Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Έπαιξε… μπάσκετ!

Έπαιξε… μπάσκετ!
Σάββατο, 9 Μαρτίου 2019 - 15:15
Αρθρογράφος: Θεόφιλος Τυριντζής
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

Και μόνο που είχαμε φτάσει στο σημείο να αναρωτιόμαστε, να έχουμε -έστω και λίγες- αμφιβολίες και όχι απόλυτη σιγουριά, για το αν ο Ολυμπιακός κερδίσει στη Ποντγκόριτσα ήταν υπέρ το δέον ανησυχητικό. Η Μπούντουσνοστ είναι... Μην τρελαθούμε κιόλας. Αλλά βλέπετε ο Ολυμπιακός είχε προβληματίσει για τα καλά. Πως να του έχεις τυφλή εμπιστοσύνη ακόμα κι όταν παίζει στην Ποντγκόριτσα; Οκ, ο Ρέπεσα είχε απουσία της τελευταίας στιγμής, τον Μπιτάντζε αλλά και να έπαιζε ο Γεωργιανός δεν πιστεύω ότι θα είχε αλλάξει τίποτα δραματικά έτσι όπως παρουσιάστηκαν οι «ερυθρόλευκοι».

Δεν τον έπαιρνε και 6η σερί ήττα τον Ολυμπιακό. Δεν τον έπαιρνε να έχανε σε μία έδρα που ναι μεν έχει φασαρία, αλλά σε επίπεδο ανταγωνισμού δεν θα έβρισκε τοίχο μπροστά του. Την πάτησε η ΤΣΣΚΑ και η Ρεάλ όπως όμως την πάτησε και ο Ολυμπιακός στη Νταρουσάφακα.

Μπήκε στο «Maraca» με το μαχαίρι στα δόντια, έβγαλε ενέργεια, είχε διάθεση να βγάλει στο παρκέ τ στοιχεία αυτά τα οποία θέλει και είχε παρουσιάσει προ δυο μηνών και το έπραξε με συνέπεια και διάρκεια. Στο τέλος χαλάρωσε και η Μπούντουσνοστ μείωσε τη διαφορά, αλλά γενικότερα στους 23-24 πόντους την είχε.

Αλίμονο αν έχανε στην Ποντγκόριτσα και πέταγε την ευκαιρία να ξεκινήσει ένα σερί, όχι μόνο πρόκρισης αλλά και 6άδας, τώρα που στρώνει λίγο και το πρόγραμμα σε σχέση με αυτό που αντιμετώπισε την προηγούμενη περίοδο. Το έκανε εμφατικά, το έδειξε ότι το ήθελε με το «καλημέρα» και δεν προτείθονταν με κανένα τρόπο να ριψοκινδυνεύσει το οτιδήποτε και να παίξει με τη φωτιά. Έδειξε ότι θέλει να ανακάμψει, ότι θέλει να μπει ξανά στις ράγες του και αν το παρατηρήσετε, έστω και δειλά το λένε και οι «ερυθρόλευκοι». Απλά θέλουν να το δείξουν και στα επόμενα παιχνίδια γιατί το δείγμα είναι μικρό: Άρης και Μπούντουσνοστ. Μόνο δύο ματς στα οποία έτρεξαν (σ.σ άντε και στο 1ο μέρος κάπως με την ΤΣΣΚΑ) και είχαν ταχύτητα στο παιχνίδι τους, είχα κίνηση. Α, και ίσως το σημαντικότερο: Πήρε από τους περισσότερους. Από τους 9-10 παίκτες του.

Αυτό είναι το κέρδος του Ολυμπιακού από την περιπέτεια του δίπλα στον ποταμό Moraca. Το ότι βγάζει ξανά επιθετικότητα. Προσπαθεί να το επαναφέρει στο προσκήνιο. Έχει κίνηση στο παιχνίδι του, ταχύτητα… Εκτελούν στα πρώτα δευτερόλεπτα της επίθεσής τους, παίκτες ακολουθούν την προσπάθεια των συμπαικτών τους μαζεύοντας ότι πάει έξω. Γκος και Ουέμπερ θα μπουκάρουν μέσα, άλλοι μπαίνουν ενεργά στο ροτέισον και δίνουν πράγματα. Πολύ καλός ο Βεζένκοφ που ξεκινάει πλέον στα ματς, επίσης «παλιός» Μάντζαρης στο Μαυροβούνιο. Ο Τουπάν δείχνει ότι αρπάζει την ευκαιρία έχοντας χρόνο και πάλι και επιθετικότητα στο παιχνίδι του. Ο Γκος βγήκε μπροστά, με πρωτοβουλίες και εκτέλεση.

Ναι, μπήκαν τα μακρινά σουτ, ο Ολυμπιακός ξεκίνησε καλά στα τρίποντα και είχε αυτοπεποίθηση στη συνέχεια αλλά κάποια στιγμή, μην το παραβλέπετε, είχε και 61% στα δίποντα.

