Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Η… 9η μεταγραφή!

Η… 9η μεταγραφή!
Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2019 - 20:30
Αρθρογράφος: Θεόφιλος Τυριντζής
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

Ολοκληρώθηκε το ρόστερ του Ολυμπιακού, το τελευταίο pick του Ντέιβιντ Μπλατ ήταν ο Γουίλ Τσέρι- ο οποίος απέφερε (άθελά του ο άνθρωπος και φυσικά εν αγνοία του) σωρεία σχολίων και δυσφορίας στις τάξεις του Ολυμπιακού- οπότε πάμε να ρίξουμε μια πρώτη ματιά, πάντα σε θεωρητικό επίπεδο και να έχουμε «τροφή» για κουβεντούλα.

ΟΛΑ ΣΤΟ ΠΑΡΚΕ

Μπορεί σε πολλούς να μην κάθεται καλά, να μην το δέχονται, αλλά αποτελεί μία πραγματικότητα και δεν γίνεται να μην το καταθέσω από το ξεκίνημα: Όλα στο παρκέ! Ιδίως τώρα που ολοκληρώθηκε το ρόστερ και δεν μπορεί να αλλάξει κάτι, όπως πιστεύουν αρκετοί, πως με λίγη… πίεση, με λίγο σιγοντάρισμα, ίσως να πήγαινε η διοίκηση σε κάτι πιο «ακριβό» άρα και δοκιμασμένο!

Οι επιλογές «έκλεισαν» και ο Μπλατ- με τροποποιήσεις βέβαια, καθώς δεν γίνεται να βγουν όλα στις μεταγραφές και να σου έρθουν έτσι όπως τα θες- πέρασε από το χαρτί στο παρκέ τον σχεδιασμό που είχε κάνει.

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε, πως κανείς μα κανείς, δεν μπορεί να γνωρίζει πλήρως και επακριβώς τι έχει στο μυαλό του ο κόουτς, πως θα παίξει η ομάδα… Αυτός και οι συνεργάτες του.

«ΤΙΚ» ΣΕ ΠΑΝΤΕΡ ΚΑΙ ΠΟΛ

Οι επιλογές των Πάντερ, Πολ μου αρέσουν πολύ. Είναι παίκτες και οι δύο που όταν τους έβλεπα «απέναντι» μονολογούσα «γιατί ο Ολυμπιακός δεν έχει επιλέξει κάτι τέτοιο». Τον Πολ τον ήθελε και ο Σφαιρόπουλος, αλλά τον πήραν οι Σπερς και είναι σε θέση να κάνει πολλά πράγματα στο παρκέ. Είναι παίκτης του εκατομμυρίου (αφού σας αρέσουν αυτά και «κρίνονται» από αυτά που παίρνουν) ενώ από τον Πάντερ δεν θέλω τίποτε παραπάνω από το να τη… μπουμπουνάει. Πόσα χρόνια είχε να δει έναν τέτοιον παίκτη ο Ολυμπιακός; Θεωρητικά ήταν ο Στρέλνιεκς. Δεν το είδαμε σε διάρκεια, έπαιζε και «άσος» περιμένοντας από αυτόν και δημιουργία όπως στη Λετονία κτλ. Ο Πάντερ είναι στυγνός σκόρερ. Το θέμα είναι πως θα τους αξιοποιήσεις…

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ Ο ΜΠΟΛΝΤΓΟΥΪΝ

Και για τους δύο, είχα σχολιάσει πως θα «δείξουν» πολύ περισσότερο με το γκαρντ που θα έρχονταν. Με τον παίκτη αυτόν που επιλέχθηκε μετά τον Σλούκα (έγινε η υπέρβαση) και τον Τεόντοσιτς (1.5 εκ. ευρώ πρόταση). Ο «ηγέτης» που ήθελε και αναζητούσε η ομάδα, που θα κάνει τα πάντα: Ήρθε ο Μπόλντγουϊν. Παίκτης «λαχείο» για μας, τον πιστεύει πολύ ο Μπλατ. Λαχείο για μας γιατί δεν τον ξέρουμε. Γιατί δεν τον έχουμε δει. Γιατί είναι 23 ετών. Γιατί δεν έχει ιδέα από την Ευρωλίγκα.

