Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Το γκαρντ του έλλειψε, η άμυνα τον «πρόδωσε»!

Το γκαρντ του έλλειψε, η άμυνα τον «πρόδωσε»!
Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2019 - 23:14
Αρθρογράφος: Θεόφιλος Τυριντζής
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

Το χαρτί με τα πλάνα του, ο Μπλατ κάλλιστα μπορεί να το τσαλακώσει και να το πετάξει στον Βόσπορο, καθώς σε καμία περίπτωση δεν λειτούργησε αυτό το οποίο ήθελε να εμφανίσει. Οκ, η Φενέρ ήταν επιθετική στην άμυνά της από το ξεκίνημα, άπλωνε χέρια παντού, έστελνε «παγίδα» τον Ντίξον στους Πρίντεζη και Μιλουτίνοφ –ενώ επέμεινε να κουράσει και να φθείρει τον Σέρβο με τον Μαχμούτογλου- ωστόσο συνέδραμε τα μέγιστα και ο Ολυμπιακός στο να… δώσει 11 πόντους από λάθη του, μόλις στο 1ο δεκάλεπτο και 23 στα 40 λεπτά του αγώνα.

Τα γκαρντ του δεν ήταν σε καθόλου καλή βραδιά (κυρίως οι Γκος και Σπανούλης, ο Στρέλνιεκς ανέβηκε στη συνέχεια επιθετικά), μέσα δεν περνούσε τη μπάλα- είναι ενδεικτικό πως στο πρώτο 20άλεπτο Πρίντεζης και Μιλουτίνοφ είχαν 4 προσπάθειες μαζί και τελείωσαν με έξι- με αποτέλεσμα να καταφύγουν σε… τρίποντα. Πάλι καλά που από τα 12 εύστοχα τα 4 τα έβαλε ο Τίμα, αλλά όταν βλέπεις να έχει 29 σουτ στα τρίποντα και 22 δίποντα (και 3 δίποντα ο Μιλουτίνοφ), σαφέστατα δεν μιλάμε για το μπάσκετ του Ολυμπιακού, αυτό που θέλει να παίζει. Σε 8 λεπτά στην 3η περίοδο, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν σουτάρει 1 δίποντο και… 7 τρίποντα.

Συν τοις άλλοις η άμυνά του ήταν αδύναμη προ του passing game της Φενέρ και στο να περιορίσει τον επιθετικό της πλουραλισμό. Από το πρώτο μέρος είχε 10 παίκτες που είχαν σκοράρει και είχαν παίξει από 4 ως 14 λεπτά, ενώ Γκριν, Ντίξον έδωσαν πνοή με σουτ (ο πρώτος) και φλόουτερ (ο δεύτερος).

Δεν έπιασε το σχήμα με το ένα γκαρντ (δεν θυμάμαι πάντως να έχει πιάσει γενικότερα) με τον Μπλατ να πηγαίνει με ένα γκαρντ και Παπανικολάου στο «2», Τίμα στο «3». Ίσως να το ήθελε για τα ματσαρίσματα να πιέσει με τα φόργουορντ, ίσως όμως και να μην μπορούσε αλλιώς, από τη στιγμή που από τα γκαρντ κάπως ο Στρέλνιεκς τράβηξε, ενώ ο Μάντζαρης έπαιξε 2 λεπτά. Ο Σπανούλης το πρώτο του καλάθι εντός παιδιάς το πέτυχε λίγο πριν το τέλος της 3ης περιόδου, ενώ στο ημίχρονο ούτε αυτός ούτε ο Πρίντεζης είχαν σκοράρει.

Φάνηκε και πάλι πως όταν ο Ολυμπιακός έχει έλλειμμα στα γκαρντ υπάρχει θέμα. Old time classic ο Βέσελι στον Σπανούλη και οι υπόλοιποι τέσσερις να είναι ακούνητοι και να περιμένουν. Αποτέλεσμα; Λάθος πάσα.

