Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Βασκική τριάδα υψηλών απαιτήσεων

Βασκική τριάδα υψηλών απαιτήσεων
Τρίτη, 9 Ιανουαρίου 2018 - 22:39

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΤΟΛΗΣ ΛΕΟΥΣΗΣ

Κάθε ομάδα στην αρχή της σεζόν ψάχνει στο παρκέ τη χημεία της. Οι παίκτες που έρχονται προσπαθούν να μάθουν ο ένας με τον άλλο το πώς κινούνται, τις αγωνιστικές τους ιδιοτροπίες, το τι ζητούν και πως θέλουν την μπάλα στα χέρια τους.

Αναμενόμενα λοιπόν, άλλα περιμένει να δει ο κόσμος και άλλα βλέπει. Με το που βρίσκονται όμως οι ρόλοι, οι ομάδες αποκτούν αυτοματισμούς και η εικόνα τους βελτιώνεται σταδιακά.

Κάτι που έχει συμβεί στην Μπασκόνια. Από τη στιγμή που άλλαξε η κατάσταση στον πάγκο των Βάσκων και με την πάροδο του χρόνου, ο Πέδρο Μαρτίνεθ, δείχνει πως την έχει βάλει στις σωστές ράγες.

Αρωγοί σε αυτό όμως είναι οι ίδιοι οι παίκτες, που σιγά σιγά αποδίδουν όπως πρέπει στο παρκέ. Σημαντικό μερίδιο από την πίτα της αγωνιστικής ανάτασης των Βάσκων, σίγουρα ανήκει στους Τορνίκε Σενγκέλια, Γιάνις Τίμα και Βίνσεντ Πουαριέ.

Η ΑΡΧΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

Είναι ουσιαστικά η ορχήστρα της Μπασκόνια. Από τις ορέξεις του εξαρτούνται τα πάντα και οι κινήσεις του στο ποστ αλλά και μακριά από αυτό, εκτοξεύουν τους Βάσκους στην επίθεση. Δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία πως ο Τορνίκε Σενγκέλια, είναι ότι πιο ποιοτικό αυτήν την περίοδο στο ρόστερ του Μαρτίνεθ. Ένας σύγχρονος πάουερ φόργουορντ, ο οποίος τρέχει καλά το παρκέ, είναι ικανός συλλέκτης ριμπάουντ και έχει λύσεις σε κάθε αμυντικό πρόβλημα που του παρουσιάζεται. Στα 16 παιχνίδια που έχει δώσει η ομάδα του φέτος στην Ευρωλίγκα, μόλις δύο φορές είναι μονοψήφιος, έχοντας κατά μέσο όρο 15,3 πόντους ανά ματς.

Είναι… άχαστος στο ποστ με 64,5% στα δίποντα, πραγματοποιώντας με διαφορά την κορυφαία του περίοδο στην Ευρωλίγκα. Το 19,39 στο σύστημα αξιολόγησής του σε όλα τα παιχνίδια της διοργάνωσης μιλάει και από μόνο του, ενώ κατεβάζει περίπου 6 ριμπάουντ ανά παιχνίδι.

ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΑΝΕΒΗΚΕ…

Η μετάβασή του από την Ζενίτ στη Μπασκόνια, σίγουρα χρειάστηκε τον χρόνο της. Προερχόμενος από ένα εκπληκτικό Ευρωμπάσκετ με τη φανέλα της Λετονίας, δίπλα στο πλευρό του Γιάνις Στρέλνιεκς, ο Γιάνις Τίμα, προσεδαφίστηκε σε έναν σύλλογο που είναι από τα κορυφαία κλαμπ της Ευρωλίγκας. Αυτό όπως τονίσαμε και παραπάνω, θα χρειαζόταν και μία περίοδο προσαρμογής για τον Λετονό φόργουορντ. Από τις μέτριές του εμφανίσεις εν καιρώ του Πριτζιόνι στον πάγκο των Βάσκων, ο Τίμα άρχισε να ρολάρει και με το παραπάνω. Για να φτάσουμε στο τώρα, όπου από την 7 αγωνιστική και έπειτα, πετυχαίνει κατά μέσο όρο 11,8 πόντους ανά παιχνίδι! Αυτό το έχει καταφέρει έχοντας 23/50 τρίποντα και όντας εκ των βασικών κλειδιών της Μπασκόνια στο επιθετικό της κομμάτι.

Παράλληλα οι μέσοι όροι του έχουν ανέβει, την ώρα που πραγματοποιεί σούπερ εμφανίσεις απέναντι σε ομάδες με βλέψεις (ΤΣΣΚΑ 17 πόντοι, Φενέρμπαχτσε 10 πόντοι, Ρεάλ 10 πόντοι).

Ο ΚΡΥΦΟΣ ΑΣΟΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΝΕΘ

Δεν εκανε και ιδιαίτερο κρότο η μεταγραφή του στην Μπασκόνια. Ουσιαστικά ήρθε στους Βάσκους με την φυγή του Κιμ Τιλί προς τον Ολυμπιακό και έπεσε στα… χαμηλά η απόκτησή του. Με την πάροδο του χρόνου, ο Βίνσεντ Πουαριέ, είναι από τα αναντικατάστατα κομμάτια του παζλ της επόμενης αντιπάλου του Θρύλου στην Ευρωλίγκα. Και αυτός χρειάστηκε την αναμενόμενη περίοδο προσαρμογής, έπειτα κι όλας από την αναβάθμισή του, από την Παρί Λεβαλουά, στους Βάσκους.

Στις πρώτες αγωνιστικές ψαχνόταν, κάτι που φαινόταν και από τον χρόνο συμμετοχής του. Από την 10η αγωνιστική και μετά, ο Γάλλος σέντερ είναι και αυτός από τους παίκτες που βοηθούν και με το παραπάνω. Είναι ένας παίκτης εκπληκτικός στο ποστ με 49/86 δίποντα φέτος στην Ευρωλίγκα, βλέπει τον χρόνο του να πολλαπλασιάζεται και να προσφέρει λύσεις σε άμυνα (1 κοψιμο ανά ματς) και επίθεση (6,9 ποντους κατά μέσο όρο), ενώ δίνει πολύτιμες λύσεις και στα ριμπάουντ, φτάνοντας τα 12 απέναντι στην Εφές την 12η αγωνιστική και έχοντας συνολικά 4,9 ριμπάουντ ανά παιχνίδι.

Διαβάστε επίσης

«Δεν κοιτάμε τη διαφορά, πάμε για τη νίκη»

«Δεν κοιτάμε τη διαφορά, πάμε για τη νίκη»

Η Στέλλα Καλτσίδου μίλησε για τη ρεβάνς με την Τζιρόνα και τόνισε ότι οι «ερυθρόλευκες» θα αγωνιστούν με στόχο τη νίκη και όχι για να υπερασπιστούν τη διαφορά του πρώτου παιχνιδιού.

Αντίδραση με Μπασκόνια

Αντίδραση με Μπασκόνια

Ο Ολυμπιακός προετοιμάζεται για το ματς με τους Βάσκους, όπου θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή (12/01) για την Ευρωλίγκα, με τους «ερυθρόλευκους» να δείχνουν αποφασισμένοι να τα δώσουν όλα για να πάρουν τη νίκη.