Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Prospect 2.08μ. με κυρίαρχο κριτήριο το σουτ!

Prospect 2.08μ. με κυρίαρχο κριτήριο το σουτ!
Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2017 - 10:33

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

Πολλούς παραξένεψε και εξέπληξε η επιλογή του Κάιλ Γουίλτζερ. Ήδη, αρκετοί γνωρίζετε τα βασικά χαρακτηριστικά του, ωστόσο πάμε όσο μπορούμε να δώσουμε και την τελευταία πτυχή της επιλογής του και των λόγων για τους οποίους αύριο το βράδυ (20:45), από τη γενέτειρά του το Πόρτλαντ και μέσω Κωνσταντινούπολης, φτάνει στη χώρα μας για λογαριασμό του Ολυμπιακού. Περνάει κι αυτός, όπως και ο συμπαίκτης του το καλοκαίρι στο Summer League του Λας Βέγκας με τους Κλίπερς Χόλις Τόμπσον, για πρώτη φορά τον Ατλαντικό σε επαγγελματικό επίπεδο. Έρχεται στο μεγάλο Λιμάνι όχι ως… αντί-Τιλί αλλά ένας παίκτης ακόμη στο «4» που χρειάζονταν να βοηθήσει και να προσφέρει.

Επισημαίνουμε τη διαφορά με τον άτυχο Γάλλο γιατί δεν είναι το ίδιο αθλητικός και δεν θα του βάλουμε ταμπέλα, όπως Νο.2 ή Νο.3 πίσω από τον Πρίντεζη στο «4». Είναι ο Γιώργος και μετά θα έρχεται όποιος είναι σε καλή κατάσταση να βοηθήσει. Ανάλογα θα μοιράζεται ο χρόνος.

ΤΟΝ ΗΘΕΛΑΝ ΟΜΑΔΕΣ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑΣ

Λοιπόν… στην ουσία του θέματος. Ο Κάιλ Γουίλτζερ μπορεί να είναι σχετικά άγνωστος σε εμάς- γι αυτό και εξέπληξε η επιλογή του- δεν συμβαίνει το ίδιο όμως με το όνομα που διατηρεί στις ΗΠΑ. Έχει καλό όνομα εκεί, ο ίδιος θέλει όσο τίποτα να παίξει στο ΝΒΑ, να καθιερωθεί για να ακριβολογούμε, γιατί έπαιξε με τους Ρόκετς του Τζέιμς Χάρντεν σε 14 παιχνίδια και σε 3 preseason παιχνίδια με τους Ράπτορς φέτος και πέραν από κίνητρο στοιχειοθετεί την επιθυμία του…

«Πιστεύω ότι ταιριάζω στο παιχνίδι του ΝΒΑ. Πολλές ομάδες αναζητούν καλούς σουτέρ και είμαι ένας από αυτούς τους τύπους. Αναλογίζομαι τον εαυτό μου ως έναν από τους καλύτερους «stretch four’s» και πρέπει να συνεχίσω να κουβαλάω αυτή την εμπιστοσύνη. Πιστεύω πως οι ικανότητές μου μπορούν να βοηθήσουν γιατί το «σουτ» είναι ένα κυρίαρχο στοιχείο στο σημερινό μπάσκετ και ξέρω πώς να το κάνω καλά». Αυτά είχε πει στο ράδιο του CBS και εξαιτίας αυτής της πίστης του και του «ονόματος» κυρίως ως prospect που κουβαλάει, το καλοκαίρι ζητούσε από ομάδες της Ευρωλίγκας που τον ήθελαν, 1 εκ. δολάρια.

Η ΕΜΜΟΝΗ ΤΟΥ ΓΚΡΕΓΚ ΣΤΟ ΣΟΥΤ

Όλοι πλέον γνωρίζεται πως ο τύπος αυτός σουτάρει εξαιρετικά. Έχει πάρα πολύ καλή τεχνική την οποία βέβαια «έχτισε» περνώντας άπειρες ώρες δουλειάς. Είτε καθισμένος στην άκρη της καρέκλας δουλεύοντας την γωνία, κρατώντας σφικτούς τους αγκώνες, το τέντωμα του χεριού είτε αναγκάζοντας τον πατέρα του ακόμα και μέσα στη βροχή να του παίρνει τα… ριμπάουντ για να σουτάρει ξανά και ξανά. Ο Γκρεγκ Γουίλτζερ, ο πατέρας του που έπαιξε στον Άρη το 1987-89, ήταν αυτός που τον ώθησε… «Με πήγαινε σε camp για σουτ. Ήταν καθοριστικό για μένα να το αναπτύξω γιατί ο πατέρας μου δεν είχε σουτ. Ήταν μόνο σκληρός στο ποστ» είχε πει στο ESPN.

ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΕΠΕΛΕΞΕ!

* Αυτό το στοιχείο λοιπόν ήταν το Νο.1 της επιλογής του από τον Ολυμπιακό. Το σουτ. Το εξαιρετικό σουτ. Μέτρησε πάρα πολύ να έχει έναν αξιόπιστο σουτέρ να απειλεί. Κάλυψε ανάγκη.

* Νο.2 της επιλογής; Μιλάμε για prospect. Έναν παίκτη ύψους 2.08μ. με πολύ καλά αγωνιστικά επιθετικά χαρακτηριστικά.

Είναι σαφές, από κει και πέρα, ότι ο Ολυμπιακός χρειάζονταν έναν παίκτη. Δεν έβγαινε διαφορετικά, όλοι το ξέρετε και το κατανοείται. Θα έπαιρναν παίκτη και κοίταξαν να πάνε στην καλύτερη δυνατή επιλογή πλαισιωμένοι και από συγκεκριμένα δεδομένα.

ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΕ ΠΟΔΙΑ, INSIDE-OUT

Τώρα, για το αν και τι κάνει πέραν του σουτ; Ο ίδιος απαντάει: «Μπορώ να κάνω παραπάνω από το να σουτάρω» και συνέχισε «πάντα δουλεύω την ικανότητα στο αμυντικό ριμπάουντ, να «καθαρίζω τον χώρο». Να είμαι ένας από τους παίκτες που πάντα θα βρίσκονται στο σωστό σημείο». Η αλλαγή μάλιστα στο κολέγιο, από το Κεντάκι στο Γκονζάγκα έγινε και για προσωπικούς λόγους. Του ταίριαζε το πρόγραμμα αλλά ήθελε να δουλέψει αδυναμίες… «Η ισορροπία μου, η ταχύτητα μου, όλα είναι καλύτερα. Μπορώ να χειριστώ την μπάλα πολύ καλά. Είναι κάτι που το έχω δουλέψει πολύ. Μπορώ να φτιάχνω το παιχνίδι της ομάδας, είτε με πάσες, είτε με ριμπάουντ νομίζω είμαι δυνατός σε αυτό». Γνωρίζει ότι τα πόδια του είναι αργά, δούλεψε και σε αυτό και μάλιστα πέρασε μήνες στο γυμναστήριο με δεμένους με ιμάντες τους αστραγάλους, δυνάμωσε τον κορμό του και έβαλε όγκο στο σώμα του ώστε να «μπορώ να κοντράρω στο ποστ, αλλά κυρίως με ενδιαφέρει να είμαι καλός στην άμυνα της ομάδας μου, να είμαι εκεί όποτε με χρειάζεται κάποιος συμπαίκτης μου».

Ο προπονητής του στο Γκονζάγκα Mark Few είχε πει πως «είναι καλός και στο μπλοκ» ενώ δούλεψε και το inside-out παιχνίδι του. Θα τα δούμε όλα στο παρκέ… Απλά θέλει χρόνο, είναι λογικό. Για να μπει στη φιλοσοφία του παιχνιδιού του Ολυμπιακού αλλά και του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

ΘΑ ΤΟΝ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ!

Ο ίδιος όπως θα διαβάσετε και παραπάνω, μιλάει για την βελτίωση και τη θέληση που έχει και για την άμυνα. Τα scouting report αναφέρουν ότι δεν είναι καλός στο ανασταλτικό κομμάτι. Ότι δεν είναι το φόρτε του, ωστόσο εμείς λέμε να περιμένουμε πρώτα να τον δούμε και σε αυτό το κομμάτι.

Γιατί, πρώτον, δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα από τις άμυνες στο NBDL που έπαιζε κυρίως. Οι άμυνες στο NBDL είναι ανύπαρκτες.

Δεύτερον και το κυριότερο: Η άμυνα είναι κυρίως θέμα διάθεσης. Θέλει να είναι αποτελεσματικός και σε αυτό το κομμάτι και σαφέστατα θα προσπαθήσει στον Ολυμπιακό. Βλέπετε πως παίζει ο Χόλις Τόμπσον άμυνα για τον οποίο τα scouting report έλεγαν πως μαρκάρει μόνο τα γκαρντ, με τα «3άρια» δεν μπορεί. Τα δεδομένα είναι διαφορετικά όμως ανάμεσα στο ΝΒΑ και την Ευρώπη. Γι αυτό ας κάνουμε λίγο υπομονή και σε αυτό το κομμάτι. Δεν λέμε ότι είναι ο ιδανικός αμυντικός αλλά σίγουρα δεν μπορεί να είναι τραγικός έτσι όπως παρουσιάζεται. Θα μάθει, θα πολεμήσει, θα φτιάξει και θα το δούμε και αυτό στο παρκέ.

Διαβάστε επίσης