Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Το καπουτσίνο στο Τρεβίζο, ο Στιβ Κερ και ο «That Guy»!

Το καπουτσίνο στο Τρεβίζο, ο Στιβ Κερ και ο «That Guy»!
Τρίτη, 26 Ιουνίου 2018 - 20:19
Αρθρογράφος: Θεόφιλος Τυριντζής
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

Το να είσαι έξυπνος είναι προνόμιο. Το να προσπαθείς να κάνεις τους παίκτες σου, όχι απλά καλύτερους αγωνιστικά, αλλά επίσης πιο έξυπνους και με μια διαφορετική αντίληψη… είναι χάρισμα. Αλήθεια αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί ο Ντέιβιντ Μπλατ συγκαταλέγεται (δικαίως) όλα αυτά τα χρόνια στους κορυφαίους προπονητές στην Ευρώπη (τουλάχιστον); Γιατί κερδίζει τους παίκτες του. Γιατί εκεί που μπορεί να κτυπιέται στον πάγκο και να… τρομάζει τους ρεπόρτερ του πάγκου, θα σκάσει στα αποδυτήρια ένα χαμόγελο και θα τους ρωτήσει για την οικογένειά τους. Γιατί εναρμονίζεται και εξελίσσεται συνεχώς και ο ίδιος, με το σύγχρονο μπάσκετ και τις επιταγές του.

Ο David Michael Blatt όπως είναι το πλήρες όνομά του, μπορεί να υποστηρίξει κανείς πως προέρχεται από μία πλούσια οικογένεια, ο πατέρας του βλέπετε, ήταν βιοχημικός αλλά οι γονείς του χώρισαν μόλις στα 8 του χρόνια. Μεγαλωμένος στη Βοστώνη και φαν των Σέλτκς από πιτσιρικάς είχε ένα όνειρο… το ΝΒΑ. Μπορεί να πει κανείς πως το εξαργύρωσε και αυτό… Το «δακτυλίδι» των πρωταθλητών Καβαλίερς του 2016 μπορεί να εικάζεται πώς δεν το έχει στην κατοχή του (τι εικάζεται, σίγουρα δεν του το στείλανε) αλλά ο ίδιος πήρε ηθική ικανοποίηση ακούγοντας στο τηλέφωνο τον GM των Καβς να του λέει «αξίζεις και εσύ ένα τέτοιο, γιατί έχεις μερίδιο επιτυχίας». Ο ίδιος νιώθει πρωταθλητής ΝΒΑ. Τα έχει κατατάξει στο παλμαρέ του.

«Για μένα ήταν μία σπουδαία εμπειρία εκμάθησης. Δεν τελείωσε με τον τρόπο που θα ήθελα, αλλά έχω υπάρξει αρκετές φορές στη ζωή μου «κάτω» γνωρίζοντας τον τρόπο όμως να συνεχίσω… Κοιτάζω πίσω, στην εμπειρία μου στο ΝΒΑ και βλέπω τα θετικά. Κι αυτό είναι μία επιλογή. Μία επιλογή που μπορείς να κάνεις

Εύχομαι να είχα την εμπειρία και τη γνώση που έχω τώρα, τότε, όταν πήγα. Πιστεύω θα είχα κάνει καλύτερη δουλειά. Το ξέρω ότι μπορούσα. Και ενδεχομένως να είχα χειριστεί διαφορετικά τα πάντα πιο εύκολα. Αλλά δεν τα έκανα. Ξέρω μέσα από την καρδιά μου ότι μπορούσα να είχα κάνει καλύτερη δουλειά. Παρ’ όλα αυτά δεν έκανα ΚΑΚΗ δουλειά».

Ο Ντέιβιντ Μπλατ κατάφερε βλέπετε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, να κοουτσάρει τους Κλίβελαντ Καβαλίερς για μιάμιση σεζόν στο ΝΒΑ, έχοντας απορρίψει μάλιστα και πρόταση του Στιβ Κερ, για να πάει να δουλέψει μαζί του ως άμεσος συνεργάτης στους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς (σ.σ. όχι ότι το μετάνιωσε, πάλι την ίδια επιλογή θα έκανε), ωστόσο του μένει αυτό… το «αλλά». Το «γιατί» δεν ολοκλήρωσε την προσπάθειά του ή το ότι θα μπορούσε να βρίσκεται ακόμα εκεί.

