Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

ΕΤΣΙ... ΝΙΚΑΝΕ, ΟΙ ΜΑΓΚΕΣ ΜΕ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ!

ΕΤΣΙ... ΝΙΚΑΝΕ, ΟΙ ΜΑΓΚΕΣ ΜΕ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ!
Κυριακή, 3 Ιουνίου 2018 - 21:05
Αρθρογράφος: Θεόφιλος Τυριντζής
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

Ένας Ολυμπιακός… απέναντι σε όλους και όλα. Ένας Ολυμπιακός με… αλλαγές στο τακτικό του κομμάτι αλλά και ωριμότητα και πάθος έκανε το break στον 1ο τελικό του πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό, περνώντας με 75-65 από το ΟΑΚΑ και κάνοντας το 1-0 στη σειρά. Ένα παλικαρίσιο «διπλό» απέναντι και στις γνωστές αποφάσεις των «γκρι».

«ΚΛΕΙΔΙ»: 1ο: Ο Ολυμπιακός κράτησε στους 65 μόλις πόντους τον Παναθηναϊκό. 2ο: Στην επίθεση λειτούργησε εξαιρετικά «διαβάζοντας» σωστά και στοχεύοντας με βάση το πλάνο. 3ο: Έβγαλε τον Παναθηναϊκό από το παιχνίδι που του αρέσει, δεν τον άφησε να τρέξει, είχε καλή άμυνα στη ρακέτα και τον έκανε… στατικό.

MVP: Ο Κώστας Παπανικολάου

ΟΣΚΑΡ Β΄ΡΟΛΟΥ: Ο Γιάνις Στρέλνιεκς άλλαξε τον ρυθμό του αγώνα. Ο Παπαπέτρου έκανε ένα σωρό δουλειές και αυτός. Ο Ρόμπερτς έκανε την αρχή και έτρεχε την ομάδα όπως έπρεπε.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ: 8-17 οι ασίστ για τον Ολυμπιακό. Έδωσε 18 πόντους από λάθη του και 14 από 2η ευκαιρία.

ΣΕ ΚΑΚΗ ΜΕΡΑ: Δεν ήταν στη μέρα του ο Βασίλης Σπανούλης. Με 3 φάουλ από το 3ο δεκάλεπτο ο Πρίντεζης.

Η ανάλυση του αγώνα…

Ο Ολυμπιακός μπήκε στο ματς λοιπόν έχοντας δώσει τα «κλειδιά» στον Ρόμπερτς. Αυτός είχε τη μπάλα και την πρωτοβουλία (πήρε 2 φάουλ από τον Τζέιμς αλλά τον χρέωσαν κι αυτόν σε 30΄΄ με επίσης 2), αυτός πήρε τις επιθέσεις για το αρχικό 4-9 (7 πόντους, με τρίποντο και βολές), τη στιγμή που ο Πασκουάλ πήγε στην πεπατημένη. Αντετοκούνμπο στον Σπανούλη και μετά την αλλαγή ο Γκιστ στον αρχηγό. Καλάθης και Τζέιμς με ντράιβ, κτυπώντας τους ψηλούς στα πόδια, αλλά το ίδιο και ο Σπανούλης στον Γκιστ έκαναν το 9-11. Ο Παναθηναϊκός με τρίποντα κυρίως έτρεξε ένα 12-4 επιμέρους σκορ (έβαλε και ο Μάντζαρης) για να μετατρέψει το 9-13 σε 21-16, με τον Τζέιμς να έχει σκοράρει τους 7 πόντους και τον Βουγιούκα να μην έχει πρόβλημα με τον Μακλίν. Ο Πρίντεζης πρώτη επίθεση πήρε μετά από 8 λεπτά αλλά και πριν καν συμπληρωθεί το 1ο δεκάλεπτο το… 3ο του φάουλ. Η άμυνα αλλοιώθηκε, σταμάτησε να τρέχει και μπροστά και το 1ο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με 26-19.