Το βιογραφικό του Μπόλντγουϊν και το scouting report μου αρέσει. «Σκύλος» στην άμυνα. Δεν είχε ο Ολυμπιακός τέτοιον. Κάθετο παιχνίδι, είναι σκόρερ και περιμένει η ομάδα (και) από αυτόν να βάζει μπροστά, ενώ στο μυαλό του να βρει και τον ελεύθερο συμπαίκτη του. Ψιλό στήνει και «πικ εν ρολ». Ο Μπόλντγουϊν (θα) είναι ο παίκτης αυτός που θα «κουβαλήσει» τον Ολυμπιακό. Αυτόν πιστεύει ο Μπλατ. Δεν είναι φτηνός, δεν έφτασε φυσικά στα λεφτά του Σλούκα. Δεν ξέρω γιατί πρέπει να μπαίνει στην κουβέντα αυτό, όταν κρίνανε ότι αυτά θα μοιραστούν και δεν θα πάνε σε έναν παίκτη. Αν είχε έρθει ο Σλούκας ίσως να μην είχαν πάει στις επιλογές Πολ και Κουζμίνσκας. Όχι ίσως. Σίγουρα δεν θα είχαν πάει σε αυτές τις επιλογές και όπως είχαμε πει και τότε, άλλος σχεδιασμός με Σλούκα άλλος χωρίς αυτόν.

Ο Μπόλντγουϊν, για να επιστρέψουμε και στο θέμα μας, θεωρώ ότι είναι το «α» και το «ω» της ομάδας. Αυτός που θα δείξει το ταβάνι της. Ο Μπλατ γνωρίζει πολύ καλά την Αμερική και τον επέλεξε. Για μας είναι «στοίχημα», γιατί δεν τον γνωρίζουμε.

Μετά τον Σλούκα και τον Μίλος, ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να πάει σε κάτι «δυνατό». Δεν μπορούσε να περάσει τα 2 εκ. το χρόνο (χώρια τις εφορίες). Σε τελική ανάλυση, ποιος έμεινε μετά; Ο Ντιλέινι που είπε όχι στα 2.5 εκ. της ΤΣΣΚΑ, ο Ουοναμέικερ που υπέγραψε νέο συμβόλαιο στους Σέλτικς και ο… Πάνγκος, που παρακολούθησαν στενά την περίπτωσή του, αλλά τελικά η Μπαρτσελόνα τον κράτησε.

ΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΤΟΝ ΤΣΕΡΙ;

Με την ανακοίνωση του Τσέρι (φυσικά απρόσμενο και για μας) κατάλαβα ότι ο κόσμος περίμενε το βασικό γκαρντ. Περίμενε το «όνομα». Νομίζω πως πίστευε ότι ο Μπόλντγουϊν είναι το 2ο γκαρντ. Ίσως γιατί διάβασε για τον Νόρις Κόουλ. Τρεις φορές προτάθηκε, τρεις φορές δεν ασχολήθηκε ο Μπλατ και τον προσπέρασε (ευτυχώς, αν θέλετε την άποψη μου). Ίσως γιατί «διάβασε» για τον Μήτρου Λονγκ. Αυτόν τον ήθελε. Απάντησε αρνητικά όμως γιατί ήθελε να περιμένει το ΝΒΑ. Αυτή η επιλογή θα μπέρδευε περισσότερο. Γιατί ο Ναζ είναι περισσότερο «2» και μετά «άσος». Σε αυτή την περίπτωση θα κατέβαινε στον «άσο» ο Σπανούλης και δεν ξέρω κατά πόσο θα ωφελούσε την ομάδα μια τέτοια κίνηση. Μετά τον Μήτρου Λονγκ πήγε απευθείας στον Τσέρι, τον οποίο ο Μπλατ τον ξέρει καιρό και δεν περίμενε αυτά τα τρία ματς στην Α1 να τον μάθει. Αλήθεια; Εμείς έχουμε πλήρη εικόνα από αυτόν; Τρία ματς τον είδαμε όλα κι όλα. Δεν τρελάθηκα, δεν με ενθουσίασε, χρήσιμος μου φάνηκε και μέχρι εκεί, αλλά δεν επαρκή και το δείγμα νομίζω.