Ο Μπλατ είπε για τις 26 ασίστ πως «μπήκαν τα σουτ» γι αυτό και έγραψε τόσες. Σε καμία περίπτωση δεν ξέρω το μπάσκετ που γνωρίζει, ούτε αυτά που σχεδιάζει και βλέπει καθημερινά από τους παίκτες του, αλλά διαφωνώ, γιατί δεν είναι μόνο ότι μπήκαν. Είναι και το πως ξεκίνησαν οι προσπάθειες. Δεν είναι μόνο η εκτέλεση. Αλλά κα οι συνεργασίες, η ταχύτητα και η ψυχολογία στην εκτέλεση. Το πως κινούνταν μακριά από τη μπάλα, το πως δεν κόλλαγε σε χέρια… Όλα αυτά τα στοιχεία που θέλει να (ξανά) βάλει ο Ολυμπιακός στο ρεπερτόριό του.

Το κέρδος, πέραν του βαθμολογικού, είναι πως δείχνει ότι ξεκινάει να το βρει και πάλι. Να παίξει το μπάσκετ που θέλει. Σαφέστατα θα το δούμε με μεγαλύτερη ασφάλεια και στο άμεσο μέλλον.

Ο Ολυμπιακός, στην «άσχημη» Ποντγκόριτσα με τις ομορφότερες όμως γυναίκες της Ευρώπης, πήρε μια βαθιά ανάσα για τη συνέχεια. Ανάσανε σπάζοντας το αρνητικό σερί, καθώς τους είχε πλακώσει και αυτό και πλέον πάει Μιλάνο για την 6άδα. Ίσως το μόνο ματς που του απομένει με μεγάλο συντελεστή δυσκολίας, καθώς τα υπόλοιπα είναι στο χέρι του. Αρκεί να είναι σοβαρός και να… παίξει μπάσκετ!

ΥΓ: Σκόραραν 9 αλλά έπαιξαν και πάνω από 14 λεπτά. Θα ήταν και 10 αν ο Λεντέι είχε συγκέντρωση.

ΥΓ2: 10 πόντους ο Κόουλ στο 1ο δεκάλεπτο…10 πόντους σε όλο το ματς. Γι αυτό θαρρώ δεν θα παίξει σε μεγάλη ομάδα.

ΥΓ3: Ανεβαίνει (ψυχολογικά) ο Πρίντεζης. Δεν στέκομαι στους 19 πόντους αλλά στο 70% στα δίποντα.

ΥΓ4: Ο Ολυμπιακός δεν θα κατέβει με τίποτα λιγότερο από ξένους διεθνείς διαιτητές στις 17 Μαρτίου. Ούτε καν με τους διεθνείς της Ευρωλίγκας αν πάνε να κάνουν κανένα τέτοιο τερτίπι. Είναι ξεκάθαρο…

ΥΓ5: Έβγαλαν οι Μαυροβούνιοι ένα… μίσος στο ματς (γιατί στην πόλη δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος παρά τις συστάσεις για προσοχή) και έφτασαν στο τέλος να παίξουν μπουνιές (και… ντουντουκιές) μεταξύ τους. Οι μισοί έκραζαν, οι άλλοι παρότρυναν.

ΥΓ6: Αυτό που συμβαίνει όμως σε αυτά τα γήπεδα είναι μοναδικό. Μετά από κάθε ματς πάνε κοντά στους οργανωμένους τους. Στις ήττες δε με σκυμμένο το κεφάλι και χειροκροτώντας τους. Κάθονται μπροστά τους περισσότερη ώρα ζητώντας «συγνώμη» με αυτόν τον τρόπο για την ήττα. Οι ντόπιοι τραβάνε και τους ξένους που δεν… πολυκαταλαβαίνουν από αυτά.

Διαβάστε επίσης

Το «ΜέχριΤέλους», δεν… θυσιάζει την ομάδα!

Το «ΜέχριΤέλους», δεν… θυσιάζει την ομάδα!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για το… μπάσκετ που δεν παίζει ο Ολυμπιακός. Την κάκιστη και άναρχη επίθεση στο Μιλάνο. Την ξεχωριστή «δουλειά» της διοίκησης από αυτή της ομάδας. Το εύκολο πρόγραμμα που δεν… φτάνει από μόνο του!

Όλοι μαζί. Στην παρέα και στο παρκέ. Μόνο έτσι!

Όλοι μαζί. Στην παρέα και στο παρκέ. Μόνο έτσι!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για το μπάσκετ που έπαιξαν οι «ερυθρόλευκοι» επιτέλους σαν ομάδα, με ταυτότητα και γνωρίζοντας τι ζητάνε. Τα όσα έγιναν με τον Ποκουσέφσκι, αλλά και την… καβλάντα των Ελλήνων στο αεροδρόμιο!

Δείξτε κάτι…

Δείξτε κάτι…

Ο Θεόφιλος Τυριντζής δεν αποκαρδιώνεται από την 5η σερί ήττα, αλλά απ΄ το ότι ο Ολυμπιακός δεν δείχνει μία αχτίδα φωτός αγωνιστική. Η μετάβαση στην άλλη εποχή δεν δείχνει ομαλή.
Μπερδεμένος… Σαν σε προετοιμασία!

Μπερδεμένος… Σαν σε προετοιμασία!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για τον Ολυμπιακό που δείχνει ανακατεμένος και ψάχνεται σε ρόλους, τους 68 πόντους που σκοράρει μ.ο. τελευταία και τις ματιές που έπαψε να ρίχνει μπροστά στη βαθμολογία, αλλά πλέον κοιτάει… πίσω του.