Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Στη μπασκετική σκακιέρα των Πασκουάλ-Σφαιρόπουλου

Στη μπασκετική σκακιέρα των Πασκουάλ-Σφαιρόπουλου
Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2018 - 11:13

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΤΟΛΗΣ ΛΕΟΥΣΗΣ

Πάντα τα ντέρμπι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ότι έχει γραφτεί περί… αδιάφορου ματς, πετάγεται απευθείας προς τον ανεμιστήρα, αφού οι δύο «αιώνιοι» πίσω από τέτοια παιχνίδια, έχουν αναθεωρήσει την κοσμοθεωρία τους, έχουν αλλάξει τρόπο σκέψης και έχουν προχωρήσει σε αλλαγές όταν έβλεπαν πως οφείλουν να λειτουργήσουν διαφορετικά τα πράγματα.

Στο ματς στο ΟΑΚΑ οι παίκτες οφείλουν να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό και να προσφέρουν στους φίλους της ομάδας τους το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Βέβαια για να μπορέσουν να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους, οι προπονητές τους έχουν καταστρώσει το σχέδιο για να κατακτήσουν το ροζ φύλλο αγώνα.

Σαν μία παρτίδα σκάκι, ο Τσάβι Πασκουάλ και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, θα χρησιμοποιήσουν κάθε πιόνι τους για να πάρουν τη νίκη στο «αιώνιο» ντέρμπι.

ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΥΠΕΡΕΧΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ

Ξεκινώντας λοιπόν από τον γηπεδούχο, ο Τσάβι Πασκουάλ βλέπει την ομάδα του να παρουσιάζει δύο διαφορετικά πρόσωπα. Νεκρά επιθετικά διαστήματα εν τη απουσία του Νικ Καλάθη, προβλήματα στο ποστ παιχνίδι, αμυντική… καθυστέρηση έπειτα από τρανζίσιον του αντιπάλου του. Διαθέτει ένα μεγάλο ρόστερ, με παίκτες πολλούς στην περιφέρεια με σουτ «δολοφονικό», στηρίζει τα πάντα επάνω στον Καλάθη αναφορικά με τα πλέι που λειτουργούν στην επίθεση, έχει μία ομάδα που τρέφεται από τα άλεϊ ουπ που στήνονται από τον ομογενή γκαρντ με τους αθλητικούς ψηλούς του.

Την ίδια ώρα, όπως προείπαμε, είναι φορές που στα μετόπισθεν, οι «πράσινοι» πιάνονται μετεξεταστέοι. Ο μπαλαντέρ σε κάθε θέση (μόνο 5 δεν έχει παίξει) είναι ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, ένα πολυεργαλείο που κάνει ακόμα πιο αθλητική την ομάδα του. Ταυτόχρονα όμως, η επιθετική του αδυναμία, τον αναγκάζει να περιορίζει τα plays του και συνήθως να τον θέτει εκτός ροτέισον (σκοράρει με φόλοου και άλει ουπ κυρίως, αλλά και στο τρανζίσιον).

Στη… σκακιέρα λοιπόν της Δευτέρας, ο Καταλανός τεχνικός θα πάει με τη πεπατημένη. Εχοντας εκτός τον Λοτζέσκι και μέσα τον Γκάμπριελ, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα λειτουργήσει βάσεις της υπεροχής του στην αθλητικότητα. Σίγουρα θα δούμε λοιπόν σχήματα με τους τρεις Αμερικανούς φόργουορντ. Ενας εκ των Γκάμπριελ-Σίνγκλετον θα πάει στο «3», με τον άλλον να παίζει ως πάουερ φόργουορντ και τον Γκιστ να είναι στο «5». Σε αυτό θα δούμε σίγουρα τον Αντετοκούνμπο στο «3» συν δύο από τους παραπάνω στο «4» και «5». Εν τη απουσία του Παπαπέτρου, ο Ολυμπιακός δεν έχει τον τρόπο να ματσάρει αυτό το σχήμα. Ανά τακτά χρονιά διαστήματα θα περνάει στο παρκέ ο Λεκαβίτσιους για να «χτυπήσει» στην ταχύτητά τους γκαρντ των «ερυθρόλευκων», ενώ ενδιαφέρον θα παρουσιάσει, το πώς θα διαχειριστεί στο σέντερ τον Γκιστ και εάν περάσει στο ροτέισον και τον Ογκαστ ως μπακ απ του Βουγιούκα.

ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΣΦΑΙΡΟΠΟΥΛΟΣ

Μόνο υπερβολικός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ο παραπάνω μεσότιτλος. Ο Ολυμπιακός ζει σε μία αγωνιστική δίνη. Οι εμφανίσεις του ανάγκασαν τους συνήθως ψύχραιμους, Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο, να μιλήσουν για κάτι παραπάνω από 45 λεπτά σε άπαντες την Κυριακή, για να μάθουν τι ακριβώς φταίει για αυτήν την εικόνα.