Βλέπετε, μετά την… «απόλυση» από τους Καβαλίερς είχε προτάσεις από ομάδες του ΝΒΑ. Και εντάξει, τα κουτσομπολιά στις ΗΠΑ κάνουν λόγο για φιλική σχέση με τον πρόεδρο των Νικς, τον Steve Mills με τον οποίο γνωρίζονται και από το κολέγιο του Princeton (σ.σ. ο Μπλατ τον είχε βοηθήσει αρκετά) και η σχέση τους είναι πέρα από το μπάσκετ, με τον Μπλατ να δηλώνει: «Δεν μου χρωστάει τίποτα, είμαστε φίλοι 40 χρόνια». Είχε όμως και από το Χιούστον και από το Σακραμέντο. Κάτι θα άξιζε δεν μπορεί, παρά την επήρεια που ασκεί σε όλο τον οργανισμό του ΝΒΑ ο Λεμπρόν (θα πάμε και εκεί μην βιάζεστε).

Ο Μπλατ λοιπόν, ο οποίος ασχολήθηκε με το μπάσκετ εξαιτίας των δύο μεγαλύτερων αδελφών του και έπαιζε πόιντ γκαρντ, έφτασε στο σημείο να μην δει τους τελικούς με τους Ουόριορς του 2016. Μάθαινε, αλλά δεν τους έβλεπε… Γιατί; «Μα κοιμόμουν» είχε απαντήσει. Κι ας ξενυχτούσε όλο το Ισραήλ λίγο καιρό πιο πριν για χάρη του. Ήταν ο Μπλατ εκεί, ο προπονητής της Μακάμπι, το «δικό μας παιδί», όλο το Ισραήλ στο πόδι τα ξημερώματα. Όταν τον διώξανε; Οι τηλεοράσεις… έκλεισαν. Επιβεβαιώνεται λοιπόν μέσα από αυτό και το «αν δεν ήταν προπονητής, θα ήταν σίγουρα πρόεδρος». Έχει έρισμα, καθώς οι πολιτικές πεποιθήσεις του είναι γνωστές.

Αν τους μιλήσεις για μπάσκετ κάποια στιγμή μπορεί να σου πει «οκ φίλε; Ευχαριστώ για τον χρόνο σου» και ιδίως αν κάνεις το λάθος να τον ρωτάς για τον Λεμπρόν (σ.σ. αυτό θα πρέπει να το προσέξουμε). Αν του μιλήσεις για το Ισραήλ θα σου πει: «Το Ισραήλ στα μάτια μου είναι… Οικογένεια, χώρα και αυτοπεποίθηση» άσχετα να τον πληγώνει το γεγονός ότι οι άνθρωποι του τα ξεχνάνε αυτά.

Παρά το γεγονός ότι έχει ταξιδέψει σε ένα σωρό χώρες και πόλεις, έχει γνωρίσει κουλτούρες και διαφορετικές νοοτροπίες, εκείνος εμφανίζεται σταθερός στα πιστεύω του, αν και κάποια εξ αυτών δεν αρέσουν στον κόσμο, δείγμα παράλληλα και του ότι αυτό που νιώθει θα το πει. Για παράδειγμα, λέει ανοικτά και δίχως διπλωματίες πως την εμπειρία στο Τρεβίζο δεν την απήλαυσε…

«Το πιο συναρπαστικό πράγμα εκεί είναι όταν ο καπουτσίνο δεν είναι τέλειος» ενώ ακόμα θυμάται και εξιστορεί πως ένας οπαδός της Ολίμπια Μιλάνο έτρεξε στο παρκέ μετά από μια ήττα της ομάδας του και του φώναξε «γα…νε εβραίε». Αυτά στη Μακάμπι δεν τα είχε βέβαια γιατί όπου πήγαιναν, ιδίως στην Τουρκία, είχαν και τη… Μοσάντ μαζί τους.