Ο Σίνγκλετον με τρίποντο (4/8 και 2/7 ο Ολυμπιακός) έκανε το 29-19, ωστόσο ο Ολυμπιακός αντέδρασε άμεσα με τους Παπαπέτρου και Μάντζαρη με ένα 5-0 σερί για το 29-24. Μία σειρά από σφυρίγματα στη συνέχεια δεν έχουν εξήγηση. Ο Παππάς έκανε φάουλ στον Μάντζαρη αλλά δεν χρεώθηκε, για το οποίο μάλιστα πήραν και τεχνική ποινή. Βήματα ο Ουίλτζερ τα οποία δεν έκανε ποτέ και φάουλ του Λεκαβίτσιους στον Μακλίν αλλά μπάλα Παναθηναϊκός. Ο Ολυμπιακός αντέδρασε παρ’ όλα αυτά (είχε δώσει και 7 πόντους από λάθη του) με τον Παπαπέτρου να δίνει πέντε πόντους και τον Ρόμπερτς να μπαίνει ξανά και να δίνει ώθηση στην ομάδα για το 1-14 επιμέρους και το 30-33, τη στιγμή που πιο δραστήριοι και ενεργοί ήταν και οι Παπανικολάου και Μιλουτίνοφ. Ο Τζέιμς σκόραρε μετά από ώρα αλλά ο Ρόμπερτς με ντράιβ έκανε το 32-35 (6-16) της 2ης περιόδου.

Οι «ερυθρόλευκοι» με τους Σπανούλη και Παπανικολάου από δημιουργία του αρχηγού έκαναν στο 3ο δεκάλεπτο το 32-39, ενώ το λάθος του Ρόμπερτς και το 3ο φάουλ του Μιλουτίνοφ έδωσαν την ευκαιρία στον Σίνγκλετον να μειώσει. Ο Παπανικολάου έβρισκε χώρους δράσης με ντράιβ ενώ με τρίποντο ο Ρόμπερτς έκανε το 38-45, με τους «πράσινους» να βρίσκουν καλάθι με άλεϊ ουπ του Γκιστ. Ο Ολυμπιακός είχε το ριμπάουντ (22-26), ο Παπανικολάου ήθελε να σημαδεύει στο ποστ τον Καλάθη και η άμυνα ήταν καλή (4/21 τρίποντα ο Παναθηναϊκός), ωστόσο λάθη έδωσαν το δικαίωμα στον Καλάθη και τον Τζέιμς να μειώσουν σε 45-47. Ο Παπαπέτρου «απάντησε» με τρίποντο ενώ ο Παπανικολάου έπαιξε τον Τζέιμς στη πλάτη για το 47-52. Το 3ο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με 49-52 (17-17 το επιμέρους) με βολές του Τζέιμς ο οποίος αυτός πρώτα κάνει φάουλ στον Μάντζαρη.

Ο Μακλίν που δεν ήταν όπως έπρεπε είχε ένα ωραίο κόψιμο στο 4ο δεκάλεπτο ενώ ο Στρέλνιεκς μπήκε επιθετικά στο παιχνίδι δίνοντας 5 σερί πόντους για το 49-57. Ο Σίνγκλετον έκανε δύο φορές βήματα αλλά δεν έδωσαν τίποτα και ο Ουίλτζερ έκανε το 51-57. Βγάλανε το 5ο φάουλ τον Μιλουτίνοφ μέσα σε δύο φάσεις, ενώ η αχίλλειος πτέρνα ήταν τα επιθετικά (15 πόντους ο Παναθηναϊκός από εκεί) με τον Καλάθη να κάνει το 55-59. Μάντζαρης και Στρέλνιεκς έκαναν το 55-63 διαβάζοντας σωστά (πολύ καλός και δημιουργικά ο Λετονός), με τον Παναθηναϊκό να σκοράρει με βολές του Σίνγκλετον (10 βολές) και με τον Ρίβερς από λάθος (59-63). Η άμυνα όμως ήταν πολύ καλή και μπροστά εξυπνάδα και ωρομότητα. Παπανικολάου με τρίποντο, Μπόγρης και Μάντζαρης από τα 6.75μ. έκανε το 60-71. Χωρίς Σπανούλη και Πρίντεζη ο Ολυμπιακός σε όλο αυτό το διάστημα. Ο Ολυμπιακός είχε ηρεμία και ψυχραιμία (ο Παναθηναϊκός είχε 20 βολές σερί έναντι…0 του Ολυμπιακού) και ο Μακλίν μα κάρφωμα (κυκλοφόρησε εξαιρετικά η μπάλα) και φόλλοου πηδώντας στο… θεό έκανε το 64-75 τελειώνοντας ουσιαστικά το ματς. Τελικό σκορ 65-75 και break ο Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ.

Τα Δεκάλεπτα: 26-19, 32-35, 49-52, 65-75.

Διαβάστε επίσης