Εννοείται λοιπόν πως σε αυτό το κομμάτι ο Γιάννης Σφαιρόπουλος φέρει μεγάλη ευθύνη ως ο κουμανταδόρος του «ερυθρόλευκου» πλοίου. Προσοχή, δεν λέμε ότι φταίει για τα πάντα όπως πολλοί υποστηρίζουν, αλλά είναι πράγματα στο παιχνίδι του Ολυμπιακού που βγάζουν… μάτια.

Οι Πειραιώτες είναι προβλέψιμοι στην επίθεση εν τη παρουσία του Σπανούλη στο παρκέ, χωρίς σε αυτό απαραίτητα να φταίει ο ηγέτης της ομάδας. Στατικοί, χωρίς κίνηση στους χώρους, περιμένοντας τα περισσότερα από αυτόν. Με στήσιμο πικ εν ρολ και ανάλογα το πώς θα κινηθεί η άμυνα, να συνεχιστεί η πορεία της επίθεσης. Οποιος έχει κόψει αυτήν την δημιουργία και το ποστ παιχνίδι του Πρίντεζη, έχει προκαλέσει απίστευτα προβλήματα στους «ερυθρόλευκους». Παράλληλα δεν έχει «1 on 1» παιχνίδι πλην ελαχίστων περιπτώσεων και αυτό ηρεμεί ακόμα περισσότερο τον αντίπαλο.

Η αγωνιστική κάμψη του Ολυμπιακού βέβαια δεν προέρχεται μονάχα από την επίθεση. Είναι και η άμυνα που δεν λειτουργεί όπως παλιά. Την περίοδο που διανύουμε, οι «ερυθρόλευκοι» παρουσιάζονται αλλοπρόσαλλοι σε αυτό το κομμάτι, με σημαντικά προβλήματα στην προσήλωση στα γκαρντ, κακές επιστροφές και προβληματική συμπεριφορά στις μονομαχίες στο παρκέ. Λείπει εννοείται ο rim protector, όμως όταν ο Ολυμπιακός… πετούσε «φωτιές» πίσω και πάλι δεν είχε τέτοιον παίκτη η ομάδα του Πειραιά. Άρα είναι θέμα διάθεσης και ενέργειας όλων και εννοείται φόρμας, που σε αρκετές περιπτώσεις, ο Ολυμπιακός έχει θέματα.

Στη σκακιέρα λοιπόν ξανά. Σίγουρα ο τεχνικός του Ολυμπιακού θα στηριχτεί στον αγωνιστικό εγωισμό των παικτών του. Αρκεί αυτό; Όχι βέβαια, όμως όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα, έχουν τσιτώσει τους «ερυθρόλευκους» που πλέον μυρίζουν… αίμα.

Τακτικά, σίγουρα θα στηρίξει πολλά στο περιφερειακό σουτ της ομάδας του. Γνωρίζοντας ότι ο Πασκουάλ θα προσπαθήσει να κάνει όσα προαναφέρουμε, θα ψάξει τα ελεύθερα σουτ που θα του δοθούν. Εάν μπουν αυτά, σίγουρα θα ανοίξει περισσότερο η άμυνα του Παναθηναϊκού και ο Ολυμπιακός θα βρει και διαδρόμους. Παράλληλα θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το ποστ παιχνίδι των Μιλουτίνοφ, Παπανικολάου και Πρίντεζη, ενώ θα ψάξει τον τρόπο να «φθείρει» τον Καλάθη. Είναι ο παίκτης «κλειδί» που θα κρίνει πολλά τη Δευτέρα. Πρέπει να βρει το «φάρμακο» στον Ρίβερς, ο οποίος μεταμορφώνεται απέναντι στον Ολυμπιακό και παράλληλα θα περιμένει τις ηγετικές εξάρσεις των αρχηγών του.

Τέλος περιμένει πολλά από τους… ρολίστες του, οι οποίοι οφείλουν να κάνουν το βήμα παραπάνω.

Διαβάστε επίσης

Ένα καλό παιχνίδι...

Ένα καλό παιχνίδι...

Στο σημερινό παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ, σημασία έχει πώς θα παίξει ο Θρύλος.

Έχουμε και μπάσκετ σήμερα! (vids)

Έχουμε και μπάσκετ σήμερα! (vids)

Με τον ΠΑΟ παίζει απόψε στο ΟΑΚΑ για το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός - Δεν υπάρχει βαθμολογικό ενδιαφέρον, αλλά ενδιαφέρον υπάρχει πάντα για λόγους γοήτρου.