Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Με τον τρόπο που θέλει!

Με τον τρόπο που θέλει!
Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2020 - 16:24
Αρθρογράφος: Θεόφιλος Τυριντζής
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

Ο Ολυμπιακός και δη ο Γιώργος Μπαρτζώκας τοποθετεί βάσεις σιγά-σιγά. Δεν θα είναι όλοι του χρόνου, αλλά από τώρα πρέπει να περάσει στην ομάδα η φιλοσοφία, να αρχίσει να αποκτά και πάλι μία ταυτότητα. Η Μπασκόνια δεν τρομάζει φέτος (σ.σ. η χειρότερη ομάδα σε επίθεση, τρίποντα και ασίστ), έχει πολλές και σημαντικές απουσίες (Βιλντόζα, Χένρι, Γκαρίνο, Γκρέιντζερ) ενώ ο Ιβάνονιτς είχε δύο πόιντ γκαρντ στη διάθεσή του- τον νεοφερμένο Κρίστον και τον νεαρό Γκαρσία- ωστόσο το σημαντικό είναι πως ο Ολυμπιακός πήρε αυτό που ήθελε με τον τρόπο που… ήθελε ο Μπαρτζώκας. Κατά βάση με αυτό που θέλει να παίζει ο Ολυμπιακός!

70 πόντους στην άμυνα μετά από καιρό

Μετά από καιρό, οι «ερυθρόλευκοι» δέχτηκαν μόλις 70 πόντους από εκεί που τρώγαμε… 91. Οκ, είπαμε, η Μπασκόνια δεν βάζει, αλλά ο Ολυμπιακός δεν αμέλησε την άμυνά του. Πίεσε μέχρι σκασμού τα γκαρντ των Βάσκων- ο Μπόλντγουιν ειδικά έκανε εξαιρετική δουλειά με πλάγια βήματα και τοποθετώντας σωστά το σώμα του- και στην επίθεση έκανε τη διαφορά με τους… ψηλούς. Παρά την έλλειψη και του Πρίντεζη.

Τρεις ψηλοί τους μισούς πόντους της ομάδας

Ο Ρούμπιτ «γέμισε» τα παπούτσια του Πρίντεζη, έκανε season high με τους 19 πόντους και το «φώναξε» πάλι πως στο «4» νιώθει άνετα, ενώ πρέπει να του βγάλουμε το καπέλο και για την άμυνα στον Σενγκέλια. Έφτασε τον Γεωργιανό στο σημείο να μην ποστάρει, αλλά να βγάζει τη μπάλα έξω. Αθόρυβα τη δουλειά του ο Μιλουτίνοφ με 4/4 δίποντα και πολύ ξύλο με τον Έρικ, θετικότατος ο Έλις, για πρώτη φορά στην Ευρωλίγκα (διπλό credit) με πολύ καλά τελειώματα, με «πικ εν ρολ» καταστάσεις, με άλεϊ ουπ (βγήκαν – δε βγήκαν), με νεύρο και ταχύτητα, με άμυνες μέσα στη ρακέτα. Πόσο πολύ είχε λείψει αυτό και το είχε ανάγκη ο Ολυμπιακός… Οι τρεις τους πέτυχαν τους μισούς ακριβώς πόντους του Ολυμπιακού: 40 από τους 80. 16 έβαλε και ο –σε δαιμονιώδη φόρμα- Σπανούλης και αυτό ήταν…

Το «δεν είναι μόνο το σκορ» και το «παίζω για τα στατιστικά»

Ή μήπως όχι; Ο Μπαρτζώκας είχε μιλήσει δις για την αξία και τη σημασία των «υπόλοιπων πραγμάτων» πέραν του σκορ- με αφορμή τους 0 πόντους που είχαν οι ξένοι με τη Ζενίτ- ενώ είχε φέρει με τρόπο και κομψότητα πως ο Ολυμπιακός «κινδυνεύει» να έχει παίκτες του (που έχει) που παίζουν περισσότερο για τα στατιστικά τους, για να ξεχωρίσουν, παρά για την ομάδα. Ας το πιάσουμε από το τέλος.

Ο Πολ να έρθει στην ομάδα και όχι η ομάδα να πάει στον Πολ

Ο Πολ, είναι αυτός. Ο Αμερικανός έχει ταλέντο, είναι σκόρερ (με μεταπτώσεις) θέλει να σουτάρει, αλλά πολλές φορές το κάνει… «προκλητικά». Σε στυλ, δεν βλέπω κανέναν δεξιά-αριστερά θα πάρω το σουτ. Κουνάει χέρια πάνω κάτω να πάρει μπάλα ενώ αυτή μόλις έχει περάσει το κέντρο, θα πάρει σουτ με τη μία επειδή δεν του έδωσαν στην προηγούμενη φάση τη μπάλα κτλ. Ο Πολ νιώθω πως πήρε ένα «μήνυμα» με τη Μπασκόνια. Πρώτη αλλαγή ο Χαραλαμπόπουλος που έπαιξε πάνω από 10 λεπτά και τα οποία άξιζε να είναι και με το παραπάνω στο παρκέ. Αν δεν τραυματίζονταν θεωρώ πως ο Πολ δεν θα είχε 13 λεπτά παρουσίας. Ο Αμερικανός είναι αυτός που πρέπει να έρθει στα μέτρα του Ολυμπιακού κι όχι η ομάδα να πάει στα μέτρα του. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Είναι παίκτης που τον έχει ανάγκη ο Ολυμπιακός και φυσικά ο Μπαρτζώκας θέλει να τον «κερδίσει». Όπως επιχειρεί να κάνει με τον Μπόλντγουιν.

