Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ολυμπιακός σκέτη… παράνοια!

Ολυμπιακός σκέτη… παράνοια!
Σάββατο, 5 Ιανουαρίου 2019 - 09:30
Αρθρογράφος: Θεόφιλος Τυριντζής
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

Αν μου ζητούσε κανείς να περιγράψω με μία-δυο λέξεις την εικόνα του Ολυμπιακού στο ματς με τον Παναθηναϊκό, αυτή θα ήταν… «τον έπνιξε»! Οι «ερυθρόλευκοι» από το ξεκίνημα του αγώνα «στραγγάλισαν» τον αντίπαλό τους. Η άμυνα ήταν εξαιρετική με τον Μάντζαρη να πιάνει τον Καλάθη και να μάς θυμίζει τον παλιό καλό αμυντικά τουλάχιστον Μάντζαρη, τον Παπανικολάου να κάνει τα πάντα, τα αγαπημένα deflections του Πιτίνο (αλλοιώσεις) πέραν των κλεψιμάτων και τον Μιλουτίνοφ… -ω Θεέ μου- να μοιάζει με ταύρο εν υαλοπωλείο. Να παίρνει επιθετικά ριμπάουντ και να καρφώνει ανάμεσα σε δύο και τρεις έτοιμος να κατεβάσει τη μπασκέτα.

Για μένα ο Μιλουτίνοφ ήταν ο μισός Ολυμπιακός. Το 50%!! Φάνηκε στο πρώτο δεκάλεπτο ακόμα που βγήκε στο 14-8 και ο Παναθηναϊκός, πέραν της άμυνας των «ερυθρόλευκων», από τα συνολικά 7 ριμπάουντ που είχε, τα 5 ήταν επιθετικά, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο το σκορ.
Συνδυαστικά στο μυαλό μου, με την παρουσία του Σπανούλη (18 λεπτά με 6 πόντους και 2 ασίστ), ο Ολυμπιακός περνάει σε μία άλλη εποχή. Σε μία εποχή μάλιστα που κυριαρχούν τα γκαρντ, ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα του Μιλουτίνοφ. Του σέντερ του ο οποίος πασάρει ιδανικά όσοι και να τον κλείσουν. Του ψηλού του, που είναι… πλέι μέικερ ρακέτας. Συνδυαστικά λοιπόν, βαδίζοντας σε μία κατάσταση του να ανεξαρτητοποιηθεί από το παιχνίδι του Σπανούλη, ο Ολυμπιακός έχει γίνει η ομάδα του Μιλουτίνοφ. Είναι βαρόμετρο κακά τα ψέματα και φάνηκε από τη στιγμή που δεν είχε και την απαραίτητη βοήθεια από τον Λεντέι. Εκτός κλίματος ο Αμερικανός, κακός ο Τουπάν, μέτριος προς κακός και ο Γκος, χίλια μπράβο στον Στρέλνιεκς που ξεκίνησε με τρία λάθη αλλά όχι απλά δεν τον πήρε από κάτω, αλλά ήταν ακρογωνιαίος λίθος κι αυτός. Μία παρένθεση για τους ξένους ήταν αυτή…

Ο Μιλουτίνοφ, που στο ημίχρονο ήταν η απορία μου «πόσο θα αντέξει, θέλει βοήθεια από τον Λεντέι», ήταν λοιπόν το 50%. Το άλλο 25%-30% ήταν ο Παπανικολάου. Πραγματικά ο τύπος ήταν παντού. Έβγαλε απίστευτη ενέργεια, έκλεψε 4 μπάλες, αλλοίωσε πολλαπλάσιες, ήταν ψυχρός στα σουτ του και αποφασιστικός και κυρίως το… μάτι γυάλιζε. Μην γελιόμαστε. Σε άλλη φάση, εκεί που μάτωσε ο Τόμας, θα πήγαινε να τον δει, γιατί έτσι είναι, αυτός είναι σας άνθρωπος, αλλά το τσιπάκι είχε στρίψει για τα καλά. Είναι σαν να έλεγε… Έχουμε μάχη κύριοι. 40 λεπτά είμαστε εχθροί. Βρίζετε, λοιδορείτε, χλευάζετε, τώρα θα δείτε τι σημαίνει Ολυμπιακός και ΣΕΦ. Ε, άφησε τη μπάλα και σηκώθηκε και έφυγε. Δεν υπάρχουν συναισθηματισμοί εκεί. Ή νομίζετε ότι οι παίκτες δεν έμαθαν για το «πάμε να τους γα… με» που ακούστηκε στο ΟΑΚΑ; Παρεμπιπτόντως κανείς δεν χαιρέτησε τον Παπαπέτρου.

