Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

«Όταν μάρκαρα τον Kobe»

«Όταν μάρκαρα τον Kobe»
Τρίτη, 17 Ιουλίου 2018 - 18:37
Αρθρογράφος: Θεόφιλος Τυριντζής
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

«Κορυφαία στιγμή μου; Όταν μου… μίλησε ο Κόμπι Μπράιαντ»! Εντάξει, ακούγεται λίγο… παιδικό, αλλά για καθίστε και σκεφτείτε το λίγο. Ένας 23χρονος πατάει παρκέ στο ΝΒΑ, βρίσκεται στη θέση «που θα ήθελαν πολλοί να είναι στη δική μου» και μαρκάρει ξαφνικά τον Κόμπι Μπράιαντ, τον Λεμπρόν και τον Τζον Γουόλ. Δεν είναι δα και λίγο… Μην τον παρεξηγήσουμε τον Αξέλ Τουπάν. Δεν είναι αυτές οι προσδοκίες του. Δεν έπιασε ταβάνι στις επιθυμίες και τους στόχους του. Έζησε το όνειρό του στο ΝΒΑ, η D-League ήταν μια ευχάριστη εμπειρία όπως τονίζει σε κάθε ευκαιρία από την οποία έμαθε πολλά και συνεχίζει να παλεύει κάθε στιγμή για το καλύτερο. Ένα από τα πολλά που γυάλισαν στον Ντέιβιντ Μπλατ. Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους είχε πει μάλιστα για το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού ότι «είτε έπαιζε είτε όχι, την επόμενη μέρα τον έβλεπες πρώτον στην προπόνηση να προσπαθεί ακόμα πιο σκληρά».

«Δεν θα πάρω 50 μπάλες για να λάμψω»

Ο Τουπάν ξέρει τι παίκτης είναι, τι μπορεί να κάνει, πώς να προσαρμοστεί στην ομάδα του. «Φυσικά και δεν θα πάρω 50 μπάλες για ναλάμψω. Αυτό εξαρτάται από μένα. Να πάω να τις… κερδίσω», έλεγε όντας απόλυτα συνειδητοποιημένος. Ίσως σε αυτό έχει παίξει ρόλο και ο πατέρας του, ο οποίος ήταν επαγγελματίας παίκτης για 15 χρόνια στην 1η κατηγορία της Γαλλίας και διεθνής και στη συνέχεια έγινε προπονητής. Το… μικρόβιο κόλλησε από τεσσάρων χρονών στον Τουπάν.

«Ξεκίνησα ως πόιντ γκαρντ»

Δεν γίνονταν να γλιτώσει… ξεκίνησε ως πόιντ γκαρντ (άσος) μαθαίνοντας να χειρίζεται καλά τη μπάλα, στις ΗΠΑ, όπου έκανε το βήμα μετά τη Στρασμπούργκ, την πρώτη του επαγγελματική ομάδα «μεγάλωσα και ωρίμασα σαν παίκτης και σαν άνθρωπος» και πλέον αν τον ρωτήσεις για τη θέση του (σ.σ. εδώ στην Ελλάδα ήδη ξεκινήσαμε σχετικές συζητήσεις) θα σου πει «οκ, παίζω στο 2 και το 3, αλλά δεν έχει σημασία. Θα κάνω ότι μου ζητηθεί. Το μόνο που θέλω είναι να είμαι επιθετικός στο παιχνίδι μου. Δεν έχω πρόβλημα με τις θέσεις. Μπορώ να παίξω και πόιντ γκαρντ».

Από τη Στρασμπούργκ στο ΝΒΑ

Ξεκίνησε από τα μικρά κλιμάκια της Ορτέζ, συνέχισε στην Στρασμπούργκ από το 2011 μέχρι και το 2015 μέχρι που δοκίμασε στο Summer league. Τον επέλεξαν οι Τορόντο Ράπτορς, έπαιξε σε δύο preseason ματς και μετά συνέχισε στην αναπτυξιακή λίγκα με τη θυγατρική της ομάδας του Καναδά.

Στις 3 Μαρτίου του 2016, υπέγραψε 10ήμερο συμβόλαιο με τους Νάγκετς και την επομένη μάλιστα έκανε και το ντεμπούτο του στο ΝΒΑ (κόντρα στους Νετς) ενώ ακολούθησε ακόμα ένα 10ήμερο συμβόλαιο μέχρι που τον υπέγραψαν κανονικά. Το 2015-16 μάλιστα είχε αναδειχθεί ως ο πιο βελτιωμένος παίκτης στο NBDL ωστόσο τον Οκτώβριο του 2016 οι Νάγκετς τον αποδέσμευσαν.

Επέστρεψε στην θυγατρική των Ράπτορς, υπέγραψε ένα 10ήμερο συμβόλαιο με τους Μπακς ενώ τον Απρίλιο του 2017 υπέγραψε με τους Πέλικανς.

Συνολικά ο Τουπάν έπαιξε σε 25 παιχνίδια στο ΝΒΑ (21 με Ντένβερ, από 2 με Μπακς και Πέλικανς) με 14 λεπτά μέσο όρο και 3,5 πόντους μ.ο. μέχρι που τον Ιούλιο του 2017 η Ζαλγκίρις τον έφερε πίσω στην Ευρώπη και την Ευρωλίγκα.

Η κριτική των δημοσιογράφων και του κόσμου

Δεν απογοητεύτηκε, όπως συνηθίζει να λέει «κρατάει για 30 δευτερόλεπτα. Όχι παραπάνω. Μετά συγκεντρώνομαι και εστιάζω στο επόμενη βήμα. Στην επόμενη στιγμή». Δεν θα δώσει βάση και στα όσα λέγονται/γράφονται για εκείνον, αλλά θα συνεχίσει την προσπάθειά του…

«Ένα υψηλού επιπέδου άθλημα είναι δύσκολο να το καταλάβεις όταν δεν έχεις εμπειρία. Ποτέ δεν κριτίκαρα τους δημοσιογράφους και ακόμα περισσότερο τον κόσμο. Απλά επικεντρώνομαι σε αυτό που έχω να κάνω».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

«Όταν μάρκαρα τον Kobe»
«Όταν μάρκαρα τον Kobe»
«Όταν μάρκαρα τον Kobe»
«Όταν μάρκαρα τον Kobe»
«Όταν μάρκαρα τον Kobe»
«Όταν μάρκαρα τον Kobe»
«Όταν μάρκαρα τον Kobe»
«Όταν μάρκαρα τον Kobe»

Διαβάστε επίσης

Υπέρβαση για Τίμμα!

Υπέρβαση για Τίμμα!

Ο Λετονός θεωρείται πως θα μείνει ελεύθερος από την Μπασκόνια και ο Ολυμπιακός είναι έτοιμος και πρόθυμος να δώσει το παραπάνω που χρειάζεται για να τον κάνει δικό του.