Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Τα μεγαλύτερα προβλήματα: Διαχείριση ρόστερ και… παράδοση!

Τα μεγαλύτερα προβλήματα: Διαχείριση ρόστερ και… παράδοση!
Σάββατο, 20 Ιανουαρίου 2018 - 12:46

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

Είναι απορίας άξιο, πως ο Ολυμπιακός όταν είχε δύο και τρεις και πέντε ακόμα τραυματίες να παρουσίαζε μια άνευ προηγούμενου αυταπάρνηση στο παιχνίδι του και τώρα που «υποτίθεται» πως είναι πιο γεμάτος, να εμφανίζει μία εικόνα ομάδας δίχως ταυτότητα, δίχως αρχή και τέλος και να παραδίνεται άνευ όρων στον εκάστοτε αντίπαλό του. Η ομάδα που έκανε το διπλό στη Φενέρ, που κέρδισε στην παράταση και τη Ρεάλ, που τσάκισε την ΤΣΣΚΑ δεν έχει ουδεμία σχέση με αυτήν που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό όπου σε τρία παιχνίδια υπέστη δύο διασυρμούς εκτός έδρας.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΟΣΤΕΡ…

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ολυμπιακού ξεκάθαρα είναι η διαχείριση του ρόστερ. Οι μη υπαρκτοί και διακριτοί ρόλοι. Το περίμεναν στον Πειραιά πως θα ανακατευτεί η ομάδα με την επιστροφή του Σπανούλη, ίσως όχι σε αυτό το σημείο και σε τόση διάρκεια. Ο πρώτος που επηρεάστηκε είναι ο Ρόμπερτς έχοντας όμως ίσως αποκλειστική ευθύνη. Επηρεάστηκε που είναι δίπλα στον Σπανούλη και δεν έχει τη μπάλα στα χέρια του, δίπλα στον Στρέλνιεκς ήταν καλύτερος για ένα διάστημα, δεν βγάζει επιθετικότητα και η στατιστική του είναι αποκαρδιωτική.

Στα τελευταία 8 παιχνίδια στην Ευρωλίγκα (από Ρεάλ και ύστερα) σε 18.4 λεπτά μέσο όρο συμμετοχής (δεν το λες και μικρό χρόνο) έχει 4 πόντους μ.ο. με 7/26 (27%) δίποντα, 4/19 (21%) τρίποντα, 1,2 ασίστ, 1 λάθος ενώ 4 φορές κατέγραψε αρνητικό ranking.

Επηρεασμένος είναι και ο Χόλις Τόμπσον ο οποίος όμως έχει διαφορετική διαχείριση. Έχει μειωθεί ο χρόνος του, πολλές φορές μπαίνει για ενάμιση –δύο λεπτά και βγαίνει γιατί «πληρώνει» την άμυνα και γενικότερα το μπες βγες, όντας παίκτης ρυθμού, δεν τον βοηθάει. Ο Τόμπσον, ναι, τα σπάει, βρίσκει σίδερο (26.8% τρίποντο αλλά στο 53% το δίποντο), αλλά θέλει ρυθμό. Θέλει χρόνο να το βρει μέσα στο ματς. Τις περισσότερες φορές μετά τον τραυματισμό του Αγραβάνη, η πρώτη αλλαγή στο «3» είναι ο Παπαπέτρου και όχι αυτός και μετά ο Ιωάννης φυσικά θα πάει στο «4», θα πάει και σε ειδικές συνθήκες στο «5». Θα κληθεί να κάνει τα πάντα. Το ίδιο θα γίνει με τον Πρίντεζη, που έχω την εντύπωση πως στο 1ο δεκάλεπτο κιόλας στη Μόσχα σε μία επιστροφή σε μία άμυνα χώλαινε. Όταν λείπει ένα σέντερ θα μπει στο «5», με τον Μπόγρη να μην αποτελεί επιλογή παρά μόνο σε… τελειωμένο ματς, στα τελευταία λεπτά. Δεν κάνει (που δεν το πιστεύω); Ας παίρνανε κάποιον άλλον. Αφού η χρονιά δεν βγαίνει χωρίς τραυματισμούς. Για τον Τολιόπουλο… τα έχουμε χιλιοπεί.

