Ντουντούκα
Ψηλά το κεφάλι...
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90.1 FM

Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδάκια!

Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδάκια!
Σάββατο, 26 Οκτωβρίου 2019 - 17:07
Αρθρογράφος: Θεόφιλος Τυριντζής
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

Ο Ολυμπιακός μοιάζει με μια ομάδα που μάζεψες τυχαία κάποιους παίκτες χτες και έναν προπονητή και σήμερα τους έβαλες να παίξουν αγώνα σε μια αλάνα! Μία ομάδα δίχως αρχή και τέλος, που στηρίζεται σε ατομικές προσπάθειες και με έναν προπονητή που τους «μαθαίνει» κατά τη διάρκεια του αγώνα! Αυτό είναι ίσως που μου κτυπάει (αρνητικά εννοείται) περισσότερο, καθώς στα υπόλοιπα… συνηθίσαμε πλέον. Αντί να βλέπεις δυο σταθερές, δυο συγκεκριμένα πράγματα που έβαλε ο Κεμζούρα, ο Λιθουανός αλλάζει από παιχνίδι σε παιχνίδι ρόλους και ροτέισον. Δεν έχει μία βάση να πατήσει πάνω, να στρώσει δύο πράγματα (από τα εκατό που χρειάζονται) και να πορευτεί.

Να κάτσουμε να πούμε τα ίδια πάλι; Δεν αξίζει… Έχουν χάσει και τα λόγια την αξία τους.

* Να σταθούμε στα ριμπάουντ που έχασε ο Ολυμπιακός (19 επιθετικά οι Βάσκοι, τα 13 στο ημίχρονο, πήραν 28 πόντους από δεύτερη ευκαιρία) και στα συνολικά… 51 που πήρε η Μπασκόνια;

* Στους 66 πόντους που έβαλε με… αίμα;

* Στο ότι ο Σενγκέλια ακόμα ποστάρει τον Ρούμπιτ;

* Στις 8 τάπες που έφαγε;

Δεν θα σταθώ σε τίποτα επιμέρους αγωνιστικό. Γιατί ο Ολυμπιακός είναι μία ομάδα που δεν ξέρει τι κάνει μέσα στο παρκέ. Που στέκονται στατικοί και κοιτάνε τι κάνει αυτός που έχει τη μπάλα. Που δεν καλύπτουν καν στα στοιχειώδη στην άμυνα. Ο Ρούμπιτ για παράδειγμα μάρκαρε τον Φαλ στο… τζάμπολ και ο Σενγκέλια προέλαυνε για το λέι απ. Που έχουν νοοτροπία… Σχορτσανίτη στα ριμπάουντ (σ.σ. το έχει πει ο ίδιος, σκέφτονταν «θα πάει ο άλλος να το πάρει»), που δεν πείθουν σε τίποτα… Ούτε ότι είναι ικανοί να κερδίσουν, ούτε ότι μπορούν να περάσουν μπροστά όταν μειώνουν από τους 11 πόντους… Και το άσχημο είναι ότι πλέον δεν μας πειράζει κι από πάνω. Τόσο αναμενόμενα είναι...

Τη φετινή χρονιά την έχω διαγράψει. Είναι χαμένη. Δεν φτιάχνουν τα πράγματα, εκτός κι αν πιστεύει κάποιος πως Ρότσεστι και Ριντ κρατάνε μαγικές ράβδους και θα μεταμορφώσουν τον Ολυμπιακό. Το θέμα είναι αυτοί οι δύο να τον βοηθήσουν να γίνει ορθολογική ομάδα, που θα κάνει τα στοιχειώδη και να μην διασύρετε. Γιατί ομάδα 8άδας δεν θα γίνει. Το σημαντικό μέσα από αυτή την προβληματική χρονιά είναι να «χτιστεί» το «αύριο». Είναι το κυρίαρχο ζητούμενο για μένα. Να βρουν προπονητή για τα επόμενα χρόνια, να δουλέψουν και να δουν τι γίνεται με συγκεκριμένους παίκτες- όπως με τον Βεζένκοφ- να δουν- ακόμα ένα μεγάλο «κεφάλαιο» τι θα κάνουν με τον Μιλουτίνοφ και να τεθεί ο σχεδιασμός της ομάδας για… αύριο. Αυτή η χρονιά είναι χαμένη. Το ιδεατό θα ήταν να τη δουλεύει από τώρα ο νέος προπονητής, αλλά από τη στιγμή που δεν κατέστη εφικτό, χίλιες φορές να ψάξουν και να προσεγγίσουν ιδεατή περίπτωση παρά να φορτώνονταν κανείς… Πιανιτζάνι για τα επόμενα δυόμιση χρόνια.

Ειλικρινά δεν έχω να περιμένω κάτι από αυτή τη σεζόν.

ΥΓ: Ο Ολυμπιακός τα προηγούμενα χρόνια απέρριπτε τον Ρότσεστι που βρίσκονταν και σε μικρότερη ηλικία. Ο Αμερικανός έχει πρωταγωνιστήσει μόνο σε ομάδες χαμηλότερου επιπέδου Ευρωλίγκας. Διαθέτει κάποια εμπειρία, θα βοηθήσει σε σκορ και δημιουργία, αλλά έχει και πολλά τρωτά σημεία για τα οποία απορρίπτονταν τα προηγούμενα χρόνια. Από το να έφερναν όμως ένα "στοίχημα", νομίζω καλύτερα αυτός, γιατί θα εγκλιματιστεί πιο γρήγορα και θα δώσει τα στοιχειώδη.

ΥΓ2: Τον Ριντ τον έχω δει μόνο σε βίντεο. Μιλάνε για «καλή περίπτωση» άνθρωποι που τον έψαξαν. Ας έχει μάθει από τα λάθη του κι ας αφοσιωθεί στο μπάσκετ…

Διαβάστε επίσης

Επιτέλους… ήξερε τι ήθελε, ήξερε τι έκανε!

Επιτέλους… ήξερε τι ήθελε, ήξερε τι έκανε!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για το πραγματικό κέρδος από τη νίκη επί της ΤΣΣΚΑ, τους xfactor του «διπλού», αλλά και για έναν Ολυμπιακό που επιτέλους έκανε τα προφανή και είχε ρόλους και πλάνο.

Επιστροφή στην… «κανονικότητα»!

Επιστροφή στην… «κανονικότητα»!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής περίμενε έστω ένα-δυο στοιχεία, συνέχεια της Μόσχας, αλλά εις μάτην… Η ΤΣΣΚΑ ήταν η εξαίρεση, όχι ο κανόνας. Ο Ολυμπιακός έχει να ανέβει βουνό και μαζί και οι φίλοι του. Μην μιλήσει κανείς για «ενέργεια»!

Καμένη γη…

Καμένη γη…

Ο Θεόφιλος Τυριντζής κουράστηκε να επαναλαμβάνεται και να βλέπει να μην γίνονται καν τα προφανή και λογικά. Πήρε «απάντηση» μία εβδομάδα μόλις μετά και παροτρύνει «κάψτε το σήμερα… χτίστε το αύριο»!

… και βλέπουμε!

… και βλέπουμε!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για τα… απλά αλλά με έξτρα διάθεση και ενέργεια που έγιναν κόντρα στη Βαλένθια, τον Κεμζούρα και τη «παλιά φρουρά» και φυσικά παραθέτει ερωτήματα για το βραχυπρόθεσμο μέλλον της ομάδας.