Ο Ολυμπιακός κατακυρίευσε σε όλα τα επίπεδα του Παναθηναϊκού και η τελική διαφορά μόνο ικανοποιημένο μπορεί να αφήσει τον Παναθηναϊκό. Σημαντική και η αντίδραση στο 4ο δεκάλεπτο. Η ομάδα του Πιτίνο, μπήκε με ένα 2-7, φάνηκε να πατάει πιο σταθερά και να πηγαίνει να ρίξει τη διαφορά εκμεταλλευόμενη και την όποια χαλαρότητα από το +19 των Πειραιωτών, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» ακαριαία συνήλθαν. Έκανε τις αλλαγές που έπρεπε ο Μπλατ, η μπάλα ακούμπησε σε σίγουρα χέρια, όπως του Πρίντεζη (από τους αφανείς ήρωες) και του Στρέλνιεκς, ωστόσο πρώτα, πάλι η άμυνα είχε δώσει τις βάσεις.

Ο Ολυμπιακός όποτε έτρεχε στο τρανζίσιον δεν είχε κανένα θέμα απολύτως από τον Παναθηναϊκό, ενώ μεγάλη δουλειά έγινε και στο επιθετικό. Αμφότερες οι ομάδες πήραν από 12 αλλά η αποτελεσματικότητα του Ολυμπιακού ήταν 23 πόντοι και του Παναθηναϊκού 17, οι 7 εκ των οποίων στο πρώτο μέρος.

Ο Ολυμπιακός δεν πήρε απλά μία νίκη γοήτρου απέναντι στον «αιώνιο». Ήταν και ζωτικής σημασίας. Αφενός μετά την ήττα του στη Νταρουσάφακα για να παραμείνει στην 4η θέση μαζί με την Εφές, αφετέρου γιατί έρχεται και «διαβολοβδομάδα». Για το που είναι ο Παναθηναϊκός δεν τον αφορά. Ας κάνει ότι θέλει. Καλό και που πήρε τη διαφορά, αλλά μεταξύ μας, δεν πρόκειται να ισοβαθμήσουν.

Το τσιπάκι πρέπει να αλλάξει. Η νίκη έδωσε χαρά στον κόσμο αλλά ήταν και ένα ξέσπασμα για τους ίδιους τους παίκτες, ωστόσο ακολουθεί σε 48 ώρες η ΑΕΚ και μετά Μπασκόνια Τρίτη και Ρεάλ στη Μαδρίτη Πέμπτη. Ουαί και αλλοίμονο αν μείνουν στη νίκη επί του Παναθηναϊκού.

Διαβάστε επίσης

Ολυμπιακός σε… άγρια κατάσταση!

Ολυμπιακός σε… άγρια κατάσταση!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για την απίστευτη ενέργεια του αγριεμένου Ολυμπιακού, τα κέρδη στα πρόσωπα των Βεζένκοφ, Τίμα καθώς όλοι χρειάζονται και τον… Θρύλο του Θρύλου, Βασίλη Σπανούλη!

Οι τρελοί του Πειραιά!

Οι τρελοί του Πειραιά!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για τους… παρανοϊκούς Ολυμπιακούς με μπροστάρη τον Παπανικολάου, την απόφαση του Μπλατ για Σπανούλη αλλά και Γκος και φυσικά τον υπερπολύτιμο Μιλουτίνοφ!

Μετά το ’12, Έλληνας prospect δεν έχει βγει!

Μετά το ’12, Έλληνας prospect δεν έχει βγει!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής, με αφορμή τον Βασίλη Τολιόπουλο, γράφει για τους έξι που… είδαν και απήλθαν, τα τρία ερωτηματικά, αλλά και τη διόλου εύκολη αλλά στάσιμη διαδικασία.

Ούτε με... αίμα!

Ούτε με... αίμα!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για τους γραφικούς Ολυμπιακούς που φωνάζουν για τον κάθε Μάνο που δεν δίνει φάουλ ενώ τους… ανοίγουν τα κεφάλια! Το μήνυμα… ελήφθη!