Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Η… μαγκιά του Σφαιρόπουλου!

Η… μαγκιά του Σφαιρόπουλου!
Σάββατο, 6 Ιανουαρίου 2018 - 16:47

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

Δεν είναι πρωτόγνωρο, δεν αποτελεί καν είδηση, το ότι ο Ολυμπιακός ξεκίνησε την 5άδα του μόνο με Έλληνες και μάλιστα έφτασε να προηγείται με 14-6 και 18-8 επί της Αρμάνι. Αν μπορεί διαχρονικά (σ.σ. από το 2012 και ύστερα για να ακριβολογούμε) μία ομάδα να το πράξει, αυτή είναι μόνο ο Ολυμπιακός. Δεν υπάρχει κάποια άλλη… Το συγκεκριμένο επίτευγμα φαίνεται κιόλας από την προσπάθεια στην οποία έχουν προβεί ανά καιρούς ομάδες Ευρωλίγκας, ώστε να «αντιγράψουν» το μοντέλο του. Αυτά τα πράγματα όμως δεν γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη… Και δεν φτάνει μόνο η πιστή αντιγραφή!

Σε αυτό που αξίζει να σταθούμε παραπάνω, κατά την άποψή μας, είναι- ας το πούμε λαϊκά- στη… μαγκιά του Σφαιρόπουλου! Ο κόουτς του Ολυμπιακού-και δεν είναι τωρινό το παράδειγμα, δεν έχει να κάνει μόνο με το παιχνίδι με την Αρμάνι Μιλάνο- έχει καταφέρει στο μέγιστο δυνατό να κάνει πράξη αυτό που λέει ξανά και ξανά ο ίδιος στις συνεντεύξεις Τύπου.

Όλοι είναι ετοιμοπόλεμοι. Όλοι δίνουν. Όλοι προσφέρουν!

Σε μία σεζόν μάλιστα που τον Ολυμπιακό η ατυχία δεν τον έχει αφήσει σε χλωρό κλαρί, αυτός, οι συνεργάτες του και φυσικά οι παίκτες σε κάθε παιχνίδι, όσοι και να λείπουν συνεχίζουν να βγάζουν την εικόνα της συμπαγούς ομάδας, του συνόλου, της Ομάδας με όλη τη σημασία της λέξεως.

Έχει καταφέρει να χτίσει έναν χαρακτήρα μέσα στην ομάδα ούτως ώστε, άπαντες να είναι ετοιμοπόλεμοι. Να προσφέρουν από λίγα ως πολλά, δίχως να ζημιώνουν την ομάδα, να είναι έτοιμοι ως οφείλουν και αυτοί στους εαυτούς τους, όποτε κληθούν να μπουν και να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Αυτό φάνηκε (και) με την Μιλάνο όταν ο πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού και καθόλου κακός στο αμυντικό κομμάτι, τουναντίον, είναι ο Γουίλτζερ στο πρώτο μέρος και όχι μόνο με σουτ αλλά και ωραίες κινήσεις κοντά στο καλάθι. Όταν μπαίνει ο Τολιόπουλος και δίνει έναν ζωηρό ρυθμό στον Ολυμπιακό και ξεσηκώνει τον κόσμο με τις ενέργειές του. Φαίνεται και στον Μπόγρη πλέον που έχει αποβάλει το άγχος. Γιατί ήταν οφθαλμοφανές πως κάποιες στιγμές «πνίγονταν» σε αυτό. Έχει «λυθεί» κι αυτός και δίνει πράγματα.

Φαίνεται, για να το δούμε και πιο σφαιρικά, όταν ο Ολυμπιακός έχει δύο γκαρντ εκτός ουσιαστικά (Ρόμπερτς και Στρέλνιεκς), τρεις παίκτες που επέστρεψαν μόλις από τραυματισμό (Μάντζαρη, Μιλουτίνοφ και Πρίντεζη) και η ομάδα – σε παιχνίδι Ευρωλίγκας μην το ξεχνάμε αυτό- συνεχίζει να λειτουργεί έτσι όπως οι ίδιοι επιθυμούν και θέλουν κάνοντας την δουλειά της και μάλιστα πολύ καλά.

Η δήλωση του Κώστα Παπανικολάου έχει μείνει αποτυπωμένη σε κάτι τέτοιες στιγμές.