Το πρώτο και κύριο μέλημα είναι πως θα διαχειριστεί ο Γιάννης Σφαιρόπουλος το ρόστερ. Είναι οι ρόλοι. Το πώς θα κολλήσουν. Ακόμα και με τον Σπανούλη και το πώς τα περιμένουν όλα από αυτόν… Γιατί σε πολλά σημεία στους αγώνες έχει φανεί αυτό, να του γυρνάνε τη μπάλα στο τέλος της επίθεσης ή να μένουν όλοι στατικοί γύρω του και να τον περιμένουν. Θα μειωθεί ο χρόνος του (παίζει 23 λεπτά από τα 27 πέρσι και πρόπερσι); Θα τον βάζουν σε πιο κρίσιμες καταστάσεις; Θα του βάλουν άλλον παίκτη δίπλα του και θα αντικαταστήσουν τον Ρόμπερτς; Θα τον πιστέψουν μέχρι τέλους τον Αμερικανό; Θα τον πάνε στον «άσο» με σουτέρ δίπλα του; Πρέπει να τα δουν όλα γιατί έτσι δεν προχωράει η ομάδα.

ΠΕΡΙ ΣΠΑΝΟΥΛΗ ΚΑΙ… ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΥ

Μιας και αναφέραμε τον Σπανούλη: Ο αρχηγός προφανώς ήταν καλός με την ΤΣΣΚΑ, με την Αρμάνι, με τη Μακάμπι αλλά είναι… γέρος και για απόσυρση μετά την Μπασκόνια και την Κίμκι, έτσι δεν είναι; Ξαφνικά- ενώ τον περιμέναμε πως και πως να επιστρέψει- βλέπουμε πρόβλημα στην άμυνά του, όταν αυτό είναι γνωστό χρόνια τώρα. Ο Σπανούλης είναι εξαιρετικός στην άμυνα όταν παίζει και εκεί. Το γιατί δεν το κάνει είναι επίσης γνωστό. Γιατί δεν μπορεί να καταναλώνει ενέργεια και μπροστά με τόσες αποφάσεις και πρωτοβουλίες και πίσω. Ξαφνικά ανακαλύψαμε την Αμερική με την άμυνα του Σπανούλη. Αυτός ήταν πάντα. Έτσι έπαιζε πάντα.

Ξαφνικά έγινε (και πάλι) πρόβλημα ο Σπανούλης. Ο πρώτος που ζητάει εδώ και τρία χρόνια παίκτη/ες δίπλα του να τον απεγκλωβίσουν. Φταίει αυτός που ο Ρόμπερτς δίπλα του χάνεται… Που έχει κάνει δύο παιχνίδια όλα κι όλα στον Ολυμπιακό. Θυμηθήκαμε τον Χάκετ αλλά από την άλλη ζητάγαμε και scoring guard λες και ο Χάκετ είναι. Φταίει ο Σπανούλης για την περιφερειακή άμυνα όταν δεν υπάρχει αθλητικότητα στα γκαρντ, όταν και ο Μάντζαρης δεν αποδίδει καλά… Για όλα φταίει ο Σπανούλης!

Διάβαζα για την μεταχείριση που του είχε κάνει ο Μπαρτζώκας στο Λονδίνο. Ξεχνάτε πως στη Μαδρίτη ο Σφαιρόπουλος στον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ τον κράτησε στον πάγκο να ηρεμήσει. Σηκώθηκε και του είπε «βάλε με» και του απάντησε «κάτσε, όχι ακόμα». Μπήκε μετά και τους γ@....σε. Αλλά φταίει ο Σπανούλης. Όπως φτάσαμε σε σημείο να βρίζουμε τον Τζόρτζεβιτς ακόμα και τον Σωκράτη Κόκκαλη. (Κλείνω με το ξέσπασμα).