Τα έχει αυτά η προβολή και ο Μπλατ είναι μαθημένος σε αυτήν. Από τα διαφημιστικά που είχε κάνει στο Ισραήλ για αφρόλουτρο και χάπια πονοκεφάλου μέχρι και την αναγραφή του ονόματός του στο βιβλίο του Brian Windhorst. Τι ανάφερε σε αυτό ο συγγραφέας ο οποίος είναι κοντά στον Λεμπρόν; Πως, από τη στιγμή που αποφάσισε πως δεν τον ήθελε για προπονητή, αυτός δεν έδινε προσοχή στις προπονήσεις και στις οδηγίες, έκανε μάλιστα τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που ζητούσε ο Μπλατ ενώ φυσικά επηρέασε και τους συμπαίκτες του, παρά το γεγονός ότι με πολλούς «φίλους» του Λεμπρόν στην ομάδα ο Μπλατ είχε πολύ καλή σχέση.

«Δεν διάβασα το βιβλίο και δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτά που εγώ ο ίδιος δεν έχω δει. Δεν έχω καμία απάντηση» ήταν η απόκριση του Μπλατ. Δεν θα πει κάτι άλλο. Θα πει πως ο Λεμπρόν δεν τον απόλυσε αλλά η ομάδα, θα μιλήσει με τα καλύτερα «για τον σπουδαιότερο παίκτη στον κόσμο που είχα την ευκαιρία να κοουτσάρω» και μάλιστα θα προσθέσει: «Τι είμαι τρελός; Θα έλεγα όχι να έχω στην ομάδα μου τον Λεμπρόν Τζέιμς;».

Ο Λεμπρόν ή ο That Guy όπως τον είχε πει ο Μπλατ, σε ένα τάιμ άουτ, όταν είδε πως το σχέδιο της επίθεσης δεν είχε αυτόν εκτελεστή, ώστε να πάρει το τελευταίο σουτ, αποφάσισε να «τελειώσει» τον Μπλατ. Ο 59χρονος κόουτς από τότε βρέθηκε στο κέντρο της δημοσιότητας και βαρέθηκε να απαντάει (ή να μην απαντάει) για τον Λεμπρόν, για το επιτακτικό πρωτάθλημα, για τις σχέσεις τους κτλ.

Στις ΗΠΑ λένε και γράφουν, πως ακόμα και στους έμπιστους του, ο Λεμπρόν δεν έχει μιλήσει αρνητικά για τον κόουτς Μπλατ ο οποίος επιστρέφοντας στην Ευρώπη και την Νταρουσάφακα έγινε ο 2ος πιο ακριβοπληρωμένος προπονητής στην Ευρώπη μετά τον Ομπράντοβιτς. Το ίδιο ισχύει και για τον πρωταθλητή Ευρώπης το 2014 με τη Μακάμπι άσχετα τι νιώθουν μέσα τους ο ένας με τον άλλον.

Εμείς θα σταθούμε στα λόγια του Ουίλ Κλάινμπερν ο οποίος είχε πει: «Ο Λεμπρόν δεν πήγε ποτέ να συζητήσει μαζί του. Ο κόουτς ποτέ δεν το ανέφερε αυτό. Και ποτέ κανείς δεν το ρώτησε γι αυτό»!

Τα διαφημιστικά του Ντέιβιντ Μπλατ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Το καπουτσίνο στο Τρεβίζο, ο Στιβ Κερ και ο «That Guy»!
Το καπουτσίνο στο Τρεβίζο, ο Στιβ Κερ και ο «That Guy»!
Το καπουτσίνο στο Τρεβίζο, ο Στιβ Κερ και ο «That Guy»!

Διαβάστε επίσης

Σενάρια για Ουίλμπεκιν

Σενάρια για Ουίλμπεκιν

Δημοσιεύματα της Τουρκίας κάνουν λόγο για ενδιαφέρον του Ολυμπιακού για τον άσο της Νταρουσάφακα.