Ο Μπλατ τον είχε σε Summer League, στους Καβαλίερς για λίγο και πέρσι τον ήθελε από την αρχή της σεζόν, αλλά αν τα θυμάμαι καλά, έμεινε έγκυος η γυναίκα του και δεν έκανε το ταξίδι… Μικρή σημασία έχει. Κάτι έχει δει και επιμένει. Ήθελε δημιουργό, ήθελε παίκτη με μετρημένες μπάλες πάνω του και όχι να ζει και να αναπνέει για πολλές μπάλες όπως ο Γκος (τον ήθελε και επέμενε αλλά έφερε πρόταση). Για έναν ρόλο με τον οποίο θα είναι εντάξει και θα νιώθει βολικά. Πλήρη εικόνα από τον Τσέρι δεν έχουμε, μην τρελαθούμε… Τρία ματς με Κολοσσό, ΑΕΚ και Προμηθέα σε μία «άρρωστη» κατάσταση, σε μία σεζόν δίχως «αύριο» για τον Ολυμπιακό στην Α1 και με τα γνωστά προβλήματα… Για 2ο γκαρντ τον κράτησε και μην τρελαθούμε τώρα πως ξέρουμε πως θα ανταποκρίνονταν άλλοι που γράφονταν-προτείνονταν στα social media…

Το ξαναλέω, ξαφνιάστηκα, δεν ενθουσιάστηκα αλλά περιμένω να δω τι έχει στο μυαλό του ο Μπλατ. Να «φωνάζουμε» τώρα, δεν ξέρω που ωφελεί, από τη στιγμή που έγιναν οι επιλογές, από τη στιγμή που ξέρουμε τα οικονομικά δεδομένα.

ΑΛΛΑΞΕ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ Η ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ

Όποιος συνειδητοποιήσει πιο γρήγορα πως η Ευρωλίγκα γίνεται τριών ταχυτήτων και ο αντικειμενικός στόχος δεν είναι το Final 4, ίσως να νιώθει και πιο ήρεμος. Ο Ολυμπιακός πάει να δουλέψει σε ένα «μοντέλο» άλλο. Πέρσι όχι απλά δεν του βγήκε, αλλά τον πήρε και τον σήκωσε. Μέχρι ενός σημείου βέβαια η ομάδα μια χαρά πήγαινε και μετά παίξανε ρόλο πολλά, με αποκορύφωμα τα αποδυτήρια που γίνανε ανάστα ο Κύριος.

Πάμε παρακάτω… Δεν μου κάθονταν καλά το «τρία» με Παπανικολάου και Βεζένκοφ. Δεν βγαίνει εκεί, πώς να το κάνουμε. Διακρίνω μία τάση να πηγαίνει αρκετά και ο Πολ εκεί. Γενικότερα τους θέλει πολύ τους «διπλοθεσίτες» ο Μπλατ. Του αρέσουν, το κυνηγάει. Θα του βγει ή όχι, θα το δούμε. Με τον Γκος και τον Λεντέι δεν βγήκε.

«ΤΙΚ» ΣΕ ΚΟΥΖΜΙΝΣΚΑΣ

Αν είχε πάρει τον Κουζίνσκας της Ζαλγκίρις, ούτε καν της Μάλαγα, της Ζαλγκίρις μάλλον θα ήμουν ήδη στο αεροδρόμιο να τον περιμένω. Τα χαρακτηριστικά του Λιθουανού μου αρέσουν για το «4». Έχει πέσει είναι η αλήθεια. Δεν μας εξέπληξε στο Μιλάνο, είναι λίγο πιο βαρύς, αλλά αν έχει όρεξη και κίνητρα αυτός ο παίκτης μπορεί να δώσει πολλά στην ομάδα. Με το σουτ, με το μακρύ κορμί του, στο τρανζίσιον… Τρίτη επιλογή που μου αρέσει (ερωτηματικό ο Μπόλντγουϊν) και θα τον έπαιρνα στην ομάδα.