Η διαχείριση του ρόστερ είναι το κύριο κεφάλαιο που πρέπει να μελετήσει ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, ώστε η ομάδα να αποκτήσει και πάλι συνοχή και χημεία. Να λειτουργεί ως ομάδα και να μην βασίζεται στις προσωπικότητες και στα ξεσπάσματα. Αυτό είναι το ένα, το βασικό…

ΚΑΚΙΣΤΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ…

Το δεύτερο κεφάλαιο είναι η νοοτροπία. Θυμάμαι ακόμα όταν ήρθε στον Ολυμπιακό ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, σε ένα ματς με τα Τρίκαλα στο ΣΕΦ που φώναζε στη συνέντευξη Τύπου «πως αυτή η νοοτροπία θα αλλάξει». Γιατί απλά τα Τρίκαλα είχαν μειώσει στο 4ο δεκάλεπτο. Η νοοτροπία του Ολυμπιακού είναι κάκιστη. Η ομάδα των ανατροπών, ο φόβος και ο τρόμος της Ευρώπης, αυτή που δεν παραδίνονταν ποτέ και έχυνε αίμα στο παρκέ… τώρα τα παρατάει από τα πρώτα 4 λεπτά του ματς και παραδίνεται.

Τι ακούω συνέχεια; Θέλουν να «φάνε» τον Σφαιρόπουλο. Ναι, στον πανζουρλισμό που επικρατεί δεν κυριαρχεί μόνο το «Σφαιρόπουλε παραιτήσου» αλλά υπάρχει και αυτή η πλευρά, για όσους τους παραξενεύει.

Για το ότι τα παρατάνε, για το ότι δεν κάνουν καν φάουλ για να σταματήσουν ένα 18-0 σερί, σίγουρα δεν φταίει (μόνο) ο Σφαιρόπουλος. Μπορώ να δεχθώ πολλά, ότι δεν έχει playbook στην επίθεση, ότι δεν κάνει σωστή διαχείριση στο ρόστερ, ότι… ότι… ότι… αλλά όπως είχε συμβεί και στον αλήστου μνήμης αγώνα Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ που αποτέλεσε το κύκνειο άσμα του Μπαρτζώκα, που δεν έκαναν τίποτα μα τίποτα απ’ όσα τους είχε πει, έτσι και τώρα, φταίνε και οι παίκτες. Όχι μόνο ο προπονητής. Και οι παίκτες. ΟΛΟΙ τους. Δεν ξεχωρίζουν Έλληνες και ξένους. ΟΛΟΙ.

Σε τελική ανάλυση, όπως είπε και ο Μάντζαρης, και αυτοί ξεφτιλίζονται, γιατί αυτοί παίζουν. Αυτοί τους κοιτάνε και δεν βγάζουν την παραμικρή αντίδραση.

Πρέπει να φτιάξει και αυτό και άμεσα μάλιστα. Με γκάζια; Με πρόστιμο; Δεν ξέρω πως, να βρουν την άκρη. Να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Ο Ολυμπιακός έτσι δεν προχωράει!

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είπε πως αναλαμβάνει την ευθύνη και οφείλει αυτός να το φτιάξει. Αναμένουμε τα «έργα»!

Διαβάστε επίσης

Ευκαιρία...

Ευκαιρία...

Το παιχνίδι της Κυριακής με τον Προμηθέα εκτός έδρας, θα αποτελέσει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ομάδα, να δείξει πως εφαρμόζονται αυτά που συζητήθηκαν.

Όλοι μαζί προχωράνε δυνατά

Όλοι μαζί προχωράνε δυνατά

Καμία παραίτηση, καμία συνάντηση στο ΣΕΦ… Οι αδερφοί Αγγελόπουλοι συναντήθηκαν με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο στην arcadia, προκειμένου να βρουν τα αίτια και να τα λύσουν. Μαζί προχωράνε…