Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Κάτι καλό «γεννιέται» στον Πειραιά!

Κάτι καλό «γεννιέται» στον Πειραιά!
Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2014 - 23:46

Ο Ντούντα ή καλύτερα το σύνολο του Ντούσαν Ίβκοβιτς το 2011-12 και η πορεία που διέγραψε μέχρι το έπος της Πόλης με δίδαξαν να κρατάω μία ισορροπία μέσα μου. Να μην απογοητεύομαι και να αναμένω την καταστροφή μετά από την ήττα. Να μην πετάω στα ουράνια και να ετοιμάζομαι για την… απονομή της Ευρωλίγκας μετά από μία εμφατική και ολοκληρωτική νίκη.

Ναι, ο Ολυμπιακός έπαιξε ολοκληρωτικό μπάσκετ κατ’ εμέ με τη Γαλατάσαραϊ. Έβγαλε το μπάσκετ που προσωπικά με ελκύει. Τρομερές άμυνες, αιφνιδιασμούς, ταχύτητα σε όλους τους διαδρόμους σε άμυνα και επίθεση, πλουραλισμός στο σκορ και ωραίες- γρήγορες συνεργασίες. Πραγματικά το χάρηκα και το απήλαυσα. Το απόλαυσε και ο κόσμος που βρέθηκε στο ΣΕΦ το βράδυ της Πέμπτης.

Μέχρι εκεί όμως. Αυτό το μπάσκετ θέλω να δω από το Top 16 και μετά. Όσο φουντώνει η πραγματική Ευρωλίγκα. Αυτή την εικόνα προσδοκώ να έχει η ομάδα τον Απρίλιο, τον Μάιο, τον Ιούνιο. Όχι τον Νοέμβρη. Πολλοί μπορεί να πουν απαισιόδοξος. Θα επαναλάβω: Ισορροπιστής! Κανείς δεν κέρδισε τίποτα το Φθινόπωρο. Μην επαναλάβουμε το περσινό… πάθημα, ούτε τις δύο χρονιές (για να το πάμε από την ανάποδη) που ο Ολυμπιακός πάτησε στην κορυφή της Ευρώπης. Θυμάται κανείς τα στραπάτσα και μάλιστα μέσα στο ΣΕΦ από νωρίς;

Οι σοβαρές ομάδες- οι μεγάλες όχι απλά οι καλές- αυτές που έχουν στόχο να φτάσουν στο τέλος της διαδρομής (βλ. Μαδρίτη) αυτή την περίοδο (προ)ετοιμάζονται. Δουλεύουν μέσα από τα παιχνίδια τους ξέροντας και πώς να πάρουν το αποτέλεσμα. Πόσο μάλλον ο Ολυμπιακός των χιλίων-τριών παθών.

Χάρηκα λοιπόν πολύ την εμφατική και ολοκληρωτική επικράτηση του Ολυμπιακού, όπως τη χάρηκαν και στον Πειραιά, αλλά από τη στιγμή που ξημέρωσε η Παρασκευή το «τσιπάκι» άλλαξε.

Στον Ολυμπιακό δε, πρόλαβε να το αλλάξει από τα αποδυτήρια κιόλας ο Γιάννης Σφαιρόπουλος και το θετικό της υπόθεσης είναι πως αυτή τη γενικότερη νοοτροπία την έχει περάσει και στους παίκτες του. Ο Μάντζαρης για παράδειγμα στάθηκε και πάλι στο άσχημο διάστημα του Ολυμπιακού, στο 2ο δεκάλεπτο που δέχτηκε 26 πόντους. «Ανεπίτρεπτο» είπε. Είδατε κανέναν όταν το ματς είχε αγγίξει τους 30 πόντους να γελάει; Όταν τελείωσε και χειροκροτούσαν τον κόσμο, είδατε κάτι τέτοιο;

Αυτό το «μπορούμε να παίξουμε καλύτερα» ο κόουτς το εννοούσε. Δεν το είπε για τους τύπους. Δεν έχει προλάβει καλά-καλά ο άνθρωπος να δουλέψει όπως θέλει πάνω στο επιθετικό κομμάτι της ομάδας. Αυτό που είδαμε όλοι με τη Γαλατά είναι δουλειά μόλις ολίγων προπονήσεων. Στην άμυνα είχαν εστιάσει τόσο καιρό. Στη βασική αρχή του κόουτς. Τώρα περνάει πράγματα στο επιθετικό κομμάτι. Έχει λόγους που το λέει λοιπόν και μεγάλη πίστη στο υλικό του και το πλάνο που έχει στήσει πάνω σε αυτό: «Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα αν κάνουμε αυτά που σχεδιάζουμε»!