Ο ΠΟΛΥΣΥΖΗΤΗΜΕΝΟΣ ΡΟΥΜΠΙΤ

Σειρά παίρνει ο πολυσυζητημένος Ρούμπιτ. Ο Μπλατ τον πήρε για το «5». Μπορεί να κατέβει και στο «4» να παίξει με τον Μιλουτίνοφ μαζί αλλά κάτι έχει στο μυαλό του και τον θέλει στο «5». Κοντός για «5» και όχι στυλ Χάινς, να τον πεις undersized αλλά ακουμπάει καλά τη μπάλα στο καλάθι. Δυνατός στο κορμί κάτω, όχι πάνω από τη στεφάνι. Αναρωτιέται ο κόσμος γιατί δεν υπάρχει και πάλι το «πουλί» να κόβει, να κλείνει διαδρόμους και να μαζεύει (πιο κάτω η απάντηση). Για τον Χάντερ είχε ρωτήσει ο Σκινδήλιας και απλά του είπαν του Μπλατ, ξέρεις υπάρχει και αυτή η προοπτική με αυτά τα λεφτά. Ο Χαπ, με αυτά που διάβασα και έμαθα είναι μια χαρά. Για… αντί-Μπόγρης ήρθε και κοιτάξτε μην γίνει δεύτερο σέντερ στην ιεραρχία. Μια χαρά και το Κόνιαρης αντί του Μάντζαρη.

Η 9Η ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Η κυριότερη μεταγραφή του Ολυμπιακού είναι η… 9η! Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν θα δεχτεί την πρόταση ανανέωσης του Ολυμπιακού ή αν θα τον χάσει τσάμπα του χρόνου. Το θέμα είναι ότι τον κράτησε. Δεν τον πούλησε. Ότι ο Μιλουτίνοφ είναι ο «σταρ» της ομάδας, είναι η δύναμη της ομάδας και ο… rim protector αυτής. Να η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα. Ο Μπλατ θεωρεί ότι ο Μιλουτίνοφ είναι ο rim protector της ομάδας. Μόνο με την Ευρωλίγκα πλέον ο Σέρβος θα παίζει -έτσι όπως σκέφτεται ο κόουτς- 27-28 λεπτά. Αν είναι καλά ο Μιλουτίνοφ, η άμυνα του Ολυμπιακού είναι από τις καλύτερες στην Ευρώπη.

Είμαι απόλυτα σύμφωνος και με τις εκκαθαρίσεις. Χρειάζονταν το ξεκαθάρισμα. Παίκτες που έκλεισαν τον κύκλο τους στην ομάδα, που δεν είχαν να δώσουν το παραπάνω όπως πίστεψε ο Μπλατ, που πήραν ευκαιρίες με προπονητές και κανείς δεν τους πίστεψε.

ΑΣ ΠΑΙΞΕΙ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΘΕΛΤΙΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

Εν κατακλείδι… Αν δεν είχα στο μυαλό μου το «πως θα βγει;» ο Μπόλντγουϊν, γιατί δεν τον γνωρίζω καθόλου και πως θα αντεπεξέλθει σε έναν ηγετικό ρόλο, θα ήμουν ικανοποιημένος σε μεγάλο (όχι απόλυτο) βαθμό. Τώρα είμαι συγκρατημένος και απλά περιμένω να δω. Να κρίνω πόσο μάλλον να κατακρίνω κάτι που έχω δει ακόμα; Δεν θα το κάνω ποτέ… Το ρόστερ έχει παίκτες δοκιμασμένους, έχει και παίκτες ερωτηματικά. Όταν βλέπεις 5 ομάδες να δυναμώνουν τρομακτικά, δεν έχεις βλέψεις για Final 4, αλλά προσωπικά, μετά από αυτό που είδαμε στο δεύτερο περσινό μισό, ας παίξει πρώτα σωστό και θελκτικό μπάσκετ ο Ολυμπιακός και βλέπουμε μετά και τους στόχους. Πέρσι δεν μπήκε καν στα πλέι οφ. Υπήρχαν και πιο δοκιμασμένοι και έτοιμοι παίκτες των 800 και 900 χιλιάδων ευρώ και είδαμε αν πρόσφεραν ή όχι.

Για μένα το ακριβό δεν σημαίνει απαραίτητα καλό και το αντίστροφο βέβαια.

