Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Don΄t mess with him!

Don΄t mess with him!
Σάββατο, 7 Ιουλίου 2018 - 19:27
Αρθρογράφος: Θεόφιλος Τυριντζής
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

Ο Ζακ και ο αδερφός του Σεθ, μεγάλωσαν παίζοντας «pickup» μπάσκετ στο Mesquite και στο Pleasant Grove, λίγο πιο έξω από την πόλη. Τι είναι αυτό τώρα θα ρωτήσει κανείς… Ας πούμε ένα ελεύθερο μπάσκετ, αρκετά σκληρό όπου ένας κανόνας είναι όποιος χάνει μένει εκτός, μπορεί και για την επόμενη μέρα…

«Ήταν πολύ σκληρό και βίαιο» θυμάται ο Jason Mayo: «Του πήρε λίγο χρόνο του Ζακ για να καταλάβει «τι γίνεται εδώ;». Πως να το διαχειριστεί. Ήθελε να μένει στο γήπεδο αλλά τον σπρώχνανε από παντού. Και αυτό δεν του άρεσε καθόλου. Του κάνανε συνέχεια φάουλ αλλά δεν σταματούσε. Να φανταστεί κανείς, μετά, έρχονταν στο γυμναστήριο μου και έκανε πους απς, κοιλιακούς, τρέξιμο…»!

«Απλά, μεγάλωσα παίζοντας με διάθεση» λέει ο Ζακ: «Ήμουν συνήθως ο μικρότερος, οπότε όλοι με αντιμετώπιζαν διαφορετικά. Πάντα είχα την προσοχή τους και ήμουν κάπως, τι γίνεται εδώ, θα έχετε και εσείς λοιπόν την ίδια διάθεση και από μένα».

Τι έγινε το επόμενο καλοκαίρι; «Κυριάρχησε απέναντι σε όλους αυτούς. Στους ίδιους τύπους στα ίδια γήπεδα. Τώρα; Όλοι αυτοί οι τύποι τον παρακολουθούν και τον θαυμάζουν. Είναι μεγάλοι φαν του» λέει ο Mayo.

Συγχωρήστε μας, αλλά ξεχάσαμε να κάνουμε τις απαραίτητες συστάσεις στην ιστορία μας στην οποία πρωταγωνιστής είναι φυσικά ο Ζακ Λιντέι. Το 2ο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού στην Ντέιβιντ Μπλατ εποχή. Μία ακόμη προσωπική επιλογή του 59χρονου τεχνικού, ο οποίος άφησε πίσω του την περίπτωση του Ματίας Λεσόρτ και έκλεισε αυτή του Ζακ Λιντέι, με τον πρώην παίκτη της Χάποελ Γκιλμπόα -παρά το γεγονός ότι είχε συμπεριληφθεί στο ρόστερ των Ατλάντα Χοκς για το Summer League (φωτό στο gallery) να μην παίζει- και να υπογράφει στο project του Ολυμπιακού για τα επόμενα τρία (2+1) χρόνια.

Ζακ Λιντέι σημαίνει… Ενέργεια

Ο Ζακ Λιντέι λοιπόν έχει συνώνυμο του ονόματός του λέξεις όπως ενέργεια, σκληράδα, αθλητικότητα: «Φέρνει μεγάλη δόση ενέργειας από τον πάγκο κάθε φορά που μπαίνει στο παρκέ. Μοιάζει με το… λαγουδάκι της energizer» έχει πει ο συμπαίκτης του στο Βιρτζίνια Τεκ Ahmed Hill για τον Λιντέι ενώ ο Justin Bibbs είχε τονίσει για τον πρώτο σκόρερ της ομάδας του και καλύτερο αμυντικό αυτής, πως: «Βασιζόμαστε σε αυτό. Όταν μπαίνει μέσα απλά είναι η ώρα μας».

Ο 6ος παίκτης…

Ο Λιντέι συνήθιζε να έρχεται από τον πάγκο και όχι να ξεκινάει στο παρκέ. Ήταν αυτός που έδινε την… ένεση αδρεναλίνης στην ομάδα, την σπίθα ενέργειας και τα media τον λάτρευαν γιατί τους έδινε highlights. Με κάρφωμα με το ένα χέρι, με μπλοκ, με τον πανηγυρισμό του… Πάντα είχε αυτή την έφεση, στα μπλοκ και στα ριμπάουντ αν και δεν ήταν πάντα το ίδιο αθλητικός και ευκίνητος. Το 2014 ήταν η χρονιά σταθμός γι αυτόν όπου τα έδωσε όλα για να βελτιωθεί, για να κάνει το step up. Όταν έφυγε από το South Florida και πήγε στο Virginia Tech. Έβγαλε τότε όλη αυτή την ενέργεια ώστε να βελτιώσει τον εαυτό του και έφτασε να τελειώσει τη σεζόν όντας ο ηγέτης των Hokies σε πόντους και ριμπάουντ.

