Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Η ευκαιρία, η αγγαρεία και οι… αρχηγοί στον πάγκο!

Η ευκαιρία, η αγγαρεία και οι… αρχηγοί στον πάγκο!
Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2019 - 21:20
Αρθρογράφος: Θεόφιλος Τυριντζής
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

Δεν είναι κακό ο Ολυμπιακός να έχει κακές βραδιές, σε όλους συμβαίνει, ούτε θα έρθει η καταστροφή αν χάσει από υποδεέστερο αντίπαλο. Μεταξύ μας βέβαια, φιρί-φιρί το πάει για να γίνει. Σημασία έχει όμως ο τρόπος… Το πώς έρχεται ένα προκλητικά κάκιστο παιχνίδι όπως αυτό στον Χολαργό. Είμαι υπέρμαχος του «χάσει αρκεί να έχεις παίξει πρώτα». Του «προσπάθησε και δωσ’τα όλα κι ας χάσεις». Όχι όμως της προκλητικής αδιαφορίας και της εμφανέστατης αγγαρείας! Ούτε φυσικά είμαι διατεθειμένος να ακούσω «είχαμε μία μέρα να προετοιμαστούμε». Το ίδιο συμβαίνει και στις «διπλές» αγωνιστικές της Ευρωλίγκας όταν μάλιστα έχουν να προετοιμαστούν για πολύ πιο δύσκολους αντιπάλους. Καλά, ούτε λόγος τα… περί κούρασης κτλ. Πέραν του ότι προέρχονταν από ρεπό, αυτά ας πάνε να τα πούνε σε οικοδόμο, σε υπάλληλο εργοστασίου, σε μεροκαματιάρη, στα παιδιά που δουλεύουν με μαύρα και χωρίς ρεπό. Ο Μιλουτίνοφ δεν είναι κουρασμένος δηλαδή; Γιατί ο Ολυμπιακός χρειάστηκε τον Σέρβο να παίξει 38 λεπτά για να κερδίσει τον Χολαργό, με τον ίδιο τον Μπλατ να λέει πως θέλανε να παίξει λιγότερο.

Μπλατ:«Πάρε την ευκαιρία και κάνε κάτι με αυτήν»

Ειλικρινά ένα πράγμα με ενόχλησε περισσότερο απ’ όλα. Περικλείεται σε μία λέξη που αναλύσαμε και στα δύο προηγούμενα blog. «Ευκαιρία»! Ο Μπλατ δεν μπορεί να το πει πιο ξεκάθαρα. «Θέλω παίκτες που να μην έχουν τίποτα δεδομένο. Αλλά να πάρουν την ευκαιρία που θα έρθει και να κάνουν κάτι με αυτήν». Όπως ο Μπόγρης. Για πείτε μου τι έκαναν την ευκαιρία στο πρώτο ημίχρονο αυτοί που ξεκίνησαν 5άδα; Σε ένα διάστημα που Πρίντεζης και Παπανικολάου έπαιξαν από 5 λεπτά και στα 10 ο Σπανούλης. Ξεκίνησε 5άδα που μόνο ο Μιλουτίνοφ θεωρείται βασικός. Τι έκαναν την ευκαιρία όταν ο Μπλατ έλεγε περάστε τη μπάλα στον Μιλουτίνοφ και αυτοί συνέχιζαν να βαράνε στον γάμο του καραγκιόζη; Πως άλλαξαν τη μπάλα, πως συνεργάστηκαν, πως έδωσαν βοήθειες κλείνοντας τους αεροδιαδρόμους στη ρακέτα του Ολυμπιακού.

Πως στο καλό, στο 4ο δεκάλεπτο και με τον Ολυμπιακό να βρίσκεται πίσω στο σκορ 53-48, ο Χολαργός είχε 10 περισσότερα ριμπάουντ; (41-31) Εντάξει, να δεχθώ, δεν είσαι στη μέρα σου. Χάνεις ένα τσουβάλι τρίποντα, βολές, τα επιθετικά δεν μπορείς να τα εκμεταλλευτείς κ.ο.κ. Τα ριμπάουντ τι είναι; Θέμα διάθεσης δεν είναι; Η άμυνα; Το ίδιο ακριβώς είναι…