ΟΛΟΙ ΝΑ ΣΟΥΤΑΡΟΥΝ

Ο Μπλατ έφτιαξε μια ομάδα πατώντας πάνω σε μία πτυχή. Ήθελε να πάρει αρκετούς σουτέρ στην ομάδα και ιδίως γύρω από τον Μιλουτίνοφ. Με εξαίρεση έναν-δύο όλοι σουτάρουν. Ο πυλώνας θα είναι ο Μιλουτίνοφ. Ο Μπλατ είδε πέρσι πως όταν τον κλείνανε ο Ολυμπιακός δεν είχε την επιθυμητή αποτελεσματικότητα στο σουτ. Φέτος πάτησε πολύ πάνω σε αυτό. Μόνο ο Χαπ δεν σουτάρει, το 3ο σέντερ της ομάδας. Και ο Τσέρι, αν μείνει ελεύθερος, 1/2 θα το έχει. Ακόμα και ο Ρούμπιτ θα το πάρει. Όχι μόνο από τα 5 μέτρα, αλλά και στο τρίποντο να μείνει μόνος.

ΝΑ «ΚΛΕΙΣΟΥΝ» ΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αυτό που προέχει, αυτό που κρίνεται μεγίστης σημασίας, είναι να μπει ο οργανισμός σε μία κανονικότητα. Τα αποδυτήρια χρειάζονταν ένα δυνατό lifting και το «μήνυμα» πέρασε. Για τα του «ελληνικού κορμού» και τα τοιαύτα έχω αναφερθεί πολλάκις στο παρελθόν. Διαλύεται κάτι που… δεν απέδιδε, οπότε είμαι υπερ. Κυρίαρχο όλων, να λύσει η διοίκηση τα θέματά της. Δεν διαφωνώ ότι θα ήταν χρήσιμο να βγουν να μιλήσουν και να εξηγήσουν κάποια βασικά πράγματα για την λειτουργία της ομάδας. Αφού δεν θέλουν, ας μη το κάνουν. Πρέπει να λυθούν πολλά θέματα, με παίκτες, μάνατζερ, όλα περί «ονόματος» και κύρους του Ολυμπιακού, σκιές τα πάντα. Να ρυθμιστούν ώστε να επανέλθει η εύρυθμη και άρτια λειτουργία της ομάδας και να συμβάλει και στα αποδυτήρια.

ΥΓ: Το μπάτζετ του Ολυμπιακού σε σχέση με πέρσι είναι ΣΧΕΔΟΝ το ίδιο. Ελαφρώς προς τα κάτω!

Διαβάστε επίσης

Δύο λέξεις μόνο: Σπανούλης και Πρίντεζης!

Δύο λέξεις μόνο: Σπανούλης και Πρίντεζης!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για τη σταθερά και την ασφάλεια που είχε όλα αυτά τα χρόνια ο Ολυμπιακός, αλλά μπήκαμε στον… τελευταίο χορό! Για τον «ελληνικό κορμό», την τεχνογνωσία, τα αναγκαστικά «στοιχήματα» και… το τέλος της εποχής του Ολυμπιακού των αρχηγών!

Η μπάλα στον Μιλουτίνοφ!

Η μπάλα στον Μιλουτίνοφ!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής καταθέτει κάποιες πρώιμες εικόνες που πήρε από το «νέο» Ολυμπιακό! Ο Σέρβος που μένει το «α» και το «ω» της ομάδας, ο «πολύς» που λείπει από τα γκαρντ και η ταχύτητα που περίμενε αλλά δεν βλέπει.

Μέχρι τέλους δεν είπαμε;

Μέχρι τέλους δεν είπαμε;

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για τις αποφάσεις του ΑΣΕΑΔ, το πρωτάθλημα που έγινε λαϊκή αγορά και ξεπουλάει ΑΦΜ και το τι περιμένει από τους Αγγελόπουλους. Ένας δρόμος υπάρχει μόνο!

Πρέπει να φτιάξει (ξανά) την εικόνα του!

Πρέπει να φτιάξει (ξανά) την εικόνα του!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής κάνει σκέψεις για το πώς πρέπει να φτιάξει ο Ολυμπιακός ξανά την εικόνα του. Το «μάγκωμα» ενός δικό του παιδιού και οι σκέψεις των Αμερικανών που είναι καθαρά business γι αυτούς.