Το έχουμε πει πολλές φορές πως ο Ολυμπιακός αν έχει δύο τουλάχιστον γκαρντ σε καλή βραδιά θα κερδίσει. Κάτι λίγο ο Στρέλνιεκς έκανε, με τον Γκος να συνεχίζει να βρίσκεται σε κακό φεγγάρι (λιγότερο από 4 λεπτά έπαιξε στο 2ο μέρος) και τον Σπανούλη να μην βοηθάει. Υπάρχει έλλειμμα εκεί αλλά παίκτης που να μαρκάρει και να «ξεκολλάει» όταν χρειάζεται δεν έχει έρθει ακόμα. Που να δίνει το κάτι διαφορετικό από αυτό που μπορεί να πάρει από τους υπάρχοντες.
Η Φενέρ έπαιξε πολύ με δύο γκαρντ μαζί. Του βγήκε και ο Γκριν που έκανε ρεκόρ σεζόν με τους 17 πόντους (φταίει και η άμυνα βέβαια σε αυτό), ο Ντίξον σχεδόν πάντα παίζει καλά απέναντι στον Ολυμπιακό και κάθε φορά που με… γιουρούσι, με κλεφτοπόλεμο, παρά με ορθολογικό μπάσκετ, πήγε να μειώσει (στους 9 στο 4ο δεκάλεπτο) έχασε αμέσως το μομέντουμ τρώγοντας απευθείας καλάθια με σουτ με τον Κάλινιτς να κάνει κι αυτός ζημιά. Όταν χρειάστηκε την άμυνά του δεν την είχε. Ακόμα και έτσι άφησε την αίσθηση στο 34΄(στο 72-63) ότι μπορούσε να διεκδικήσει κάτι καλύτερο, το επιμέρους άλλωστε ήταν 50-47 στο 2ο μέρος αντί του 40-28 του 1ου, αλλά με 68% δίποντα και 56% τρίποντα της Φενέρ δεν θα μπορούσε να αλλάξει τη μοίρα του στη Πόλη. Εκτός έχει πάρει «διπλά» από την άμυνά του.

Δεν τον βγάζει αυτή η ήττα εκτός πλάνων… Πρέπει να μάθει πολλά από την εμφάνιση, αλλά το αποτέλεσμα δεν τον καταστρέφει. Τα επόμενα είναι τα δυνατά, τα καλά. Αυτά που θέλει για την 4άδα. Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ και μετά Τελ Αβίβ και ξανά Πόλη για τον «τελικό» με την Εφές. Το καλό είναι πως μετά από αυτή την εμφάνιση με τη Φενέρ… θα στριμωχτεί! Θα βγάλει αντίδραση…

Διαβάστε επίσης

Θέλει αλλαγές, όχι ισοπέδωση!

Θέλει αλλαγές, όχι ισοπέδωση!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για το στραπάτσο με την Μπαρτσελόνα, τα must win που έχει μπροστά, τις αλλαγές που είπε ο Μπλατ, τον… Πιέρια Χένρι που ψάχνει, τον Νάναλι και τον καταμερισμό του μπάτζετ!

Τζόγαρε στη… ρουλέτα!

Τζόγαρε στη… ρουλέτα!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για το «διπλό» στο Τελ Αβίβ που χάθηκε στο 28' κι όχι στην τελευταία άμυνα ή την επίθεση του Πρίντεζη και τον γενικότερο προβληματισμό ότι ο Ολυμπιακός ψάχνει να το βρει ξανά, εν μέσω «τελικών» και με νέο παίκτη να εντάσσεται.

Και πώς να τον βγάλεις έξω;

Και πώς να τον βγάλεις έξω;

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για την… επαγγελματική νίκη του Ολυμπιακού επί της Κίμκι, το σφικτό ροτέισον, τον Βεζένκοφ στα χνάρια του… Μπόγρη και τον «Γολγοθά» για την 4άδα!