Το λυπηρό είναι, πως περιμένεις από παίκτες που είναι πίσω στο ροτέισον, ή άλλους που δεν βρίσκονται σε καλό φεγγάρι, που περιμένουν την ευκαιρία πώς και πώς να αποδείξουν, να την αρπάξουν από τα μαλλιά και να την αξιοποιήσουν, να φωνάξουν «παρών» στον προπονητή τους και να βοηθήσουν στο ροτέισον, ώστε να ξεκουραστούν κάποιοι συμπαίκτες τους και… αυτοί το βλέπουν σαν αγγαρεία. Ή μόνο επίθεση. Στο 4ο δεκάλεπτο σκόραρες, αλλά το θέμα είναι και η άμυνα. Τι κάνεις εκεί; Λάθος «διάβασμα», λάθος αντίληψη, λάθος αντίδραση, μηδαμινή ενέργεια. Μείνε μέσα Μιλουτίνοφ να σώσεις την παρτίδα…

Με τον Μπλατ κάθε ματς είναι ευκαιρία. Θα έρθει. Είναι σίγουρο αυτό. Το θέμα είναι πως θα την αρπάξουν αυτοί του δεύτερου ροτέισον. Αυτοί που την χρειάζονται και φυσικά τους χρειάζεται και ο Ολυμπιακός που πορεύεται με σφικτό ροτέισον. Πάντως όχι βλέποντας το ματς σαν αγγαρεία.

Το πήρε με τους αρχηγούς στον πάγκο!

Ένα καλό έβγαλε το ματς στον Χολαργό. Ο Μπλατ πήγε να το κερδίσει και το κέρδισε χωρίς Σπανούλη (το χει ξανακάνει) και Πρίντεζη. Και οι δύο αρχηγοί στον πάγκο έμειναν τόσο στο τέλος του 4ου δεκάλεπτου με το ματς να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού όσο και στην παράταση. Ο Σπανούλης βγήκε 3 λεπτά πριν τη λήξη (στο 57-52) ο δε Πρίντεζης δεν έπαιξε καθόλου στο 4ο δεκάλεπτο. Δεν κατέφυγε στη… σταθερά των αρχηγών, στα ονόματά του, αλλά επέμεινε στις επιλογές του. Είναι δεδομένο πως θέλει να στηρίζεται σε περισσότερους ή για να το πούμε διαφορετικά πως δεν θέλει να εξαρτάται η ομάδα από την απόδοσή των αρχηγών της, ωστόσο από την άλλη πλευρά, ο Μιλουτίνοφ, το χουμε ξαναπεί, έχει μεγάλη επίδραση στον Ολυμπιακό.

ΥΓ: Δεν θα τρελαθώ με τον Στρέλνιεκς. Δείχνει θέληση και χαρακτήρα το να βγει μπροστά εκεί που η μπάλα έκαιγε, παίρνοντάς το πάνω του, ωστόσο και πάλι μέχρι εκείνο το σημείο ήταν κακός. Αν όλοι είχαν βάλει 10% παραπάνω δεν θα είχε φτάσει σε εκείνο το σημείο ο Ολυμπιακός. Συν τοις άλλοις, με όλο τον σεβασμό, ο Χολαργός ήταν όχι η Φενέρ. Τον Στρέλνιεκς τον θέλω (και) στα δυνατά.

ΥΓ2: Στην τελευταία επίθεση τους ματς στην κανονική διάρκεια ο Λοβ εξέθεσε τους δύο καλύτερους αμυντικούς της ομάδας, Τουπάν και Παπανικολάου.

Διαβάστε επίσης

Θέλει αλλαγές, όχι ισοπέδωση!

Θέλει αλλαγές, όχι ισοπέδωση!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για το στραπάτσο με την Μπαρτσελόνα, τα must win που έχει μπροστά, τις αλλαγές που είπε ο Μπλατ, τον… Πιέρια Χένρι που ψάχνει, τον Νάναλι και τον καταμερισμό του μπάτζετ!

Και πώς να τον βγάλεις έξω;

Και πώς να τον βγάλεις έξω;

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για την… επαγγελματική νίκη του Ολυμπιακού επί της Κίμκι, το σφικτό ροτέισον, τον Βεζένκοφ στα χνάρια του… Μπόγρη και τον «Γολγοθά» για την 4άδα!

Με τον Μπλατ, κάθε ματς και... ευκαιρία!

Με τον Μπλατ, κάθε ματς και... ευκαιρία!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για τους διαφορετικούς «πρωταγωνιστές» που βγάζει ο Ολυμπιακός, παραθέτει τον προβληματισμό του για το σφικτό ροτέισον, θυμάται τη σχέση Πάντου-Βαλβέρδε και αναλύει τη φράση/μότο του Μπλατ!