Τα… «υπόλοιπα πράγματα» και ο Μπόλντγουιν

Πάμε και στο πρώτο σκέλος με αφορμή τον Αμερικανό… Τα «υπόλοιπα πράγματα» που λέγαμε (και έλεγε ο κόουτς) πέραν του σκορ. Για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι ο Μπόλντγουιν ξεκινάει 5άδα με τον Μπαρτζώκα και μπορεί να είχε μόλις 2 πόντους (με το κάρφωμα), αλλά προσέξτε: Είχε 6 ασίστ, 4 ριμπάουντ και κανένα λάθος. Επιπλέον, όπως προείπαμε η άμυνά του ήταν εξαιρετική στην πίεση στη μπάλα. Έχει κάποια καλά στοιχεία, έχει περισσότερα που του… λείπουν, αλλά όπως είπε ο κόουτς «δεν μπορούμε να πιστέψουμε πως έχουμε 4-5 παίκτες αλλά πρέπει να πιστέψουμε πως έχουμε 8-9 παίκτες και πρέπει να τους βοηθήσουμε». Αυτό κάνει λοιπόν. Κοιτάει να πάρει ότι περισσότερο μπορεί από τον καθένα. Στην πίεση έχει βάλει και τον Κόνιαρη. Του φώναξε δύο φορές και φυσικά περιμένει περισσότερα από τον νεαρό γκαρντ, πολύ απλά γιατί μπορεί.

Η ραγδαία πρόοδος σε ασίστ

Ήδη η πρώτη πρόοδος επί ημερών Μπαρτζώκα φαίνεται στις ασίστ, που γι αυτόν δεν είναι απλά αριθμός, αλλά έλλειψη εγωισμού και διάθεση ομαδικής προσπάθειας, ταχύτητα, κίνηση, κυκλοφορία, σωστό «διάβασμα». Ο Ολυμπιακός βρίσκονταν κάπου στην 12η θέση στην κατηγορία με τις ασίστ και πλέον αν απομονώσει κανείς τα τελευταία 4 παιχνίδια (του Μπαρτζώκα) θα δει πως οι «ερυθρόλευκοι» έχουν 67 τελικές πάσες έχοντας μοιράσει 22, 22, 21 και 22 στα παιχνίδια τους. Ήδη φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Επόμενος (μικρός) στόχος; Να κάνει 2η συνεχόμενη νίκη και φυσικά παιχνίδι το παιχνίδι βήματα προόδου με φόντο πάντα το… μέλλον!

ΥΓ: Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί με 11 λεπτά ακόμα για το τζάμπολ, ο Παπανικολάου απλά κάθονταν πάνω στις πινακίδες και δεν έκανε προθέρμανση.

ΥΓ2: Η «άδεια» θέση του Νταή και η φιγούρα του που δεν τριγυρνάει πλέον στο ΣΕΦ. Τα βιντεάκια με τον Κόμπι που νομίζεις πως μόλις πριν λίγες ώρες βρίσκονταν σε κάποιο γήπεδο στις ΗΠΑ, χαμογελαστός βλέποντας μπάσκετ με την κόρη του. Τα πρώτα λεπτά στο ΣΕΦ με την Μπασκόνια θυμίζουν ξανά και ξανά πως τίποτα, καμία ομάδα, καμία νίκη, δεν είναι πάνω από την ανθρώπινη ζωή. Όλα αυτά είναι καλά, αλλά… δευτερεύοντα.

ΥΓ3: Περαστικά στον Χαραλαμπόπουλο. Μεγάλη γκαντεμιά, αλλά θα βγει πολύ πιο δυνατός από όλο αυτό. Όλα μπροστά του είναι. Υγεία να έχει και θα τα βρει όλα.

ΥΓ4: Αυτό ήταν το τελευταίο μου blog στο gavros.gr. Να είστε όλοι καλά και ίσως κάπου, κάποτε να τα ξαναπούμε.

Διαβάστε επίσης

Τα καλύτερα είναι μπροστά…

Τα καλύτερα είναι μπροστά…

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για τα μικρά δείγματα φιλοσοφίας Μπαρτζώκα, τη second unit, αλλά και το ότι ο Ολυμπιακός θα ξεκινήσει να αποκτάει και πάλι τη δική του ταυτότητα, το δικό του dna, με κύριο στόχο, να μπουν αρχές και βάσεις για να χτιστεί το «αύριο».

Ραντεβού… το καλοκαίρι!

Ραντεβού… το καλοκαίρι!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής, από την Άλμπα, κρατάει μόνο τα όσα είπε ο απόλυτα συνειδητοποιημένος, ψύχραιμος, ρεαλιστής Γιώργος Μπαρτζώκας. Ο ελκυστικός στόχος είναι να «χτιστεί» ομάδα το «καλοκαίρι. Γι αυτό ανέλαβε! Ξήλωμα και στη νοοτροπία...

Για το καλό του Ολυμπιακού (Vol.2)

Για το καλό του Ολυμπιακού (Vol.2)

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για το «θείο δώρο» που απέφεραν οι… μπουνιές, το «διπλό» στη Βαλένθια προϊόν συσπείρωσης και χαρακτήρα και την «επόμενη μέρα» που… ξημέρωσε με τον Γιώργο Μπαρτζώκα στο τιμόνι.

Έλεος πια με το «έδιωξε τους Έλληνες»

Έλεος πια με το «έδιωξε τους Έλληνες»

Ο Θεόφιλος Τυριντζής, το ακούει ξανά και ξανά και αναρωτιέται: Δηλαδή, ο Ολυμπιακός πάει κατά διαβόλου, γιατί έφυγαν ο Μάντζαρης, ο Αγραβάνης και ο Μπόγρης;