Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

«Πληρώνει» τις αδυναμίες του

«Πληρώνει» τις αδυναμίες του
Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2018 - 19:38
Αρθρογράφος: Θεόφιλος Τυριντζής
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

Ο Ολυμπιακός πρέπει να αλλάξει πολλά… Ή μάλλον, όπως είπε και ο Νίκολα Μιλουτίνοφ, πρέπει να αλλάξει τα πάντα! Εντάξει, είναι λίγο άτοπο να λέμε Ιούνιο μήνα να τα αλλάξει όλα, τίθεται και θέμα ικανότητας, δεν γίνονται αυτά από τη μία στιγμή στην άλλη, ωστόσο ίσως το πιο σωστό είναι, να… αναθεωρήσουν αρκετά πράγματα σε αυτές τις τέσσερις ημέρες που μένουν για τον 4ο τελικό της Πέμπτης για να γίνει το 2-2.

Μην κρυβόμαστε πίσω από ο δάκτυλο μας, ο Ολυμπιακός «πληρώνει» τα λάθη που έγιναν το καλοκαίρι αλλά και όλα όσα συνέβησαν μέσα στη χρονιά. Μόνο εικόνα ομάδας δεν βγάζει, μόνο ταυτότητα δεν έχει… Έχασε δύο παιχνίδια στους τελικούς… copy paste.

Η ομάδα κτίστηκε με γνώμονα να ξεφύγει από το προβλέψιμο επιθετικό της παιχνίδι. Να έχει δημιουργία, να παίρνει σκορ και από τα υπόλοιπα γκαρντ πλην του Σπανούλη (5 πόντους στον 3ο τελικό οι Μπράουν, Ρόμπερτς, Στρέλνιεκς, Μάντζαρης- 14 ο Σπανούλης) αλλά και να δημιουργούν για τον εαυτό τους και οι ψηλοί από μόνοι τους. Γι αυτό επιλέχθηκε και ο Μακλίν.

Η ουσία είναι πως πλην ελαχίστων εξαιρέσεων αυτό δεν έγινε. Δεν κατέστη εφικτό και βλέπουμε έναν Ολυμπιακό και πάλι- ο οποίος δεν έχει και σε καλή κατάσταση δυνατά του χαρτιά- να προσπαθεί μέσα από την άμυνα να κερδίσει. Ούτε αυτό όμως είναι εφικτό για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχει τα εργαλεία να το κάνει. Τα προβλήματα είναι φανερά στο «ένας με έναν», όπως και όταν τον πηγαίνουν στοχευμένα σε παίκτες στο «ποστ», δεν υπάρχει ο rim protector, o τερματοφύλακας πίσω, ούτε το αθλητικό γκαρντ να πιέσει σωστά στη μπάλα και εν ολίγοις «πληρώνει» -δίχως ο Παναθηναϊκός να κάνει το κάτι εξαιρετικό, δίχως να παίζει κι αυτός μπασκετάρα- τις «κτυπητές» αδυναμίες που είχε όλη τη χρονιά.

Μετά τον πρώτο τελικό, ο Πασκουάλ προσαρμόστηκε ανάλογα πάνω στις αδυναμίες του Ολυμπιακού. Έκανε πιο απλό το παιχνίδι του και μετά τον 2ο τελικό «αντίδοτο» από πλευράς «ερυθρόλευκων» δεν υπήρξε.

Δεν υπήρξε καν προσπάθεια. Τι θέλουμε να πούμε με αυτό; Είναι ωραίο να λες στα λόγια ότι πρέπει να οδηγήσεις τον Παναθηναϊκό να κάνει αυτά που δεν του αρέσουν, να λες ότι χρειάζεται μεγαλύτερη κίνηση μακριά από τη μπάλα στην επίθεση και συνεργασίες και όχι στατικότητα και αργοπορία, αλλά αν δεν τα βλέπεις τι να το κάνεις…

Και κάθεται μετά ο Σπανούλης (ο οποίος, ναι, κι αυτός δεν είναι ο γνωστός Σπανούλης, έχει 10 λάθη στους 3 τελικούς) και τρώει το ανάθεμα από τη στιγμή που προσπαθεί να κάνει κάτι όταν βλέπει αγάλματα ακούνητα δίπλα του. Μην λέμε τα ίδια. Και σε τελική δεν το διαχωρίζουμε, όλοι μαζί χάνουν όλοι μαζί κερδίζουν.

- Ένα ακόμα σημείο που θέλω να θίξω είναι το «καθαρό μυαλό» και στον πάγκο. Είναι εμφανές ότι σε 2ο και 3ο τελικό χάθηκε. Δεν έχουν υπάρξει οδηγίες, όπως ακούστηκε καθαρά από την κάμερα, σε τάιμ άουτ με τον Τόμιτς να σπάει τη «σιωπή», ενώ στον 3ο τελικό μεταφέρθηκε «συνεχίζουμε να παλεύουμε…» μην βλέποντας επί της ουσίας στο παρκέ κάτι διαφορετικό παρά ατομικές ενέργειες. Γιατί μην που πει κανείς ότι το τρίποντο του Παπανικολάου στο τρανζίσιον ήταν σύστημα; Απόφαση αναγκαία πήρε και βγήκε. Αν το έχανε θα λέγαμε «γιατί δεν μπήκε μέσα».

- Διαχείριση παικτών… Ακόμα μία πονεμένη ιστορία. Η όλη φάση με τον Μπόμπι Μπράουν θυμίζει… «μπες μήπως και αλλάξει κάτι». Δεν το κατηγορώ ακόμα και έτσι να είναι, απλά αδυνατώ να καταλάβω γιατί ας πούμε στο ΣΕΦ από τη στιγμή που στην πρώτη επαφή ευστοχεί σε τρίποντο κάνει ώρα να πάρει ξανά τη μπάλα στα χέρια του.

Ο Ρόμπερτς έχω την αίσθηση ότι… ξεχνιέται στον πάγκο, για τον Στρέλνιεκς τα είπαμε: Τέτοιο εργαλείο, τέτοιο επιθετικό ταλέντο και να παίρνει μόλις 1 σουτ σε 11 λεπτά.

Επίσης, στον 3ο τελικό, θεωρώ ότι άργησε να μπει ο Σπανούλης όταν ο Πασκουάλ έβαλε τον Όγκαστ. Ο Σπανούλης στον 2ο τελικό τον απομόνωνε και τον έπαιζε στα πόδια με αποτέλεσμα να του βάλει τρία καλάθια.

Δεν είναι καθόλου εύκολο να αλλάξει ο Ολυμπιακός μέσα σε λίγες ώρες. Περισσότερο με αναλαμπή θα θυμίσει παρά με μία δραστική αλλαγή. Οι ισορροπίες είναι ρευστές, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία αλλά…

Διαβάστε επίσης

Με 28,7% τρίποντο… δεν!

Με 28,7% τρίποντο… δεν!

Οι «ερυθρόλευκοι» σε 2ο και 3ο τελικό έχουν μέσο όρο 28,75% στα τρίποντα, έχοντας ευστοχήσει σε 6 σε κάθε ματς αντίστοιχα

Κατώτερος των περιστάσεων ξανά…

Κατώτερος των περιστάσεων ξανά…

Κακή εμφάνιση από τους «ερυθρόλευκους» στο ΟΑΚΑ και πλέον καλούνται να τα αλλάξουν όλα, προκειμένου να γυρίσουν την κατάσταση, αρχής γενομένης την Πέμπτη (14/06) στο ΣΕΦ.