές για να περιγράψουν αυτά που κάνει ο Σέρβος. Το μόνο που θα αναφέρω είναι πως με σιγουριά πλέον, γιατί παλαιότερα είχα βάλει ένα «ίσως», είναι το κορυφαίο σέντερ στην Ευρωλίγκα. Το τι θα φέρει το μέλλον αναφορικά με τους Σπερς θα το δούμε. Μέχρι τότε… ας τον απολαύσουμε!

Το «φωνάζουν» στον Ολυμπιακό: Βοηθήστε τους με Γκραν Κανάρια

Δεν το λέω εγώ, δεν το λένε οι δημοσιογράφοι, που έχετε η αλήθεια είναι μία ίντριγκα στο ότι συνεννοούμαστε σε διάφορα θέματα, αλλά το φωνάζουν από την ομάδα. Ο Μπλατ, οι παίκτες. Με τη Γκραν Κανάρια είναι ύπουλο το παιχνίδι. Έχει παγίδες… Η ομάδα προέρχεται από ταξίδι, πήγε απευθείας από το αεροδρόμιο για προπόνηση, είναι κουρασμένη και έχει ανάγκη τον κόσμο της. Όπως με την Εφές να την ωθήσει στη νίκη. Μόνο έτσι θα πάρει αξία το «διπλό» στη Βαρκελώνη. Σταθείτε τους, όσο και όπως μπορεί ο καθένας… Το αξίζουν!

ΥΓ: 8 τρίποντα πέτυχε ο Ολυμπιακός, τα μισά, τα 4 είναι του Σπανούλη

ΥΓ2: Δεν ξέρω τι άλλο πρέπει να γίνει με τον Τίμα. Πόση πια εμπιστοσύνη να του δείξει;

ΥΓ3: Πολύ καλός ο Γκος και μεστός στο παιχνίδι του. Είπαμε, στις νίκες του ο Ολυμπιακός θέλει τουλάχιστον 2 γκαρντ σε καλή/μεστή βραδιά.

ΥΓ4: Μπράβο και πάλι στον Μπόγρη. Μπαίνει για 1, 2, 5 λεπτά παίζει με ψυχή και τα δίνει όλα. Παράδειγμα για όσους μουρμουράνε. Δεύτερη φορά (από αυτές που ξέρουμε τουλάχιστον) που ο Μπλατ του δίνει το χέρι και συγχαρητήρια μέσα στα αποδυτήρια».

ΥΓ5: Η τέλεια ληστεία…; Μακάρι!

Διαβάστε επίσης

Ούτε με... αίμα!

Ούτε με... αίμα!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για τους γραφικούς Ολυμπιακούς που φωνάζουν για τον κάθε Μάνο που δεν δίνει φάουλ ενώ τους… ανοίγουν τα κεφάλια! Το μήνυμα… ελήφθη!

Ο Σάσα γράπωσε την ευκαιρία!

Ο Σάσα γράπωσε την ευκαιρία!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για την διαφορετική πνευματική διαχείριση που κάνουν Βεζένκοφ και Τίμα… Ίδια γραμμή αφετηρίας αλλά διαφορετικός τερματισμός.

No Prisoners…

No Prisoners…

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για τη μαγική «ερυθρόλευκη» Πέμπτη και την «αιχμαλωσία» των Εφές και Μίλαν σε ΣΕΦ και Καραϊσκάκη αντίστοιχα.