Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Η μπάλα στον Μιλουτίνοφ!

Η μπάλα στον Μιλουτίνοφ!
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2019 - 21:50
Αρθρογράφος: Θεόφιλος Τυριντζής
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

Πώς να κάτσεις να «συζητήσεις» και να πεις το οτιδήποτε, όταν ο Ολυμπιακός δεν παίζει με το βασικό του πόιντ γκαρντ; Δεν έχει έναν εκ των βασικών πυλώνων του και παίζει με τον Τσέρι, ο οποίος είναι για 2ος, για συγκεκριμένα πράγματα κι όχι γι αυτά που έχει ανάγκη η ομάδα στο επίπεδο της Ευρωλίγκας; Ο Ολυμπιακός, τόσο με τον Ερυθρό Αστέρα, όσο και με την Ούνικς Καζάν (το ίδιο και με την ΤΣΣΚΑ αύριο), στα δύο παιχνίδια δηλαδή που είδαμε πράγματα με τα μάτια μας, έπαιξε χωρίς τον βασικό του «άσο», στην προκειμένη τον Μπόλντγουιν. Αυτόν που πίστεψε ο Μπλατ να «τρέξει» την ομάδα, αυτός που θα πίεζε στη μπάλα κτλ. Μάνι-μάνι δεν μπορούμε να βάλουμε στη κουβέντα μία βασική παράμετρο.

Λείπει ο «πολύς» από τα γκαρντ

Δίχως τον Μπόλντγουιν, τον οποίο δεν έχουμε δει με την ομάδα (δεν έχουν ξετρελαθεί όσοι τον έχουν δει στα προηγούμενα φιλικά), είναι σαφής και ευδιάκριτη η «γύμνια» της ομάδας στα γκαρντ. Λείπει ο «πολύς», λείπει αυτός που θα πάρει πάνω του μπάλες, που θα φτιάξει καταστάσεις. Λείπει ένα ακόμη σημείο αναφοράς. Με τον Τσέρι δουλειά δεν θα γίνει. Ούτε νομίζω θα δούμε κάτι διαφορετικό με τον Σπανούλη στον «άσο» (ο οποίος δείχνει σε πολύ καλή κατάσταση), ούτε με κάτι απλά καλό και όχι εξαιρετικό! Κάνουμε τον σταυρό μας δηλαδή να βγει ο Μπόλντγουιν ή… whatever!

Μην το εκλάβετε σαν (πρώιμη) γκρίνια. Εξαρτάται και τι θέλουμε. Ποιοι είναι οι ρεαλιστικοί στόχοι. Ο ρεαλιστικός στόχος είναι να παλέψει να μπει 8άδα. Μετά βλέπουμε. Οι εποχές που έβαζες στην ίδια πρόταση το «Final 4» έχουν παρέλθει. Γνώμη μου. Όσο κι αν μη μου αρέσει, δεν θα αιθεροβατώ.

Νο.1 σημείο αναφοράς: Μιλουτίνοφ!

Από κει και πέρα, συζητώντας για το φιλικό με την Ούνικς, είναι ηλίου φαεινότερο πως ο Νίκολα Μιλουτίνοφ (συνεχίζει να) αποτελεί το Νο.1 σημείο αναφοράς του Ολυμπιακού! Το ξέραμε στη θεωρία, το βλέπουμε και στη πράξη. «Ταΐζετε» ο Σέρβος (πήρε 11 προσπάθειες), είναι η Νο.1 απειλή της ομάδας παίζοντας και σαν δεύτερο πλέι μέικερ (ρακέτας) και ο κόουτς τον έχει στα σχέδια του ως τον rim protector για τον οποίο έχει γίνει πολύ συζήτηση.

Δεν ξέρω αν είναι τυχαίο ή σχεδιάστηκε για το συγκεκριμένο παιχνίδι ή αν θα το δούμε σε επανάληψη το τελευταίο play. Άσχετα που το έχασε και πήρε το ριμπάουντ για το γκολ φάουλ, σχεδιάστηκε να πάρει τη μπάλα ο Μιλουτίνοφ. Φαίνεται ξεκάθαρα στο πως επέμεινε ο Σπανούλης να περάσει τη μπάλα στον Σέρβο. Για την κρίσιμη λοιπόν επίθεση, η μπάλα πήγε στον ψηλό. Όχι στον Σπανούλη, όχι στον Πρίντεζη, όχι στον Πάντερ... Η μπάλα πήγε στον Μιλουτίνοφ!

Νο.2 σημείο αναφοράς στην επίθεση του Ολυμπιακού (στην άμυνα τον ποστάρουν) τείνει να γίνει ο Πάντερ. Είναι κάτι που θέλουν, που επιζητούν, γι αυτό άλλωστε τον πήραν. Για να εκμεταλλευτούν το καλό του σουτ (είχε 4/10 σουτ με την Ούνιξ).