«Πάντα με αμφισβητούσαν»

Ανέκαθεν ψάχνονταν… Άλλαζε τα σχολεία σαν τις… κορδέλες στο κεφάλι ώστε να βρει το κατάλληλο πρόγραμμα γι αυτόν και να βελτιωθεί μέσα από το καινούριο ρόστερ. Αποτέλεσμα ήταν βέβαια πάντα να είναι… ο νέος στα αποδυτήρια και φυσικά να τον αμφισβητούν και αυτός να ξεκινάει πάλι από την αρχή. Οι αποδείξεις δεν αργούσαν να έρθουν βέβαια. Η πρώτη 20άρα ήταν ικανή να τους πείσει.

«Πάντα με αμφισβητούσαν, πάντα προσπαθούσα ξανά και ξανά να γίνομαι καλύτερος. Πάντα θα είμαι έτοιμος να ανταγωνιστώ. Αν ο κόσμος με βλέπει ως τον τύπο που φέρνει ενέργεια, αυτό είναι ένα έξτρα για μένα».

Ο κόουτς Buzz

Πάντως μην ξεγελιέστε. Δεν είναι εύκολο να διαχειριστεί κανείς την ενέργειά του. Να τον καλουπώσεις ώστε να την διοχετεύει σωστά και να την μοιράζει ορθολογικά στο παρκέ. Ο προπονητής του Buzz Williams έκανε μεγάλη δουλειά σε αυτό.

«Νομίζω πως είναι θέμα σταθερότητας» είχε πει: «Πολλοί μπορεί να το αποδώσουν στην ενέργεια και το πιστεύω και εγώ πως μας δίνει ενέργεια, αλλά επίσης πιστεύω πως μας δίνει σταθερότητα και στα δύο μέρη του παρκέ, γνωρίζοντας που και τι μπορούμε να πάρουμε από τον Ζακ. Για την ομάδα μας αυτό είναι πολύ ευεργετικό».

Ο Ζακ μιλάει για τον… Λιντέι

Αρκετά όμως μίλησαν οι άλλοι γι αυτόν. Τι έχει να πει ο ίδιος ο Ζακ για τον… Λιντέι;

«Μου αρέσει πολύ το physical game. Λένε για την σκληράδα και την ενέργειά μου αλλά είμαι undersize σέντερ οπότε πρέπει να είσαι σκληρός απέναντι σε αυτούς τους τύπους, αλλιώς δεν μπορείς να σταθείς στο υψηλότερο επίπεδο. Θέλω να φέρνω ενέργεια κάθε μέρα στην ομάδα» είχε πει κατά τη διάρκεια του περσινού Summer League όπου είχε αγωνιστεί με τους Πέισερς.

Για το τι βελτίωσε μετά το κολέγιο, αυθόρμητα και αυτόματα έδειξε το μυαλό του και είπε «πνευματικά. Ο κόουτς Buzz μου έμαθε πώς να χρησιμοποιώ σωστά την ενέργειά μου, να «διαβάζω», πώς να είμαι ηγέτης. Με πίεζε συνέχεια σε αυτή την κατεύθυνση. Θέλω να δείχνω ότι είμαι παραγωγικός σε κάθε παιχνίδι, σε κάθε ρόλο. Να είμαι ο παίκτης αυτός που θα κάνει πολλά για την ομάδα. Να μαρκάρω σε πολλές θέσεις, να βοηθάω παντού την ομάδα».

Ανορθόδοξο release

Ο Ζακ έχει ακόμα ένα ατού για ψηλός. Σουτάρει από μακριά. Το στυλ του είναι λίγο ανορθόδοξο σε σημείο να γελάει και ο ίδιος αλλά… αποτελεσματικό: «Ναι, είναι ένα ακόμα όπλο μου. Δεν ήταν έτσι. Το έχω βελτιώσει πολύ, έχω δουλέψει πολύ στα σουτ από μακριά και στα τελειώματα. Θέλω να σκοράρω και από μακριά να είμαι απειλή από παντού»!

Δείτε εδώ εν δράσει το νέο απόκτημα του Ολυμπιακού

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Don΄t mess with him!

Διαβάστε επίσης