Ήταν μία καλή νίκη λοιπόν, η πρώτη καλή, με πολύ ελκυστικό μπάσκετ κι αυτό ήταν όλο. Δεν υπάρχει κανείς λόγος να τρελαθούμε και να πετάμε στα ουράνια… Σαφέστατα και υπάρχουν πολλά θετικά πράγματα να συζητήσουμε και να αναλύσουμε, όχι όμως να προτρέχουμε και να πάμε στο άλλο άκρο!

Μέσα σε μόλις λίγο διάστημα, ο Ολυμπιακός πραγματικά έχει αλλάξει εικόνα. Έχουν κάνει βήματα προόδου. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν αφομοιώσει γρήγορα τα στοιχεία αυτά που πέρασε ο προπονητής και τα βγάζουν με ενέργεια, με ένταση και στο καλύτερο δυνατό επίπεδο στην άμυνά τους μέσα στο παρκέ. Από τον καθένα παίρνει το μάξιμουμ και όλοι είναι προς εκμετάλλευση. Άπαντες υπολογίζονται και έχουν έξτρα κίνητρα, άλλη ψυχολογία, η αυτοπεποίθηση μεγαλώνει.

Από τις πρώτες προπονήσεις φαίνεται πως αφομοιώνουν ταχύτατα και αυτά που θέλουν να βγάλουν στην επίθεσή τους. Αξιοποιούνται επιτέλους και οι ψηλοί. Η εικόνα έχει αλλάξει και φαίνεται ότι γίνεται καλή δουλειά. Καλή δουλειά και ατομικά στον καθένα καθώς παίκτες είχαν μείνει στάσιμοι. Τον Μάντζαρη- για παράδειγμα- είχα να τον δω από το Περιστέρι να κάνει ντράιβ. Είχε 3/3 με τη Γαλατά αλλά το σημαντικό όλων είναι ότι θυμίζει και πάλι εξολοθρευτή στην άμυνα και όχι… κουβαλητή της μπάλας. Βελτίωση ατομική παρατηρείται και θα υπάρξει μεγαλύτερη.

Είναι οφθαλμοφανές λοιπόν ότι κάτι καλό «γεννιέται» στον Πειραιά. Όταν μάλιστα επιμένει ο Σφαιρόπουλος πως ακόμα δεν έχουν βγει οι αυτοματισμοί, πως ακόμα θέλει να βάλει κι άλλα στοιχεία στο παιχνίδι της ομάδας, στοιχεία σημαντικά των βασικών αρχών του, τότε μόνο αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε.

Ας περιμένουμε πρώτα να δούμε τη δουλειά αυτή ολοκληρωμένη και -το σημαντικότερο όλων- να μπουν επιτέλους όλοι μα όλοι στο 100% της κατάστασής τους. Το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει ήδη κουβέντα για το ποιός θα μένει εκτός 12άδας από τη μία καταδεικνύει τη καλή δουλειά και τα θετικά μηνύματα που σκορπάει η ομάδα, από την άλλη όμως είναι τουλάχιστον… ανόητο. Ας μπουν όλοι και ας αποφασίσει ο προπονητής για το καλύτερο δυνατό. Αυτός έχει τον πλήρη έλεγχο άλλωστε και το γενικό κουμάντο.

ΥΓ: Στηρίξτε με αγάπη και εμπιστοσύνη -ανεξαρτήτως προσώπων - αυτό που λατρεύετε!

Διαβάστε επίσης

Το νου σας στο... χαλάκι!

Το νου σας στο... χαλάκι!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής τονίζει πως δεν πρέπει να κρυφτούν τα λάθη ελέω της νίκης και να κρατηθεί ο χαρακτήρας...

ΑΛΛΑΓΗ... ΤΩΡΑ!

ΑΛΛΑΓΗ... ΤΩΡΑ!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής τονίζει ότι πρέπει να περάσουν άρθρα του νέου αθλητικού νόμου και να εφαρμοστούν…

Idemo Zajedno... Για Πάντα Μαζί!

Idemo Zajedno... Για Πάντα Μαζί!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για την ανατριχιαστική ατμόσφαιρα από τα ΑΔΕΡΦΙΑ και το στίγμα του Σφαιρόπουλου…

Να της χαλάσει τη γιορτή!

Να της χαλάσει τη γιορτή!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής λατρεύει τη λιθουανική σχολή αλλά τώρα προέχει ο Ολυμπιακός και πως αυτός θα φύγει άνετα και ωραία από την Κλαϊπέντα.