Ντουντούκα
Στο -31 και θέλετε και ανακοίνωση στο ημίχρονο ρε νούμερα!
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90.1 FM

«Βλέπουμε το κάθε ματς ξεχωριστά»

«Βλέπουμε το κάθε ματς ξεχωριστά»
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 - 13:28
Αρθρογράφος: Θωμάς Μπίχτας
ΘΩΜΑΣ ΜΠΙΧΤΑΣ

Επανεκκίνηση για τη Super League 1. Επιστροφή στις επίσημες αγωνιστικές υποχρεώσεις, για τον Ολυμπιακό. Απέναντι στον Πανιώνιο, η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς έχει να δώσει ακόμη μία, δύσκολη, «μάχη». Στόχος η νίκη. Στόχος, επίσης, η ηρεμία, ενόψει Τότεναμ και ΠΑΟΚ. Και φυσικά, «κοιτάμε το ένα ματς, μετά το άλλο». Πόσα… κλισέ μετρήσατε, από την αρχή του κειμένου; Αρκετά… Είναι, όμως, αυτά τα κλισέ, επιβεβλημένα, αυτή τη στιγμή, για τον Ολυμπιακό…

Μπαίνοντας στον Δεκέμβρη και αφήνοντας πίσω τον Νοέμβρη, ο Ολυμπιακός έχει ακόμη ένα… βουνό να ανέβει. Το ματς στη Νέα Σμύρνη μόνο εύκολο δεν είναι. Ο Πανιώνιος ανεβαίνει και, παραδοσιακά, δυσκολεύει τον Ολυμπιακό, σε κάθε του επίσκεψη εκεί. Είναι μία έδρα, στην οποία ο Θρύλος χρειάζεται να καταβάλει αρκετή προσπάθεια, για να φύγει νικητής, ενώ και το κοινό είναι ιδιαιτέρως εχθρικό, προς τον Ολυμπιακό.

Το ματς στο Λονδίνο είναι τρομερά κρίσιμο. Ο Ολυμπιακός πάει, ξανά, να αντιμετωπίσει μία ομάδα, η οποία θα παραταχθεί απέναντί του, με αλλαγμένη ψυχολογία και με… νέο άνεμο. Πορτογαλικό. Άνεμο… Special One. Ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται και ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί τεράστια ενέργεια, για να φύγει με ένα θετικό αποτέλεσμα, από το Λονδίνο και να διεκδικήσει το καλύτερο δυνατό, στην έδρα του, την τελευταία αγωνιστική, απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα.

Αμέσως μετά, έρχεται η «μονομαχία» της πρώτης θέσης, με τον ΠΑΟΚ. Ο Ολυμπιακός μπορεί να έχει ένα προβάδισμα, τόσο γιατί προηγείται με δύο πόντους, όσο και γιατί το ματς με τον «δικέφαλο του βορρά» είναι στην έδρα του. Και μέσα στο Καραϊσκάκη θα πρέπει να γίνουν… θαύματα, ανάλογα του περσινού, για να μην κερδίσει ο Θρύλος τον αντίπαλό του. Κρίσιμο ματς, επίσης, ικανό να δώσει καλό προβάδισμα, πέντε βαθμών, στον Θρύλο, όμως… αργεί.

Όπως αργεί και η Τότεναμ. Τι δεν αργεί; Ο Πανιώνιος! Αυτό το ματς είναι ΑΥΡΙΟ! Σάββατο. Και προέχει. Δεν υπάρχει τρόπος να… μπει στην άκρη, για να στραφεί η προσοχή στο Λονδίνο. Όπως δεν θα υπάρχει και τρόπος να μπει η Τότεναμ στην άκρη, για να στραφεί η προσοχή στον ΠΑΟΚ. Πρέπει ΟΛΑ τα ματς να αντιμετωπιστούν ως μονάδες! Το κάθε ένα ξεχωριστά, που λένε, πολύ συχνά, οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές, στο ποδόσφαιρο. Οι παίκτες και οι προπονητές.

Ενδεκάδα, προετοιμασία

Κάθε ένα, από τα τρία αυτά ματς είναι τόσο διαφορετικό, από το άλλο. Μπορεί ο Ολυμπιακός να έχει δείξει ότι η αγωνιστική του φιλοσοφία είναι, εν τω συνόλω της, συμπαγής και δεν αλλάζει, όμως το πλάνο, από αντίπαλο, σε αντίπαλο, αλλάζει. Και προσαρμόζεται, με βάση το κεντρικό σχέδιο του Ολυμπιακού. Την κατοχή της μπάλας, την κυριαρχία, το πρέσινγκ

Ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη, αυτή τη στιγμή, περισσότερο από ποτέ, τα κλισέ αυτά. Χρειάζεται να δει αγώνα, μετά τον αγώνα, ξεχωριστά. Να μην «τρέξει» παρακάτω. Να μην αφήσει την σκέψη του να φύγει και να πάει μπροστά. Ο Πέδρο Μαρτίνς πρέπει να κάνει ξεχωριστή προετοιμασία, για κάθε αγώνα από τους τρεις και κάθε ματς χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση. Αυτό είναι και το μεγάλο του στοίχημα. Να παρουσιάσει, σε κάθε αγώνα, την κατάλληλη ομάδα, η οποία θα διεκδικήσει το καλύτερο, για τον Ολυμπιακό. Όχι μόνο βάσει ενδεκάδας. Αλλά, προπάντων, φιλοσοφίας. Οι παίκτες που θα παίξουν σε όλα αυτά τα ματς, δεν πρέπει απλώς να είναι έτοιμοι αγωνιστικά, αλλά και -κυρίως- ψυχολογικά. Η προετοιμασία του μυαλού, εκεί όπου η μπάλα… καίει, είναι πάντοτε πιο σημαντική, από την αγωνιστική ετοιμότητα. Και ο Πέδρο Μαρτίνς οφείλει να εφαρμόσει, στα επόμενα τρία παιχνίδια, ένα από τα μεγαλύτερα κλισέ, στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Το «βλέπουμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά».

Διαβάστε επίσης

Στο ίδιο έργο θεατές…

Στο ίδιο έργο θεατές…

Ο Θωμάς Μπίχτας γράφει εν βρασμώ ψυχής. Δεν γίνεται, άλλωστε, να μην είμαστε σε… μόνιμο αναβρασμό, με αυτά που βλέπουμε…

Δεν σταματιέται…

Δεν σταματιέται…

Τυχαίο το περιστατικό με τη φωτογραφία. Αλλά τόσο ταιριαστό, μετά τη χθεσινή νίκη… - Γράφει ο Θωμάς Μπίχτας.