Δεν τρέχει όσο θα περίμενε κανείς

Συμφωνώ, ότι λείπει ο βασικός άσος, ότι τώρα μπήκαν οι διεθνείς, ο Μιλουτίνοφ έχει μια-δυο προπονήσεις μαζί τους, οι μετρήσεις των Ελλήνων διεθνών δεν είναι και οι καλύτερες, ότι βρισκόμαστε σε περίοδο προετοιμασίας κτλ. αλλά κάποια πράγματα που περίμενα δεν τα έχω δει. Δεν με τρελαίνει η ταχύτητα της ομάδας. Τρέχουν ορισμένες φορές με το που πάρουν την κατοχή, θα κατέβει γρήγορα η μπάλα, αλλά σταματάνε και δεν ψάχνουν συνθήκες ανισορροπίας της αντίπαλης άμυνας, αλλά κάτι πιο σίγουρο. Είδαμε για μια δυο φάσεις early post, αλλά βασικά περίμενα να έχει μεγαλύτερη ταχύτητα η ομάδα σο παιχνίδι της. Ίσως να μην μπορεί ακόμα και να της βγει στη πορεία. Θα δούμε… Μιλάμε για αυτά που δείχνει σε αυτή τη φάση.

Επίσης περίμενα πιο γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας. Πέρσι τέτοια εποχή ήταν σαφώς καλύτερη και με μεγαλύτερη ταχύτητα. Μου άρεσε βέβαια που κρατάνε τη συνεργασία μέσα στο ζωγραφιστό. Ενώ υπάρχουν ευκαιρίες να τελειώσουν τη φάση, θα βρουν τον διερχόμενο συμπαίκτη τους. Είδαμε συνεργασίες με Μιλουτίνοφ-Πρίντεζη, Παπανικολάου-Ρούμπιτ, Τσέρι-Ρούμπιτ.

Η άμυνα πάει καλά, η επίθεση όμως…

Δεν νομίζω ότι είναι τυχαίο ή προϊόν των απουσιών η χρησιμοποίηση τόσο του Ρούμπιτ στο «4» (έπαιξε μαζί και με τα δύο σέντερ) και του Κουζμίνσκας στο «3». Θα τα βλέπουμε μέσα στη σεζόν συχνά, με τον Μπλατ στο φιλικό με την Ούνικς να δοκιμάζει πράγματα. Είδαμε τρία γκαρντ (Τσέρι, Σπανούλη, Πάντερ), είδαμε Παπανικολάου στο «3», Κουζμίνσκας στο «4» και Ρούμπιτ στο «5», είδαμε τον Πολ στο «2», με τον Σπανούλη στον «άσο». Έχει την ευχέρεια ο κόουτς να παίξει με τα σχήματα, με τον Πολ να αναμένεται να μπει και αυτός στην επιθετική εξίσωση ακόμα περισσότερο. Τον θέλουν να αποτελεί μία σταθερά (και) στην επίθεση, καθώς στην άμυνα τα πήγε πολύ καλά, αλλά και τον Κουζμίνσκας να «λύνεται» και να μπαίνει κι αυτός σιγά-σιγά στο πνεύμα ανεβάζοντας την παραγωγή της ομάδας, η οποία κακά τα ψέματα δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή (46% δίποντα και 26% τρίποντα), σε αντίθεση με την άμυνα η οποία είναι πολύ καλή μέχρι στιγμής στη συνολική της λειτουργία!

Όλα αυτά σαν κάποιες πρώιμες εικόνες που αποκομίζουμε. Οι ιδιαιτερότητες είναι πολλές. Κυρίαρχη; Δεν έχουν παίξει καν ακόμη όλη μαζί. Δεν έχουν κάνει καν μία προπόνηση όλοι μαζί. Το θέμα του γκαρντ προβληματίζει, γιατί αποτελεί συνάμα και «αίνιγμα, τη στιγμή που αύριο θα δώσει ΤΟ «κρας τεστ, απέναντι στην ΤΣΣΚΑ.

Διαβάστε επίσης

Επιβεβλημένες αλλαγές!

Επιβεβλημένες αλλαγές!

Δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι. ΔΥΟ αλλαγές στα γκαρντ τον αλλάζουν άμεσα επίπεδο. Εκτός αν έχουν συμβιβαστεί πως βρίσκονται εκτός συναγωνισμού οπότε θα αρκεστούν στο… «ότι καλύτερο» και στο «όπου βγει». Αν είναι έτσι, συνέντευξη Τύπου για να μιλήσουν για όλα!

Όπως το είπατε πρόεδροι: Ιστορική χρονιά!

Όπως το είπατε πρόεδροι: Ιστορική χρονιά!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για μια ομάδα που δεν ξέρει τι κάνει και τι ζητάει μέσα στο παρκέ, αλλά πολύ περισσότερο, για την αλαζονεία της διοίκησης και την μη ουσιώδη αντιμετώπιση της πραγματικότητας.

Δύο λέξεις μόνο: Σπανούλης και Πρίντεζης!

Δύο λέξεις μόνο: Σπανούλης και Πρίντεζης!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για τη σταθερά και την ασφάλεια που είχε όλα αυτά τα χρόνια ο Ολυμπιακός, αλλά μπήκαμε στον… τελευταίο χορό! Για τον «ελληνικό κορμό», την τεχνογνωσία, τα αναγκαστικά «στοιχήματα» και… το τέλος της εποχής του Ολυμπιακού των αρχηγών!

Η… 9η μεταγραφή!

Η… 9η μεταγραφή!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής σχολιάζει το ολοκληρωμένο ρόστερ του Ολυμπιακού. Τον πυλώνα Μιλουτίνοφ και το βασικό στοιχείο που πάτησε ο Μπλατ στις μεταγραφές: Όλοι να σουτάρουν!