«Δεν ξέρω αν τα κάνουμε όλα καλά, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως ο καθένας δίνει το 100% όποτε του ζητηθεί και γι αυτό το απολαμβάνω»!

Το επίτευγμα λοιπόν του Ολυμπιακού, δεν είναι ότι ξεκίνησε με ελληνική 5άδα. Φυσικά κι αυτό έχει την δική του αξία αναμφισβήτητα, αλλά η ουσία πιστεύουμε πως κρύβεται στον όρο «ομάδα». Πως συνεχίζει και μένει ένα ισχυρό σύνολο παρά τις απώλειες που έχει σε κάθε παιχνίδι.

Στο πρώτο ημίχρονο με τη Μιλάνο είχε 11 ασίστ και 8 παίκτες να έχουν σκοράρει (σε αντίθεση με τους 5 της Μιλάνο) ενώ ολοκλήρωσε το ματς με 23 τελικές πάσες και με μία πεντάδα παικτών με διψήφιο ranking. Εννιά παίκτες μοίρασαν τουλάχιστον μία ασίστ, ενώ πλην των Τόμπσον και Πρίντεζη, αλλά και του άτυχου Στρέλνιεκς όλοι οι υπόλοιποι πήραν ριμπάουντ. Και φυσικά κανείς δεν παραστρατεί από την κύρια και βασική εντολή: Στην άμυνα… δάγκωναν και γι αυτό κατάφεραν να ρίξουν από τους 80 πόντους στους 34 στο ημίχρονο και στους 53 στο ημίχρονο μία φύση επιθετική ομάδα με κατ’ εξοχήν σκόρερ.

Όλο αυτό που επισημαίνουμε είναι το πλέον σημαντικό επίτευγμα του Ολυμπιακού και για το οποίο φυσικά έχει μεγάλο μερίδιο «ευθύνης» και ο προπονητής ώστε να τους έχει όλους σε εγρήγορση, να προσπαθεί να είναι δίκαιος και συνάμα ψυχολόγος και να παίρνει το καλύτερο από τον κάθε έναν.

«Η ομάδα όμως έχει χαρακτήρα και αυτό είναι έργο του προπονητή».

Αυτή η φράση ανήκει στον Γιώργο Μπόγρη και ξέρετε γιατί έχει ιδιαίτερη σημασία όταν βγαίνει από τα χείλη του; Γιατί ο Μπόγρης δεν βρίσκεται ψηλά στο ροτέισον, γιατί τον χρόνο του δεν τον λες και επαρκή (όλοι θέλουν να παίζουν: Νόμος), γιατί όταν τραυματίστηκε ο Μιλουτίνοφ, ο Μπόγρης- το είπε και μόνος του ο άνθρωπος ήταν «πνιγμένος» στο άγχος. Ο Σφαιρόπουλος συνέχιζε να τον πιστεύει, συνέχισε να τον πιέζει και να τον ωθεί να βγάλει τον καλό του εαυτό και πλέον (και) αυτός δείχνει πράγματα μέσα στο παρκέ. Θυμηθείτε πως λειτούργησε με τον Ρόμπερτς όταν στα πρώτα ματς δεν ήταν καλός και έμοιαζε «χαμένος». Την βελτίωση του Γουίλτζερ.

Αυτή είναι η μαγκιά του Γιάννη Σφαιρόπουλου!

Διαβάστε επίσης

Προπόνηση και… Θεσσαλονίκη!

Προπόνηση και… Θεσσαλονίκη!

Μαζεύτηκαν και πάλι στο ΣΕΦ το μεσημέρι του Σαββάτου οι «ερυθρόλευκοι» - Στις 19:10 «πετάνε» για Θεσσαλονίκη καθώς την Κυριακή (17:00) το πρόγραμμα έχει ΠΑΟΚ.

Καταλάβατε τώρα γιατί επιλέγει «καλά παιδιά»; (vids, pics)

Καταλάβατε τώρα γιατί επιλέγει «καλά παιδιά»; (vids, pics)

Έτσι γίνονται οι ομάδες- Με παίκτες που απολαμβάνουν να παίζουν μαζί, που περνάνε καλά όλοι μαζί και έξω από τα παρκέ και που δεν μουρμουράνε για τον χρόνο ή κοιτάνε μόνο τα στατιστικά τους! Αυτή είναι η διαφορά φέτος…